Contact
Mijn UnitedConsumers

Wanneer mag ik worden afgesloten van gas en stroom?

Mag u worden afgesloten van gas en licht? Het kan soms voorkomen dat stroom en gas afgesloten wordt door een energieleverancier. Hier moet de energieleverancier wel een goede reden voor hebben. Wij vertellen u wanneer energie wordt afgesloten.

wanneer wordt stroom afgesloten


 

Mag ik afgesloten worden van gas en licht?

U mag niet zomaar worden afgesloten van gas en licht door een energieleverancier. Hiervoor moet een duidelijke reden zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van een betalingsachterstand. De energieleverancier moet hiervoor van tevoren meerdere betalingsherinneringen gestuurd hebben. Ook moet de leverancier meerdere pogingen ondernemen om een betalingsregeling met u af te spreken. Geeft u hier geen gehoor aan? Dan kunt u van gas en stroom worden afgesloten.

Als u wordt afgesloten van gas en stroom door de energieleverancier, houdt u nog wel een tijdje gas en licht in uw woning. De netbeheerder sluit namelijk niet zomaar de stroom- en gastoevoer af. Het moet heel ver komen voordat u werkelijk zonder gas en stroom komt te zitten.

Bescherming tegen afsluiten gas en stroom

Per 1 april 2023 gelden er strengere regels voor het afsluiten van gas en licht (Rijksoverheid). Daardoor kunt u minder snel worden afgesloten van gas en stroom als u de energierekening niet kunt betalen. Onder deze voorwaarden mag u niet worden afgesloten van gas en licht:

  • U heeft een betalingsregeling met uw energieleverancier afgesproken én u komt deze na.
  • U zit in een schuldhulpverleningstraject of heeft hiervoor een aanvraag gedaan.
  • U loopt ernstige gezondheidsrisico's als u van gas en stroom wordt afgesloten.

Gas en stroom opnieuw aansluiten

Heeft u niet betaald en is uw stroom of gas afgesloten? Dan kan het verstandig zijn om de algemene voorwaarden van uw leverancier te bekijken. Hierin kunt u vaak terugvinden wat de regels zijn met betrekking tot opnieuw stroom en gas aansluiten.


 

Wanneer wordt energie afgesloten?

Naast een betalingsachterstand zijn er ook andere redenen waarom uw gas en elektriciteit wordt afgesloten, namelijk:

  • Als u dit zelf hebt aangevraagd, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
  • Als er sprake is van fraude of misbruik, bijvoorbeeld het illegaal aftappen van energie.
  • Als er geen of onjuiste gegevens over u en uw energieleverancier bekend zijn bij de netbeheerder.
  • Als er een onveilige situatie is ontstaan, bijvoorbeeld door een gaslek. Uw gas wordt dan tijdelijk afgesloten.

 

Wordt gas en stroom afgesloten bij verhuizing?

Het kan zijn dat uw gas en stroom wordt afgesloten bij een verhuizing. Meestal vraagt u dit zelf aan. U wordt echter nooit direct afgesloten van stroom bij uw verhuizing. De energie wordt namelijk geleverd door uw netbeheerder en dit stopt niet direct als de oude bewoner het huis verlaat.

Gas en stroom afgesloten bij nieuwe woning

Wel is het belangrijk om tijdig een nieuw energiecontract af te sluiten. Heeft het huis waarin u gaat wonen te lang leeggestaan? Dan is het slim om te checken of de woning niet is afgesloten van elektriciteit en gas. Is dit wel het geval? Dan kunt u contact opnemen met de netbeheerder.

Nieuw energiecontract afsluiten


 

Overstappen bij stroom en gas afgesloten

Is uw stroom en gas afgesloten? Dan is overstappen vaak niet eenvoudig. Soms heeft u een spoedaanvraag nodig. Als u in het geval van een afsluiting stroom en/of gas nodig heeft, kunt u het beste telefonisch contact opnemen met onze klantenservice. Wij staan voor u klaar!


Ook interessant voor u
 

vaste lasten overzicht

Wat betaal ik maandelijks voor mijn vaste lasten?

> Lees meer

 

overstappen

Overstappen energieleverancier: wanneer kan dat?

> Lees meer

 

verhuizen

Ik ga verhuizen, wat moet ik regelen?

> Lees meer

 

Blog homepage