Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik in kWh berekenen met volt, ampère en watt

Stroomverbruik wordt in veel gevallen in kilowattuur (kWh) aangegeven, maar er worden ook andere eenheden gebruikt om een hoeveelheid stroom aan te tonen of te berekenen: volt, watt en ampère. Hoe u aan de hand van deze gegevens meer inzicht krijgt in het stroomverbruik van uw elektrische apparaten, leggen wij u in dit artikel uit. 

Wat is volt?


 

Wat is volt?

Het voltage, afgekort als volt (V), geeft aan hoeveel spanning er op een elektrische aansluiting staat. In Nederland staat bijvoorbeeld 230 V op stopcontacten. 

Volt omrekenen naar kWh

Om volt om te rekenen in kWh heeft u ook het vermogen in watt (W) van een elektrisch apparaat nodig en het aantal ampère (A). Het stroomverbruik in kWh berekent u door het voltage te vermenigvuldigen met het aantal ampère, en dit vervolgens te delen door 1.000.

Stel, u heeft een ventilator

  • Met een vermogen van 50 W. 
  • Die u aansluit op een stopcontact van 230 V. 

Om de formule in te vullen, berekent u eerst het aantal ampère. De formule is dan: W x V = A. Oftewel: 50 W / 230 V = 0,2 A. Vervolgens kunt u de formule invullen om het stroomverbruik in kWh te berekenen. Dus: 230 X 0,2 A / 1.000 = 46 kWh. Stel, uw ventilator staat drie uur per dag aan. Dan is het stroomverbruik gelijk aan 46 kWh x 3 = 138 kWh.     


 

Wat is watt?

De watt (W) is de eenheid van vermogen. Het vermogen geeft de snelheid aan waarmee energie kan worden geleverd of gebruikt; oftewel, de hoeveel energie per tijdseenheid. 

Vermogen in watt naar stroomverbruik in kWh

Eén kilowatt (kW) is gelijk aan 1.000 watt (W). Om het aantal kilowattuur (kWh) te berekenen, gebruikt u de volgende formule: aantal uren dat het apparaat in gebruik is x (vermogen van apparaat in W / 1.000). 

Bijvoorbeeld: u heeft een elektrische kachel met een vermogen van 1.000 W. Deze gebruikt u gemiddeld drie uur per dag. Dan is het verbruik in kWh per dag: 3 x (1.000 W / 1.000) = 3 kWh. 


 

Wat is ampère?

De ampère (A) is de natuurkundige eenheid voor stroom. Het aantal ampère geeft de grootte van de hoeveelheid stroom aan. Anders gezegd, gaat het om de stroomsterkte van een elektrisch apparaat. 

Ampère naar kWh berekenen

Als u de stroomsterkte van een elektrisch apparaat in ampère en het aantal volt weet, kunt u met de volgende formule het stroomverbruik in kWh eenvoudig berekenen: A x V x aantal uren dat u het apparaat gebruikt / 1.000. 

Volt naar ampère

Wanneer u het voltage van een elektrische aansluiting en het vermogen in watt van een elektrisch apparaat weet, kunt het aantal ampère zelf berekenen. Gebruik hiervoor de formule W / V = A. 

Bijvoorbeeld: u steekt de stekker van uw oven met een vermogen van 2.000 W in een stopcontact van 230 V. Dan berekent u het aantal A als volgt: 2.000 W / 230 V = 8,70 A.   


 

Begrippen op een rij: vermogen, volt, ampère

Het vermogen kan met verschillende eenheden worden aangegeven. In de tabel hieronder geven wij een overzicht van eenheden die kunnen voorkomen wanneer u bijvoorbeeld meer inzicht wilt krijgen in het stroomverbruik van uw vriezer, verlichting of elektrische boiler.

Begrip Betekenis
Watt (W) W is het vermogen van een elektrisch apparaat.
Kilowatt (kW) Eén kW staat voor 1.000 W.
Kilowattuur (kWh) kWh is de eenheid voor de hoeveelheid elektriciteit dat per uur geleverd wordt (het stroomverbruik).
Voltage (V) V is de eenheid voor elektrische spanning.
Ampère (A) A is geeft de elektrische stroomsterkte van een apparaat aan.

 

Besparen op stroomverbruik in kWh: onze tips

Watt, voltage en ampère zijn alle drie eenheden die te maken hebben met elektriciteit. Door deze begrippen te herkennen en ermee te rekenen, krijgt u meer inzicht in uw stroomverbruik.

Handig! Zo kunt u bijvoorbeeld gericht beginnen met besparen op het energieverbruik van uw elektrische apparaten; goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Met onze tips om stroom te besparen kunt u direct aan de slag!


Ook interessant voor u
 

stroomvreters

Stiekeme stroomvreters in huis op een rij

> Lees meer

 

groene stroom

Wat is groene stroom en past het bij mij?

> Lees meer

 

Stroom in kWh

Stroomverbruik in kWh berekenen: zo doet u dat

> Lees meer

 

Blog homepage