Wat is duurzame energie en wat zijn duurzame energiebronnen?

Wat is duurzame energie? Als u een energiecontract afsluit, heeft u vaak de keuze uit grijze of groene stroom. Groene stroom is op een duurzame manier opgewekt, met een zo min mogelijke milieubelasting. Duurzame energie is dus beter voor het milieu. Maar, wat zijn duurzame energiebronnen?

Wat is duurzame energie

 

Wat is duurzame energie?

Duurzaam energie betekent dat de aarde en het klimaat zo min mogelijk belast worden. Een kenmerk van duurzame energie is dat het onuitputtelijk is, omdat de energie uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. Het belangrijkste kenmerk is nog wel dat duurzame energie weinig tot geen CO2-uitstoot veroorzaakt en dát maakt duurzame energie erg milieuvriendelijk!

Duurzame energie staat haaks op fossiele brandstoffen, zoals aardgasaardolie en steenkool. Deze energiebronnen zijn niet hernieuwbaar en zorgen voor veel uitstoot van CO2 en broeikasgassen. Fossiele brandstoffen hebben daardoor een negatieve invloed op het klimaat en dragen bij aan de opwarming van de aarde. 


 

Waarom duurzame energie?

Fossiele brandstoffen veroorzaken veel CO2-uitstoot, met ernstige bedreigingen voor onze aarde als gevolg. Denk aan opwarming van de aarde en klimaatverandering. Daarnaast raken fossiele brandstoffen op én we willen natuurlijk niet zonder elektriciteit komen te zitten! Daarom wordt er steeds meer gezocht naar manieren om energie op een duurzame manier op te wekken. Duurzame energie is voordelig voor u en onze aarde!

Voordelen duurzame energie

  • Raakt niet op.
  • Beter voor het milieu.
  • Weinig tot geen CO2-uitstoot.
  • Gaat klimaatverandering tegen.

 

Wat is de meest duurzame energie?

Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is. Biomassa raakt niet snel op, want het groeit weer aan!

Echter zijn methoden om biodiesel te produceren zo energie-intensief, dat het helaas niet altijd milieuvriendelijk is. Gelukkig zijn wetenschappers druk bezig met de ontwikkeling hiervan, waardoor het naar mate van tijd een hogere broeikasreductie oplevert én biomassa dus beter zal zijn voor de aarde.


 

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energie wordt dus gewonnen uit hernieuwbare - onuitputtelijke - bronnen, zoals windkracht, zonnekracht, waterkracht en biosmassa. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Windkracht

Windkracht


Omdat Nederland een vlak landschap heeft, is duurzame energie winnen uit windkracht geen punt. Middels windmolens - ook wel windturbines - wordt windkracht omgezet in groene stroom. Hoe werkt een windmolen? De bladen van de windturbine vangen wind op, waarna de dynamo in de windmolen vervolgens de draaibeweging omzet in elektriciteit.

 

Zonnekracht

Zonnekracht


De zon is een uitstekende, onuitputtelijke energiebron. Een duurzame manier van energie opwekken met zonne-energie is middels zonnepanelen. De zonnecellen vangen zonnestralen op en zetten dit om in groene stroom. Zonnecollectoren van een zonneboiler doen dit ook, maar zetten de zonne-energie om in warm water. 

 

Waterkracht

Waterkracht


In waterkrachtcentrales wordt duurzame energie opgewekt middels vallend en stromend water. De stroomsnelheid laat een turbine draaien, waarna vervolgens met de draaibeweging elektriciteit wordt opgewekt. Omdat Nederland een vlak landje is, is er weinig stromend water. In bergachtige landschappen, zoals in Scandinavië, wordt wel veel duurzame energie opgewekt middels waterkracht.

Biomassa

Biomassa


Biomassa is een vorm van duurzame energie, omdat biomassa het een onuitputtelijk bron is. Biomassa bestaat namelijk uit organische en plantaardige resten, én die groeien natuurlijk altijd weer aan. Van Biomassa wordt - middels een verbrandingsproces - elektriciteit gemaakt, maar ook biobrandstof. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage