Zonneboiler of zonnepanelen: wat is de beste optie voor u?

Zonnepanelen of zonneboiler; wat is de meest geschikte installatie voor uw persoonlijke situatie? Dat is natuurlijk de vraag. Een zonneboiler en zonnepanelen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel lichten wij de plus- en minpunten toe. Zo weet u precies wat het meest geschikt is voor u; een zonneboiler of zonnepanelen!

zonneboiler of zonnepanelen

Zonneboiler of zonnepanelen

Om een keuze te kunnen maken tussen zonnepanelen en een zonneboiler, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat beide installaties doen. Op de eerste plaats zijn een zonneboiler en zonnepanelen goed voor het milieu, want u wekt op deze manier zelf duurzame energie op. Met een zonneboiler of zonnepanelen kunt u dus flink besparen op de energierekening én het is ook nog eens beter voor het milieu. Win-win!

Wat is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kunt u door middel van de zon warmte opwekken voor uw woning. Een zonneboilersysteem bestaat uit een grote zonnecollector die op het dak geïnstalleerd wordt en een voorraadvat dat in de woning wordt geplaatst.

De zonnecollector zorgt ervoor dat er warmte wordt opgewekt en in het voorraadvat wordt het verwarmde water vervolgens opgeslagen. Zo heeft u warm water op een duurzame manier!

Wat zijn zonnepanelen?

Met zonnepanelen wordt door middel van de zon stroom opgewekt. Dit staat ook wel bekend als zonne-energie. Met voldoende zonnepanelen kunt u zelf uw stroomverbruik opwekken. En dat is interessant voor de portemonnee!

Zonnepanelen worden op het dak geplaatst en halen energie uit de zon. U bent hier dus afhankelijk van. In de nacht wordt er namelijk geen energie opgewekt met een zonnepaneel.


Voor- en nadelen zonnepanelen en zonneboiler

Of u nu kiest voor zonnepanelen of een zonneboiler; ze hebben beide zo hun voor- en nadelen. Om u een handje te helpen, zetten wij de plus- en minpunten van een zonneboiler en zonnepanelen op een rij: 

Zonneboiler: voor- en nadelen

 

Subsidie mogelijk.

 

Grote investering. 

 
Geen CO2-uitstoot. 
 
Afhankelijk van de zon.
 
Waardestijging van uw woning.
 
Uiterlijk van het dak verandert. 
 
Met een zonneboiler bespaart u geld.
 
Nog steeds een cv-ketel nodig. 
 
Zowel stroom, als warmte zelf opwekken.
 
Neemt veel ruimte in beslag op het dak.

Zonnepanelen: voor- en nadelen

 
Subsidie mogelijk. 
 
Grote investering.
 
Geen CO2-uitstoot.
 
Afhankelijk van de zon.
 
Waardestijging van de woning.
 
Uiterlijk van het dak verandert.
 
Met zonnepanelen bespaart u geld.
 

U moet de meterkast aanpassen.

 
Stroom kunt u terugleveren aan netwerk.
 
In de avond geen stroom uit zonnepaneel.

Zonnepanelen met geïntegreerde zonneboiler

U kunt zonnepanelen en een zonneboiler ook met elkaar combineren. Deze combinatie wordt ook wel een hybride zonnepaneel genoemd. 

Met hybride zonnepanelen kunt u zowel stroom, als warmte opwekken door middel van de zon. Een hybride systeem is een combinatie van een zonnepaneel en een zonnecollector. Zonnepanelen met geïntegreerde zonneboiler zijn met name interessant wanneer u weinig dakoppervlak beschikbaar heeft, zo veel mogelijk energieneutraal wilt zijn en wanneer u een ruim budget heeft.

Zonnepanelen met geïntegreerde zonneboiler: voor- en nadelen

 
Geen CO2-uitstoot. 
 
Grote investering.
 
Lagere energierekening.
 
Afhankelijk van de zon.
 
Waardestijging van de woning.
 
Nog steeds de cv-ketel nodig.
 
Opwekken van stroom en warmte in één.
 
Vrij nieuwe techniek die nog in ontwikkeling is.

Kosten zonneboiler en zonnepanelen

Als we naar de kosten kijken van de drie verschillende installaties, dan zijn de verschillen niet groot. Voor een zonneboiler en zonnepanelen moet u een grote investering doen, maar hier krijgt u dan ook veel voor terug. Daarnaast moet u woning natuurlijk geschikt zijn voor het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen.


Zonnepanelen of zonneboiler: de conclusie

Wat is de beste keuze voor u; een zonneboiler of zonnepanelen? Of misschien is een zonnepaneel met geïntegreerde zonneboiler wel dé perfecte oplossing voor u! 

  • Ligt uw gasverbruik hoog en ziet u dit terug op de energierekening? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een zonneboiler. Met een zonneboiler bespaart u namelijk aanzienlijk op gas.
     
  • Wilt u liever besparen op uw stroomverbruik? Dan kunt u het beste kiezen voor zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat wanneer u te veel stroom heeft opgewekt, u deze tegen een vergoeding terug kunt leveren aan het stroomnetwerk. 
     
  • Kunt u de keuze tussen een zonnepaneel of zonneboiler niet maken en wilt u zowel stroom, als warmte zelf opwekken? Dan is een zonnepaneel met geïntegreerde zonneboiler de meest passende oplossing!

Besparen op energie

Zijn een zonneboiler of zonnepanelen momenteel nog een te grote of ingrijpende verandering voor u? Dan kunt u natuurlijk ook op andere manieren besparen op uw stroom- en gasverbruik. Wij hebben tips die helpen bij het besparen op uw energieverbruik en dus bijdragen aan het verlagen van uw energierekening!

Energie bespaartips


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage