Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Ik word 18: hoe zit het met een zorgverzekering en zorgtoeslag?

18 jaar geworden? Gefeliciteerd! Er gaat een hele nieuwe wereld open! Denk aan autorijden, studeren en eventueel op kamers gaan. Naast deze leuke dingen, betekent 18 jaar worden ook dat het een en ander zelf geregeld moet worden. Weet u wat u moet regelen op het gebied van gezondheid als u 18 jaar geworden bent?18 jaar geworden

 

scherm

18 jaar geworden: wat moet ik regelen?

Als 18 jarige gaat er een wereld open. Deze wereld is leuk en spannend en brengt ook bepaalde veranderingen met zich mee. Waar u als 17 jarige bepaalde dingen nog niet mocht, verandert dit vanaf uw 18e levensjaar. Naast dingen die u mag vanaf uw 18e, zijn er ook verplichtingen die horen bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. Welke keuzes op het gebied van gezondheid en zorg moet u maken als u 18 jaar wordt? 


 

zorg

Verzekering en 18 jaar geworden

Tot 18 jaar bent u gratis verzekerd tegen ziektekosten. Iedereen die 18 jaar wordt, moet een eigen zorgverzekering hebben. Het kan zijn dat uw ouders uw zorgverzekering door blijven betalen als u 18 jaar geworden bent, maar het kan ook zo zijn dat u vanaf deze leeftijd zelf uw zorgverzekering moet betalen. Een zorgverzekering is vaak een grote kostenpost, dus wilt u dat deze zo goedkoop mogelijk is. 

Een basisverzekering is voor iedereen verplicht, dus ook wanneer u 18 jaar geworden bent. U heeft de keuze uit verschillende soorten basisverzekeringen. Over het algemeen bent u als 18 jarige het meest goedkoop uit met een budgetpolis. Hiermee heeft u voldoende keuzevrijheid in zorgverleners en bent u verzekerd voor alle zorg uit de basisverzekering. Heeft u extra zorg nodig en valt deze buiten de basisverzekering? Dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten voor extra zekerheid.


 

munt

18 jaar geworden en zorgtoeslag aanvragen

Op 18 jarige leeftijd verdient u waarschijnlijk nog niet veel geld, terwijl een zorgverzekering toch een vrij hoge kostenpost is. Om u tegemoet te komen, bestaat er daarom zorgtoeslag. Zo wordt de zorgpremie voor u als 18 jarige (of student) een stuk betaalbaarder.

U kunt zorgtoeslag krijgen vanaf de maand die volgt op de maand waarin u 18 jaar geworden bent. Vanaf die maand moet u namelijk ook premie betalen voor uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Welke deze zijn, vindt u op de website van de Belastingdienst.


 

papier

18 jaar geworden en orgaandonatie

U mag vanaf uw 18e zelf beslissen of u uw organen wel of niet beschikbaar wilt stellen na uw dood. Orgaandonatie is niet verplicht, maar u bent wel verplicht om een keuze door te geven. Geeft u geen keuze door? Dan wordt u automatisch geregistreerd als "geen bezwaar" in het donorregister en worden uw organen na uw dood beschikbaar gesteld aan iemand die het nodig heeft. Uiteraard kunt u van gedachte veranderen. In dat geval kunt u uw donorregistratie wijzigen.


 

munt

Goedkope zorgverzekering en 18 jaar geworden

Wanneer u 18 jaar bent geworden, dan verandert er veel. Vanaf uw 18e heeft u - indien u vanaf dit levensjaar uw eigen rekeningen betaalt - ineens meer kosten dan wanneer u 17 jaar was. Natuurlijk wilt u de rekeningen zo laag mogelijk houden. Daarom is het fijn als u een goedkope zorgverzekering kunt kiezen. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in het leven!


USP's

UC Basis Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 70% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 114,85 per maand

 

UC Ruime Keuze

Naturapolis

UC door VGZ


vink Ruime keuze in zorgverleners
vink 80% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 118,23 per maand

 

UC Eigen Keuze

Restitutiepolis

UC door VGZ


vink Eigen keuze in zorgverleners
vink 100% vergoed bij zorgverleners zonder contract
 

€ 125,59 per maand


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage