Contact
Mijn UnitedConsumers

Alternatieve geneeswijzen: wat is het en welke soorten zijn er?

Alternatieve geneeswijzen; u heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Misschien heeft u wel een aanvullende verzekering met een vergoeding voor alternatieve geneeskunde. Maar, wat is alternatieve zorg? En welke soorten alternatieve geneeswijzen zijn er? 

Alternatieve zorg banner


 

Wat is alternatieve zorg?

Alternatieve zorg is zorg waar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is geleverd. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur of homeopathe. Het is bij alternatieve zorg dus niet bewezen dat ze ziektes kunnen genezen. Bij alternatieve geneeswijzen worden alternatieve behandelwijzen gebruikt die afwijken van de gangbare geneeskundige zorg. 


 

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen, bijvoorbeeld: acupunctuur, chiropractie, homeopathie en osteopathie. Alternatieve geneeswijzen hebben vaak één gemeenschappelijke discipline: het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Welke alternatieve therapie past het beste bij uw klacht? Wij zetten verschillende soorten alternatieve geneeswijzen voor u op een rij:

Acupunctuur

Bij acupunctuur worden dunne naalden op acupunctuurpunten oppervlakkig in het lichaam gestoken. Vanuit de Chinese filosofie worden lichaam en geest gezien als één geheel. Deze Chinese behandelmethode gaat dan ook uit van het natuurlijk genezend vermogen van de mens. Acupunctuur zou dit vermogen activeren. Acupunctuur wordt voor veel verschillende klachten ingezet, zoals bijvoorbeeld stress, slapeloosheid, menstruatieklachten, spier- en gewrichtspijn of wanneer u wilt stoppen met roken.

> Acupunctuur vergoeding


Chiropractie

Een chiropractor kan u helpen wanneer u bijvoorbeeld klachten heeft aan uw rug of nek. Een chiropractor is met name bezig met de werking van uw zenuwstelsel en eventuele verstoringen hierin. Chiropractie wordt vaak ingezet bij lichamelijke klachten, zoals: rugpijn en/of nekpijn.

> Chiropractie vergoeding


Haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van alternatieve zorg waarbij voelen en ervaren centraal staan. U schakelt een haptotherapeut in wanneer uw gedachten en gevoelens niet in harmonie zijn met de manier waarop u uw leven leidt. Als gedachten en gevoelens worden weggestopt of genegeerd, dan heeft dit gevolgen voor uw lichamelijke en mentale gezondheid.

> Haptotherapie vergoeding


Homeopathie

Homeopathie stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De homeopaat kijkt niet alleen naar de specifieke klacht(en) die u heeft, maar ook naar lichamelijke, mentale en emotionele kenmerken. Op basis daarvan zoekt de homeopaat naar een bepaalde stof (homeopathisch geneesmiddel) die bij het totaalplaatje past en die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. Homeopathie kan bijvoorbeeld ingezet worden bij reuma, psychische aandoeningen of astma (COPD).

> Homeopathie vergoeding


Iriscopie

Iriscopie is een natuurgeneeskundige methode waarbij wordt gekeken naar het regenboogvlies van het oog. U kunt een iriscopist onder andere raadplegen bij milde pijnklachten, allergieën of aanhoudende vermoeidheid. Daarnaast kunt u preventief een iriscopist inschakelen voor een algehele gezondheidscheck-up. De iriscopist geeft u vervolgens advies over uw leefwijze en/of eetgewoonte.

> Iriscopie vergoeding


Osteopathie

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die zich focust op het vaststellen en herstellen van stoornissen in het bewegingsapparaat. Is uw beweeglijkheid ergens in het lichaam verminderd? Dan kan het niet alleen op die plek, maar ook op andere plekken in het lichaam klachten veroorzaken. Osteopathie kan dan helpen bij het oplossen van deze klachten.

> Osteopathie vergoeding


Neuraaltherapie

Neuraaltherapie is een alternatieve geneeswijze. Het richt zich op het opheffen van blokkades in het zenuwstelsel. Deze blokkades ontstaan door ziektes, ontstekingen of littekens en veroorzaken diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Neuraaltherapie wordt bijvoorbeeld bij de volgende klachten toegepast: reuma, artrose, huidklachten, depressie, hoge bloeddruk of angsten.

> Neuraaltherapie vergoeding


Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van alternatieve zorg. Hierbij draait het om de realisatie van de optimale concentratie van voedingsstoffen in het lichaam. Om dit te bereiken, wordt gebruikgemaakt van voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en vetzuren. Ook andere voedingsstoffen worden toegepast. Een orthomoleculair therapeut stemt het voedingsadvies en de voedingssupplementen altijd op u persoonlijk af

> Orthomoleculaire geneeskunde vergoeding


 

Vergoeding alternatieve geneeskunde

Alternatieve zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om een vergoeding te krijgen voor alternatieve geneeskunde, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Vaak zit er wel een maximum per jaar aan de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen gekoppeld. Ook vergoedt een verzekeraar soms niet alle soorten alternatieve geneeswijzen. Controleer dus de dekking van uw verzekering of vraag het uw zorgverzekeraar.


Aanvullende verzekering afsluiten halverwege het jaar

Een aanvullende verzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Aanvullende verzekering afsluiten


 

Zorgverleners alternatieve zorg

In de UC ZorgZoeker vindt u alle zorgverleners die wij hebben aangewezen voor uw behandeling. Er is altijd een aangewezen zorgverlener bij u in de buurt. Wel zo fijn! 

Vind een zorgverlener


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Wat vergoedt de basisverzekering?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoe werkt het immuunsysteem en hoe kunt u het verbeteren?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Biologische klok: de interne klok van uw lichaam

> Lees meer

 

Blog homepage