Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over duurzame energie

Als je een energiecontract afsluit, heb je vaak de keuze uit grijze of groene stroom. Groene stroom is op een duurzame manier opgewekt, met een zo min mogelijke milieubelasting. Duurzame energie is dus beter voor het milieu. Maar, wat zijn duurzame energiebronnen?

Wat is duurzame energie

 

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie - of schone energie - is energie waarbij de aarde en het klimaat zo min mogelijk belast worden. Een kenmerk van duurzame energie is dat het onuitputtelijk is, omdat de energie uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. Het belangrijkste kenmerk is nog wel dat schone energie weinig tot geen CO2-uitstoot veroorzaakt en dát maakt schone energie erg milieuvriendelijk!

Duurzame energie staat haaks op fossiele brandstoffen, zoals aardgasaardolie en steenkool. Deze energiebronnen zijn niet hernieuwbaar en zorgen voor veel uitstoot van CO2 en broeikasgassen. Fossiele brandstoffen hebben daardoor een negatieve invloed op het klimaat en dragen bij aan de opwarming van de aarde. 


 

Waarom duurzame energie?

Fossiele brandstoffen veroorzaken veel CO2-uitstoot, met ernstige bedreigingen voor onze aarde als gevolg. Denk aan opwarming van de aarde en klimaatverandering. Daarnaast raken fossiele brandstoffen op én we willen natuurlijk niet zonder elektriciteit komen te zitten! Daarom wordt er steeds meer gezocht naar manieren om energie op een duurzame manier op te wekken. Dat is waarom duurzame energie voordelig is voor jou en onze aarde!

Naast voordelen heeft duurzame energie ook een paar nadelen. We zetten de voor- en nadelen van duurzame energie voor je op een rij.

Voordelen duurzame energie

  • Raakt niet op.
  • Is beter voor het milieu.
  • Heeft weinig tot geen CO2-uitstoot.
  • Gaat klimaatverandering tegen.

Nadelen duurzame energie

  • Veel vissen, insecten en vogels sterven door waterkrachtcentrales en windturbines.
  • De aanpassingen in je woning zijn een grote investering.
  • Vaak voorziet het niet in de volledige energiebehoefte.

 

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energie wordt dus gewonnen uit hernieuwbare - onuitputtelijke - bronnen, zoals aardwarmte, windkracht, zonnekracht, waterkracht, biomassa en kernenergie. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Windkracht

Omdat Nederland een vlak landschap heeft, is duurzame energie winnen uit windkracht geen punt. Middels windmolens - ook wel windturbines - wordt windkracht omgezet in groene stroom. De bladen van de windturbine vangen wind op, waarna de dynamo in de windmolen vervolgens de draaibeweging omzet in elektriciteit.

Zonnekracht

De zon is een uitstekende, onuitputtelijke energiebron. Een duurzame manier van energie opwekken met zonne-energie is middels zonnepanelen. De zonnecellen vangen zonnestralen op en zetten dit om in groene stroom. Zonnecollectoren van een zonneboiler doen dit ook, maar zetten de zonne-energie om in warm water. 

Waterkracht

In waterkrachtcentrales wordt duurzame energie opgewekt middels vallend en stromend water. De stroomsnelheid laat een turbine draaien, waarna vervolgens met de draaibeweging duurzame stroom wordt opgewekt. Omdat Nederland een vlak landje is, is er weinig stromend water. In bergachtige landschappen, zoals in Scandinavië, wordt wel veel duurzame energie opgewekt middels waterkracht.

Biomassa

Biomassa is een vorm van duurzame energie, omdat biomassa het een onuitputtelijk bron is. Biomassa bestaat namelijk uit organische en plantaardige resten, én die groeien natuurlijk altijd weer aan. Van Biomassa wordt - middels een verbrandingsproces - elektriciteit gemaakt, maar ook biobrandstof. 

Kernenergie

Kernenergie wordt opgewekt door het splitsen van uraniumatomen in een kernreactor. Daarbij komt een grote hoeveelheid warmte vrij die een turbine aandrijft, en hiermee wordt elektriciteit opgewekt. Bij dit proces komt nauwelijk CO2 vrij. Uranium is geen onuitputtelijke grondstof, maar er is voorlopig nog voldoende voorraad van beschikbaar. Daarom wordt kernenergie als duurzame energie gezien


Wat is de meest duurzame energie?

Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie, omdat de bron hernieuwbaar is. Biomassa raakt niet snel op, want het groeit weer aan!

Echter zijn methoden om biodiesel te produceren zo energie-intensief, dat het helaas niet altijd milieuvriendelijk is. Gelukkig zijn wetenschappers druk bezig met de ontwikkeling hiervan, waardoor het naar mate van tijd een hogere broeikasreductie oplevert én biomassa dus beter zal zijn voor de aarde.


 

Duurzame energie van UnitedConsumers

Wil je profiteren van duurzame én goedkope energie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leveren altijd 100% Nederlandse groene stroom tegen een voordelig tarief. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant
 

Windmolen werking

Windenergie: hoe werkt dat eigenlijk?

> Lees meer

 

energie zelf opwekken

Op deze manieren kun je zelf duurzame energie opwekken

> Lees meer

 

groene energieleverancier

Duurzame energieleverancier kiezen: hier kun je op letten

> Lees meer

 

Blog homepage