Eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Wat is eerstelijnszorg en wat is tweedelijnszorg? In Nederland heeft u altijd toegang tot eerstelijnszorg. Als het nodig is, wordt u doorverwezen naar tweedelijnszorg. De verschillen tussen eerstelijns zorg en tweedelijnszorg leggen wij graag uit aan u in dit artikel.

eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Wat is eerstelijnszorg?

De zorg waar iedereen zonder verwijzing gebruik van kan maken, wordt eerstelijnszorg genoemd. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan komt u in eerste instantie uit bij eerstelijnszorg. Kunnen zij u niet helpen? Dan verwijst de eerstelijnszorg u door naar tweedelijnszorg.

Tot eerstelijnszorg behoren:

Fysiotherapeuten en psychologen worden tot de eerstelijnszorg gerekend. Omdat zij u kunnen doorverwijzen naar de meer gespecialiseerde tweedelijnszorg. Houd er echter wel rekening mee dat u vaak een verwijzing nodig heeft om bij een fysiotherapeut of psycholoog terecht te kunnen. Met een verwijzing van de huisarts, kan psychologische zorg mogelijk onder de dekking van uw basisverzekering vallen.

Wat is tweedelijnszorg?

Voor tweedelijnszorg heeft u een verwijzing nodig. Tweedelijnszorg is ondere andere de zorg door specialisten in ziekenhuizen en klinieken, revalidatiezorg en psychologische zorg. De meeste tweedelijnszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daardoor betaalt u in veel gevallen wel eerst uw eigen risico

Verschil tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg

Het onderscheid tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg wordt gemaakt om patiënten op de juiste manier naar gespecialiseerde zorg door te verwijzen. De huisarts (eerstelijnszorg) kan ziektes en aandoeningen herkennen.

Indien nodig kan de huisarts u dan doorverwijzen naar de juiste specialist (tweedelijnszorg). Dit systeem zorgt voor een efficiënte werking van de zorgmarkt. Dankzij dit systeem worden er geen kosten gemaakt door onnodige bezoeken aan gespecialiseerde zorg. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage