Contact
Mijn UnitedConsumers

Alternatieve geneeswijzen: wat is het en welke soorten zijn er?

Alternatieve geneeswijzen; u heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Misschien heeft u wel een aanvullende verzekering met een vergoeding voor alternatieve geneeskunde. Maar, wat is alternatieve zorg? En welke soorten alternatieve geneeswijzen zijn er? 

Alternatieve zorg banner

 

Wat is alternatieve zorg?

Alternatieve zorg is een alternatieve vorm van zorg. Alternatieve geneeskunde kan een goede aanvulling zijn op reguliere geneeskunde, en wordt daarom ook wel complementaire geneeskunde genoemd.

Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hier kunt u een aanvullende verzekering voor afsluiten. In de aanvullende verzekering zit vaak een budget die u kunt besteden aan alternatieve therapie, geneeswijzen en geneesmiddelen - met een maximumvergoeding per dag. Het voordeel hiervan is dat u geen eigen risico betaalt! 


 

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er zijn verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Wij zetten enkele alternatieve geneeswijzen voor u op een rij:

Acupunctuur en andere traditionele Oosterse geneeswijzen

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze uit China. Bij een behandeling worden er dunne naalden oppervlakkig op bepaalde punten in het lichaam gestoken. Hierdoor zou het genezend vermogen van de mens worden geactiveerd.

Acupunctuur wordt voor veel verschillende klachten ingezet, zoals bijvoorbeeld stress, slapeloosheid, menstruatieklachten en spier- en gewrichtspijn.

Alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneesmiddelen zijn medicijnen waarvan er geen wetenschappelijk bewijs is dat ze zouden werken. Ze vallen daarom niet onder de 'reguliere' geneesmiddelen. U krijgt daarom alternatieve geneesmiddelen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel worden ze - onder bepaalde voorwaarden - vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Voorbeelden hiervan zijn antroposofische en homeopatische geneesmiddelen.

Antroposofische alternatieve geneeswijzen

Bij antroposofische alternatieve geneeswijzen staan de verschillende lagen van een mens centraal, waaronder de ziel en het fysieke lichaam. Bij antroposofische alternatieve geneeswijzen staan niet per se de symptomen centraal, maar de storing in de balans van die lagen.

Met antroposofische alternatieve geneeswijzen wordt de storing - middels behandelingen, adviezen en geneesmiddelen - aangepakt, waardoor het genezende vermogen van de persoon zelf wordt gestimuleerd. Hierdoor nemen gezondheidsklachten af, of verdwijnen ze zelfs!

Chiropractie alternatieve geneeswijze

Chiropractie is een alternatieve behandelmethode, waarbij er aandacht wordt besteed aan de disfuncties van het zenuwstelsel. Door middel van bepaalde technieken en correcties zouden deze ongemakkelijkheden verdwijnen. Bovendien ondersteunt chiropractie het lichamelijk herstelproces. 

Craniosacraaltherapie

Craniosacraaltherapie wordt gebruikt voor verschillende soorten klachten, zoals rugklachten, spanning, depressie en slaapproblemen. Ook hier wordt er gekeken naar de verschillende lagen van de mens, zowel fysiek als mentaal.

Cranium is Latijn voor schedel en Sacraal staat voor heiligbeen. De focus van de therapie ligt daarom tussen de schedel en het heiligbeen (een groot stuk bot onderaan de wervelkolom - vóór het staartbeentje). De therapeut probeert het cranio sacrale systeem te ontspannen middels verschillende manuele technieken. Ook dit bevordert het zelfgenezend proces van het lichaam.

Haptotherapie

Voelen en ervaren staan centraal bij haptotherapie. Dankzij haptotherapie wordt u zich bewuster van ervaringen en gevoelens. Haptotherapie bestaat veelal uit gesprekken en lichamelijke oefeningen, waarbij klachten als stress, maar ook gevoelens over seksualiteit, zelfbeeld, relaties, intimiteit, trauma's en misbruik worden aangepakt. 

Homeopathische geneesmiddelen

Natuurlijke geneesmiddelen, oftewel homeopathie, zijn medicijnen op basis van bepaalde natuurlijke stoffen, zoals mineralen, dierlijke producten of planten. Het idee hierachter is dat wanneer u homeopathische middelen gebruikt met stofjes die dezelfde ziekteverschijnselen veroorzaken als die u momenteel heeft. Het lichaam zou met het gebruik van deze natuurlijke geneeswijze genezen.  

Iriscopie

Bij iriscopie wordt er, zoals het woord al zegt, gekeken naar de iris - dus het gekleurde deel van het oog. De iris zou kunnen vertellen wat de oorzaken zijn van klachten en storingen in het lichaam die u momenteel ervaart. Aan de hand van een grondige analyse, geeft de iriscopist u advies in gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

Mesologie

Bij mesologie wordt er gebruikgemaakt van verschillende soorten alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Er wordt gekeken naar de klachten, waarna er een plan op maat wordt samengesteld. Zoals bij andere alternatieve geneeswijzen, wordt er aanspraak gemaakt op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. 

Neuraaltherapie

Neuraaltherapie is vrij onbekend, maar wordt in Duitsland al redelijk vaak ingezet. Bij neuraaltherapie wordt er middels een injectienaald een plaatselijk, verdovend middel ingebracht dat de regulatie en blokkades in het lichaam verwijdert. Hierdoor nemen pijnklachten voor een langere tijd af - of verdwijnen zelfs! 

Orthomanuele therapie

Bij orthomanuele therapie, oftewel manuele therapie, wordt er gekeken naar beknelde zenuwen in de rug en nek. Bij klachten als hoofdpijn en duizeligheid, kan het namelijk zo zijn dat er een wervel verschoven is. De orthomanueel therapeut zorgt ervoor dat de wervels weer zachtjes goed geschoven worden. 

Osteopathie

Osteopathie - een vorm van alternatieve beweegzorg - is het idee dat het lichaam, middels bloedvaten, zenuwen en bindweefsel, één geheel is. Als er ergens een storing in de beweeglijkheid ontstaat en er klachten zijn, kan osteopathie helpen. Een osteopaat gebruikt vrij milde technieken om zo de beweeglijkheid van het lichaam te herstellen.

Shiatsu therapie

Shiatsu therapie is een eeuwenoude Chinese en Japanse methode, waarmee met de vingers, duimen en handpalmen druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam - ook wel acupressuurpunten. Deze natuurlijke geneeswijze zorgt voor ontspannen en versoepelde spieren.

Bovendien is de Shiatsu alternatieve therapie bevorderlijk voor gewrichten en de bloedcirculiatie - en stimuleert de therapie het zelfgenezend vermogen van het lichaam. 


 

Alternatieve zorg: wordt dat vergoed?

Zoals eerder besproken, wordt alternatieve zorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om alternatieve zorg vergoed te krijgen, dient u een aanvullende verzekering af te sluiten. Wij bieden drie verschillende aanvullende verzekeringen aan, zodat er altijd een pakker is dat aansluit op uw zorgwensen. Bovendien ontvangt u 15% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij onze aanvullende pakketten.

UnitedConsumers door VGZ collectief


UC ZorgZeker 1
Aanvullende verzekering


 

 • Fysiotherapie
  6 behandelingen
   
 • Alternatieve zorg
  € 150,- (max. € 40,- per dag)

 
incl. 15% korting + tandongevallenverzekering 

€ 6,98 per maand

Meer over UC ZorgZeker 1

 

 UnitedConsumers door VGZ collectief


UC ZorgZeker 2
Aanvullende verzekering


 

 • Fysiotherapie
  12 behandelingen
   
 • Alternatieve zorg
  € 250,- 
  (max. € 40,- per dag)
   
 • Brillen en lenzen
  maximaal € 100,- per 3 jaar voor brillen en lenzen samen

 

incl. 15% korting + tandongevallenverzekering  

€ 22,60 per maand

Meer over UC ZorgZeker 2

 

UnitedConsumers door VGZ collectief


UC ZorgZeker 3
Aanvullende verzekering


 

 • Fysiotherapie
  24 behandelingen
   
 • Alternatieve zorg
  € 300,- 
  (max. € 40,- per dag)
   
 • Brillen en lenzen
  maximaal € 125,- per 3 jaar voor brillen en lenzen samen

 

incl. 15% korting + tandongevallenverzekering 

€ 37,01 per maand

Meer over UC ZorgZeker 3


Aanvullende zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Aanvullende zorgverzekering afsluiten


 

Voorwaarden vergoeding alternatieve zorg

Of alternatieve zorg vergoed wordt, hangt af van de afspraken die uw zorgverzekeraar gemaakt heeft met zorgverleners. Veelal hebben zorgverzekeraars als eis dat de zorgverlener geregistreerd is bij de koepelorganisatie CBZG.

Wilt u zeker weten of u de alternatieve geneeswijze vergoed krijgt? Bekijk dan of de zorgverlener van uw voorkeur een contract heeft met uw zorgverzekeraar. 

Vind een zorgverlener


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoe werkt het immuunsysteem en hoe kunt u het verbeteren?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Biologische klok: de interne klok van uw lichaam

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven