UnitedConsumers
Achtergrond

Apotheek vergoeding

Voor het afhalen van geneesmiddelen bij een apotheek, betaal je vaak voor de dienstverlening. Ook worden er regelmatig terhandstellingskosten in rekening gebracht. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina lees je wat het verschil is tussen deze factoren en op welke manier de dienstverlening aan je doorberekend wordt. Eventuele kosten van medicijnen worden niet tot de apotheekkosten gerekend.

Kosten dienstverlening apotheek

Voordat je jouw geneesmiddelen meekrijgt, heeft men in de apotheek verschillende handelingen verricht. Deze dienstverlening is er niet alleen op gericht om je jouw medicijnen mee te geven, maar ook om de controle van het uitgifteproces te waarborgen. De dienstverlening begint dan ook voordat je de medicijnen op komt halen. 

Tot de dienstverlening van de apotheek behoort:

  • Controleren of je geen verkeerde combinatie van geneesmiddelen gebruikt.
  • De voorgeschreven dosering en het gebruik ervan controleren.
  • Het bijwerken van het patiëntendossier.
  • Het samenstellen van de medicijnen.
  • Advies over het gebruik.

Begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel

Als je de medicijnen voor het eerst voorgeschreven krijgt of het langer dan drie jaar geleden is dat je de medicijnen voor het laatst hebt gebruikt, ontvang je extra informatie over het geneesmiddel. Je krijgt hierbij onder andere uitleg over het gebruik ervan, de werking en mogelijke bijwerkingen. Dit wordt als ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ apart op de rekening vermeld.

Berekening apotheekkosten

Je betaalt voor de dienstverlening van de apotheek voor ieder medicijn waar een recept voor nodig is. De rekening is echter niet iedere keer hetzelfde, zelfs niet als je een volgende keer weer precies hetzelfde geneesmiddel ophaalt. De apotheekkosten worden namelijk bepaald door de volgende factoren:

  • Het moment waarop je het geneesmiddel haalt (’s avonds en in het weekend is dit duurder).
  • Hoe de medicijnen verpakt zijn (een weekdoseersysteem is bijvoorbeeld duurder).
  • Of het geneesmiddel nog gemaakt moet worden door de apotheek.
  • Of je de medicijnen al vaker hebt gebruikt.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat de kosten van de dienstverlening per apotheek kunnen verschillen.

Vergoeding apotheekkosten

De apotheekkosten worden uit de basisverzekering vergoed en vallen dus onder je eigen risico. Je betaalt de rekening van de dienstverlening van de apotheek dus zelf, behalve als jouw eigen risico al op is. Daarnaast worden geneesmiddelen alleen vergoed wanneer het om voorkeursgeneesmiddelen gaat – dit is meestal de goedkoopste variant.

Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

Vind een zorgverlener

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

Bekijk zorgverzekeringen

Meer vergoedingen

Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies