Zorgverzekering voor jongeren kiezen in 4 stappen

Tot 18 jaar zijn jongeren verzekerd bij één van hun ouders. Vanaf 18 jaar verandert dat. Vanaf dat moment moeten jongeren hun eigen zorgverzekering afsluiten. En omdat een zorgverzekering duur is, willen zij natuurlijk een goedkope jongeren zorgverzekering. Maar, wat is de beste keuze? Daar helpen wij graag bij!

zorgverzekering jongeren

Jongeren zorgverzekering in 4 stappen

Als jongere een zorgverzekering kiezen is toch wel een grote stap naar het volwassen worden. Alles is nieuw en misschien zijn dit de eerste vaste lasten die u heeft. Gelukkig is het afsluiten van een jongeren zorgverzekering makkelijker dan het lijkt. En met onze 4 stappen weet u zeker dat u de beste zorgverzekering voor jongeren kiest!

vink

Stap 1: Kies voor een goedkope basisverzekering


Voor iedereen in Nederland is een basisverzekering vanaf 18 jaar verplicht. Hier komt u dus helaas niet onderuit. Het voordeel van de basisverzekering is dat deze alle nodige basiszorg vergoedt, zoals een bezoek aan de huisarts, EHBO, psychologische zorg en medicijnen. Als u geen andere zorgkosten verwacht dan deze basiszorg, dan heeft u waarschijnlijk ruim voldoende aan een basisverzekering.

U mag zelf kiezen welke basisverzekering u afsluit. U heeft hierbij de keuze tussen een naturapolis, restitutiepolis of een goedkope budgetpolis. De naam zegt het al: een budgetzorgverzekering, oftewel een goedkope zorgverzekering. Ideaal voor jongeren, dus!

Omdat de budgetverzekering de goedkoopste optie is, kunt u ook bij minder zorgverleners terecht. Gelukkig kunt u wel bij de meeste grote ziekenhuizen in Nederland terecht voor zorg.

vink

Stap 2: Wel of geen aanvullende verzekering


Een aanvullende zorgverzekering sluit u af als extra optie bij uw basis jongeren verzekering. Dit kost maandelijks extra premie. Als u nooit naar de tandarts of fysiotherapeut hoeft, dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering niet nodig. Het zou namelijk zonde zijn als u premie betaalt voor zorg die u niet nodig heeft! 

Let wel op dat in sommige gevallen een aanvullende verzekering juist geld kan schelen. Bijvoorbeeld als u verwacht veel fysiotherapie behandelingen of alternatieve zorg nodig te hebben. Fysiobehandelingen of andere aanvullende zorg zelf betalen is vaak duurder. Het afsluiten van een goedkope aanvullende verzekering is in dat geval verstandiger.

vink

Stap 3: Wel of geen vrijwillig eigen risico


Jaarlijks wordt er een verplicht eigen risico vastgesteld door de overheid. Dit is een bedrag dat u zelf moet betalen voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. De komende jaren blijft deze vaststaan op € 385,-. Helaas is dit ook iets waar u niet onderuit kunt.

Maar maakt u eigenlijk nooit gebruik van het eigen risico? Dan kunt u deze vrijwillig verhogen tot maximaal € 885,-. Wat is het voordeel daar dan van? Een maandelijkse korting op de premie! Als u dus geen eigen risico gebruikt, bent u goedkoper uit!

Wanneer u het vrijwillig eigen risico verhoogt, moet u de eerste € 885,- euro aan zorgkosten zelf betalen. Heeft u daar genoeg eigen geld voor? Dan is het verhogen van het eigen risico interessant. Heeft u hier niet voldoende eigen geld voor? Dan kunt u het vrijwillig eigen risico beter niet verhogen.

vink

Stap 4: Zorgtoeslag voor jongeren


Jongeren hebben vaak niet zo'n hoog inkomen en vermogen. Als u vanaf uw 18e ineens maandelijks zorgpremie moet betalen, kan dat een behoorlijke hap uit uw budget zijn. Om u daarmee tegemoet te komen, biedt de overheid de zorgtoeslag: een maandelijks bedrag dat u helpt de kosten van de basisverzekering te dekken. 

Weten of u recht heeft op zorgtoeslag? Voor jongeren met een zorgverzekering maakt het niet uit of ze thuis wonen of uitwonend zijn. Of u recht heeft op zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van uw (gezamenlijk) inkomen en vermogen.


Jongeren zorgverzekering kiezen

Nu u weet welke opties u heeft voor een jongeren zorgverzekering, is het tijd om uw zorgverzekering af te sluiten. De beste zorgverzekering voor jongeren is een zorgverzekering die aansluit op de zorgbehoeften. Dit verschilt dus per persoon. Schrijf daarom op welke soorten zorg u nodig heeft en kies een verzekering die aan uw punten voldoet. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd bent!

Jongeren zorgverzekering afsluiten


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage