Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik in kWh berekenen met volt, ampère en watt

Stroomverbruik wordt in veel gevallen in kilowattuur (kWh) aangegeven, maar er worden ook andere eenheden gebruikt om een hoeveelheid stroom aan te tonen of te berekenen: volt, ampère en watt. Hoe u aan de hand van deze gegevens meer inzicht krijgt in het stroomverbruik van uw elektrische apparaten, leggen wij u in dit artikel uit. 

Wat is volt?


 

Wat is volt?

Het voltage wordt afgekort als volt en heeft het symbool V. De eenheid volt geeft aan hoeveel spanning er op een elektrische aansluiting staat. In Nederland staat bijvoorbeeld 230 V op stopcontacten. Het aantal volt op stroomaansluitingen in een stroomnet noemen we ook wel de netspanning.  


 

Wat is ampère?

De ampère (A) is de natuurkundige eenheid voor stroomsterkte. Het aantal ampère geeft aan hoeveel stroom er door een gesloten circuit stroomt. De eenheid ampère gaat dus over hoeveel stroom er van uw stopcontact naar uw elektrisch apparaat stroomt.    


 

Wat is watt?

De watt (W) is de eenheid van vermogen. Het vermogen geeft de snelheid aan waarmee energie kan worden geleverd of gebruikt; oftewel, de hoeveel energie per tijdseenheid. Het vermogen van een elektrisch apparaat zegt iets over hoeveel stroom het nodig heeft om te functioneren. Met andere woorden: het stroomverbruik van het apparaat. 


 

Begrippen op een rij: vermogen, volt, ampère

Het vermogen kan met verschillende eenheden worden aangegeven. In de tabel hieronder geven wij een overzicht van eenheden die kunnen voorkomen wanneer u bijvoorbeeld meer inzicht wilt krijgen in het stroomverbruik van uw vriezer, verlichting of elektrische boiler.

Begrip Betekenis
Watt (W) W is het vermogen van een elektrisch apparaat.
Kilowatt (kW) Eén kW staat voor 1.000 W.
Kilowattuur (kWh) kWh is de eenheid voor de hoeveelheid elektriciteit dat per uur geleverd wordt (het stroomverbruik).
Voltage (V) V is de eenheid voor elektrische spanning.
Ampère (A) A is geeft de elektrische stroomsterkte van een apparaat aan.

 

Stroomverbruik berekenen met volt, ampère en watt

Hoe rekent u met volt, ampère en watt? Bedenk bijvoorbeeld het volgende: stel dat u een lamp aansluit op een stopcontact met een spanning van 230 V, en er stroomt elektriciteit van en naar deze lamp met een stroomsterkte van 0,2 ampère. Dan berekent u het vermogen van de lamp (W), door de spanning (V) met de stroomsterkte (A) te vermenigvuldigen. Dat levert de volgende formule op:

Vermogen (W) = spanning (V) x stroomsterkte (A)

Het vermogen van de lamp is dus W = V x A, oftewel 230 V x 0,2 A = 46 W.

Volt naar ampère

Als u het aantal ampère wilt berekenen, gebruikt u opnieuw de formule W = V x A. U moet hiervoor het voltage (V) en het vermogen (W) van uw elektrisch apparaat weten. Uit de formule W = V x A volgt dat u het aantal ampère berekent met A = W / V.

Bijvoorbeeld: u steekt de stekker van uw oven met een vermogen van 2.000 W in een stopcontact van 230 V. Dan berekent u het aantal A als volgt: 2.000 W / 230 V = 8,70 A.

Vermogen in watt naar stroomverbruik in kWh

Om het verbruik van een elektrisch apparaat te weten, wilt u van vermogen (W) naar kWh rekenen. Eén kilowatt (kW) is gelijk aan 1.000 watt (W). Om het aantal kilowattuur (kWh) te berekenen, gebruikt u de volgende formule:

Stroomverbruik (kWh) = aantal uren dat het apparaat in gebruik is (h) x (vermogen van apparaat (W) / 1.000). 

Bijvoorbeeld: u heeft een elektrische kachel met een vermogen van 1.000 W. Deze gebruikt u gemiddeld drie uur per dag. Dan is het verbruik in kWh per dag: 3 x (1.000 W / 1.000) = 3 kWh.

Volt omrekenen naar kWh

Met de formules W = V x A en kWh = h x (W/1000) kunt u volt omrekenen naar kilowattuur (kWh). Daarvoor heeft u het voltage (V) en het aantal ampère (A) nodig. Het stroomverbruik in kWh (per uur) berekent u door het voltage te vermenigvuldigen met het aantal ampère, en dit vervolgens te delen door 1.000.

Bijvoorbeeld: u heeft een ventilator die u aansluit op een stopcontact van 230 V. De stroomsterkte is 0,2 ampère (A). Om het aantal watt (W) te berekenen, gebruikt u de eerste formule: W = V x A. Oftewel: 230 V x 0,2 A = 46 W.

Vervolgens kunt u de tweede formule invullen. Stel dat de ventilator drie uur per dag aanstaat. Dan berekent u het stroomverbruik per dag met deze formule: kWh = h x (W / 1000). Dus: 3 x (46W / 1.000) = 0,138 kWh. Dit is het stroomverbruik van uw ventilator per dag.

Ampère naar kWh berekenen

Als u de stroomsterkte van een elektrisch apparaat in ampère en het aantal volt weet, kunt u met de volgende formule het stroomverbruik in kWh eenvoudig berekenen: A x V x aantal uren dat u het apparaat gebruikt / 1.000


 

Besparen op stroomverbruik in kWh: onze tips

Watt, voltage en ampère zijn alle drie eenheden die te maken hebben met elektriciteit. Door deze begrippen te herkennen en ermee te rekenen, krijgt u meer inzicht in uw stroomverbruik.

Handig! Zo kunt u bijvoorbeeld gericht beginnen met besparen op het energieverbruik van uw elektrische apparaten; goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Met onze tips om stroom te besparen kunt u direct aan de slag!


Ook interessant voor u
 

stroomvreters

Stiekeme stroomvreters in huis op een rij

> Lees meer

 

groene stroom

Wat is groene stroom en past het bij mij?

> Lees meer

 

Stroom in kWh

Stroomverbruik in kWh berekenen: zo doet u dat

> Lees meer

 

Blog homepage