Zonnepanelen in de winter

De opbrengst van zonnepanelen in de winter is een stuk lager dan in de zomer. De beste tijd voor de opbrengst van zonnepanelen is van maart tot en met oktober. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u toch optimaal gebruik kunt maken van zonnepanelen in de winter? In dit artikel leest u meer over zonnepanelen in de winter. 

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen in de winter

De grote vraag is natuurlijk of zonnepanelen wel rendabel zijn in de winter. Het antwoord is vrij simpel: ja, zonnepanelen presteren ook in de winter. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is echter wel een heel stuk lager dan in de zonnige zomermaanden. 

Dit verschil heeft te maken met de intensiteit van zonnestraling. In de zomer is die intensiteit van zonnestraling veel hoger, dan in de winter. Ook hebben we in de winter een stuk minder zonuren en staat de zon een stukje verder weg van de aarde. Dit alles heeft invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen winter

Om een idee te geven van de opbrengst van zonnepanelen in de winter, hebben wij onderstaande grafiek voor u gemaakt. Hierin ziet u de opbrengst van zonnepanelen per maand - uitgedrukt in percentages. Alle maanden bij elkaar is de totale jaaropbrengst van de zonnepanelen, dus 100%.

Wat opvalt is dat de maanden maart tot en met oktober het grootste aandeel hebben in de jaaropbrengst. Januari, februari, november en december hebben - bij elkaar opgeteld - dezelfde opbrengst als één enkele zomermaand. Zo ziet u dat zonnepanelen in de winter een stuk minder presteren dan in de zomermaanden.

Tips voor zonnepanelen in de winter

U wilt natuurlijk optimaal gebruikmaken van uw zonnepanelen in de winter. Daarom zetten wij een aantal tips voor u op een rijtje:

Tip 1: zonnepanelen en sneeuw

Net zoals schaduw, zorgt sneeuw ervoor dat de zonnepanelen weinig energie kunnen halen uit zonlicht. Een tip is om de zonnepanelen op een hellingshoek van 40 graden te laten installeren. Zo schuift de sneeuw - bij weinig vorst - er vanzelf vanaf én is de opbrengst van de zonnepanelen - door de lage stand van de zon - hoger. 

Tip 2: gebruik geen ruitenkrabber

Bij vorst kan er - net zoals bij uw auto - een laagje bevroren condens ontstaan. Een ruitenkrabber gebruiken is erg slecht voor de zonnepanelen. Een ruitenkrabber kan namelijk de coating beschadigen, waardoor de lichtinval verstrooid kan raken. U kunt het laagje vorst het beste laten zitten tot de zon het vanzelf wegsmelt. 

Tip 3: voorkom bevriezing vloeistof

Wanneer water bevriest, zet het zo'n 9% uit. Hierdoor kan er extra spanning op de leidingen komen te staan. Check daarom van tevoren of er de juiste hoeveelheid antivries in de collector-vloeistof zit. Zo niet, dan bestaat de kans dat de leidingen knappen, wat uiteindelijk ernstige schade toe kan brengen aan uw zonnepanelen. 

Energie besparen in de winter

Door de lage opbrengst van zonnepanelen in de winter, wilt u wellicht op andere manieren besparen op uw energierekening. Wij geven u graag wat extra tips om energie te besparen in de winter. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Energie besparen in de winter


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage