Zonnepanelen op het dak: is uw dak geschikt?

Zonnepanelen worden steeds populairder en tegenwoordig ziet u ze in elke straat wel. Bij zonnepanelen denkt u waarschijnlijk aan rechthoekige, zwarte platen op een schuin dak. Wist u dat zonnepanelen ook op een plat dak kunnen? Er is daarnaast nog een minder opvallende optie, namelijk zonnepanelen dakpannen (zonnepannen). Op deze pagina leggen wij u uit welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw dak.

Zonnepanelen dak

 

Zonnepanelen plat dak 

Zonnepanelen op een plat dak kunnen vlak of met een helling geplaatst worden. De zonnepanelen worden in zogeheten 'consoles' geplaatst. De consoles worden vervolgens belast met grind, zandzakken of stenen. Zo blijven de zonnepanelen op een plat dak stevig staan, ook tijdens een storm.

De beste positie voor de zonnepanelen is pal op het zuiden, met een hellingshoek van 35 graden. Op die manier vangen de zonnepanelen het meeste zonlicht. Hoe meer zonlicht, hoe meer stroom ze namelijk opleveren. Echter, zonnepanelen liggen op een plat dak vaak in een hellingshoek van 13 graden. Bij een hogere hellingshoek geven ze te veel schaduw op achterliggende zonnepanelen. Hierdoor haalt u dus niet het maximale rendement uit uw zonnepanelen op een plat dat.

Voordelen en nadelen zonnepanelen plat dak

Bij zonnepanelen op een plat dak zijn er meer voordelen dan nadelen. Wij zetten ze voor u op een rijtje: 

Voordelen zonnepanelen plat dak Nadelen zonnepanelen plat dak
 
Niet in het zicht.
 
Kunnen schaduw geven op andere zonnepanelen.
 
Ideale hellingshoek.
 
Nemen veel ruimte in beslag.
 
Minder last van sneeuw.    
 
Meeverhuizen is makkelijker.    
 
Kunnen meedraaien met de zon.    

 

Zonnepanelen schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak kunnen op twee manieren gemonteerd worden: op het dak of in het dak. In principe leveren zonnepanelen die bevestigd zijn op het dak meer op dan wanneer zonnepanelen in het dak gemonteerd worden. Door de wind kunnen zonnepanelen in het dak afkoelen en dit heeft een negatief effect op uw stroomopbrengst. 

De prestaties van zonnepanelen op een schuin dak zijn tevens afhankelijk van de hellingshoek en de richting. Het nadeel is dat u bij een schuin dak grotendeels afhankelijk bent van de richting van het dak. Houd daarnaast ook rekening met objecten die het zonlicht blokkeren, zoals bomen of andere gebouwen. 

Voordelen en nadelen zonnepanelen schuin dak

Hoewel zonnepanelen op een schuin dak de meest voorkomende situatie is, zitten er ook voor- en nadelen aan vast. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Voordelen zonnepanelen schuin dak Nadelen zonnepanelen schuin dak
 
Hogere woningwaarde
 
Bomen of andere gebouwen kunnen schaduw geven
 
Lagere energierekening
 
Zonnepanelen zien er wellicht niet mooi uit
 
Eigen energie opwekken
 
Afhankelijk van de stand van het dak

 

Zonnepanelen dakpannen

Vindt u die grote, zwarte platen niet mooi? Dan zijn zonnepanelen in dakpannen wellicht een optie voor u. Deze zogeheten zonnepannen zijn dakpannen waar zonnepanelen in zijn verwerkt. Zonnepannen als dakbedekking oogt volgens velen mooier, maar de zonnepannen zijn wel een stuk duurder. 

Net als bij normale zonnepanelen zijn er drie typen zonnepanelen dakpannen: dunne film, polykristallijn en monokristallijn. Dunne film heeft een lage capaciteit en heeft dus automatisch meer oppervlakte nodig. De kristallijne uitvoeringen, gemaakt van silicium, zorgen voor de hoogste stroomopbrengst. 

Voordelen en nadelen zonnepanelen dakpannen

Zonnepanelen in dakpannen kennen enkele voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Voordelen zonnepanelen dakpannen Nadelen zonnepanelen dakpannen
 
Ziet er fraaier uit.
 
Kosten drie keer meer dan normale zonnepanelen.
 
Kan geplaatst worden waar normale zonnepanelen niet bij kunnen.
 
Terugverdiend na gemiddeld 20 jaar.

 

Zonnepanelen op het dak installeren

Het is wellicht vanzelfsprekend dat schaduw een negatieve invloed heeft op de stroomopbrengst van uw zonnepanelen. Schaduw op één van de zonnepanelen kan de gehele opbrengst van het systeem verlagen. U krijgt de meeste opbrengst uit zonnepanelen als uw dak schaduwvrij is en op het zuiden ligt. 

Naar het zuiden gerichte zonnepanelen krijgen zo'n 1.675 zonuren per jaar. Het financieel rendement is dan te vergelijken met 6% rente op een spaarrekening. Op basis van gegevens van Milieu Centraal ziet u hieronder een grafiek waarin de opbrengstpercentage van zonnepanelen in combinatie met de richting en hellingsgraad te zien is. Uiteraard is 100% ideaal!

Richting van de zonnepanelen Hellingsgraden
  10º 20º 36º 50º 60º 70º 85º
West 90% 90% 85% 80% 75% 70% 65%
Zuidwest 95% 95% 100% 95% 90% 85% 80%
Zuid 95% 100% 100% 100% 95% 90% 80%
Zuidoost 95% 95% 95% 95% 90% 85% 80%
Oost 90% 90% 85% 80% 75% 70% 65%
Noordoost 85% 80% 70% 60% 55% 50% 45%
Noord 85% 75% 60% 50% 45% 40% 35%
Noordwest 85% 80% 70% 60% 55% 50% 45%
 

Zonnepanelen dak: vergunning nodig?

In principe heeft u geen vergunning nodig voor zonnepanelen op uw dak. U dient zich wel aan bepaalde regels te houden. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage