Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is eerstelijnszorg en tweedelijnszorg?

In Nederland heeft u altijd toegang tot eerstelijnszorg. Als het nodig is, wordt u doorverwezen naar tweedelijnszorg. Maar, wat is eerstelijnszorg en wat is tweedelijnszorg?

eerstelijnszorg en tweedelijnszorg


 

Wat is eerstelijnszorg?

Zorg waar iedereen zonder verwijzing gebruik van kan maken, wordt eerstelijnszorg genoemd. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan komt u in eerste instantie uit bij eerstelijnszorg. Kunnen zij u niet helpen? Dan verwijst de eerstelijnszorg u door naar tweedelijnszorg. Tot eerstelijnszorg behoren:

Fysiotherapeuten en psychologen worden tot de eerstelijnszorg gerekend, omdat zij u kunnen doorverwijzen naar de meer gespecialiseerde tweedelijnszorg.


 

Wat is tweedelijnszorg?

Tweedelijnszorg is zorg waarvoor u een verwijzing nodig heeft. Tweedelijnszorg is ondere andere de zorg door specialisten in ziekenhuizen en klinieken en revalidatiezorg. Maar ook tweedelijns ggz, zoals psychologische zorg, valt hieronder. De meeste tweedelijnszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. In veel gevallen betaalt u wel eerst uw eigen risico


 

Verschil eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Het onderscheid tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg wordt gemaakt om patiënten op de juiste manier naar gespecialiseerde zorg door te verwijzen.

Voorbeeld:

De huisarts (eerstelijnszorg) kan ziektes en aandoeningen herkennen. Indien nodig kan de huisarts u dan doorverwijzen naar de juiste specialist (tweedelijnszorg). Dankzij dit systeem worden er geen kosten gemaakt door onnodige bezoeken aan gespecialiseerde zorg. 


 

Vergoeding eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Of eerstelijnszorg en tweedelijnszorg wordt vergoed, hangt af van uw zorgverzekering en van het type zorg. Uw huisarts of een bezoekje aan het ziekenhuis wordt natuurlijk vergoed vanuit de basisverzekering. Maar, de kosten voor fysiotherapie worden alleen vergoed als u een aanvullende verzekering heeft.

Daarom is het slim om van tevoren te bekijken voor welke zorg u verzekerd bent en te bekijken welke zorgkosten u vergoed wilt hebben.

Bekijk alle vergoedingen


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welke zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Waarom betaal ik terhandstellingskosten?

> Lees meer

 

patientenrechten

Patiëntenrechten: wat zijn mijn rechten als patiënt?

> Lees meer

 

Blog homepage