Contact
Mijn UnitedConsumers

Soorten zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. U kunt uzelf daardoor op meerdere manieren verzekeren tegen zorgkosten. Wat is het verschil tussen de verschillende zorgverzekeringen? En welke soort zorgverzekering past bij mij? Wij helpen u graag!

soorten zorgverzekering


 

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

Vanaf 18-jarige leeftijd is het verplicht in Nederland om minstens een basisverzekering af te sluiten. U heeft hierbij keuze uit een van de vier soorten zorgverzekeringen, namelijk:

Soorten zorgpolissen: keuze in zorgverleners

Alle zorgpolissen vergoeden dezelfde zorg, maar de hoogte van de vergoeding verschilt per soort zorgverzekering. Bij welke zorgverlener kunt u terecht voor een volledige vergoeding? Dat is afhankelijk van uw soort zorgverzekering. Tip: u vindt uw zorgverlener gemakkelijk in de UC Zorgzoeker.

Vind een zorgverlener


 
 

Budgetpolis

Een budgetpolis is in de basis een naturapolis waarbij u kunt kiezen uit een selectief aantal zorgverleners. Hierdoor betaalt u minder zorgpremie. Daarom wordt deze naturaverzekering ook wel budgetpolis of selectieve polis genoemd. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u een gedeelte van uw zorgkosten vergoed.

Goedkope budgetverzekering via UnitedConsumers

Onze naturapolis UC Bewuste Keuze wordt ook wel een 'budgetpolis' genoemd, omdat dit de goedkoopste naturaverzekering uit ons aanbod is. Zo bent u voordelig verzekerd tegen goede voorwaarden!

UC door VGZ

UC Bewuste Keuze

€ 114,90 per maand


 • Voldoende keuze in zorgverleners
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 65% vergoeding bij zorgverleners zonder contract

Kies dit pakket


 
 

Naturapolis

Bij een naturapolis, oftewel een naturaverzekering, vergoedt de zorgverzekeraar de zorg uit de basisverzekering alleen volledig als de zorgverzekeraar en de zorgverlener een contract met elkaar hebben. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan betaalt de zorgverzekeraar slechts een deel van uw zorgkosten. Hoe hoog dit gedeelte is, kunt u terugvinden in uw polis.

Voordelige naturapolis via UnitedConsumers

Kies bijvoorbeeld voor onze naturapolis UC Ruime Keuze. Met deze naturapolis als basisverzekering heeft u altijd voldoende tot ruime keuze in zorgverleners en profiteert u van een voordelige premie.

UC door VGZ

UC Ruime Keuze

€ 126,02 per maand


 • Ruime keuze in zorgverleners
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 80% vergoeding bij zorgverleners zonder contract

Kies dit pakket


 
 

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijgt u zorg volledig vergoed op basis van het marktconform tarief. Ook als de zorgverlener geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Soms moet u de rekening van de zorgverlener wel eerst zelf betalen, maar u kunt de rekening vervolgens declareren bij uw zorgverzekeraar. 

Goed om te weten: als de zorgkosten hoger zijn dan het marktconform tarief, dan kan uw zorgverzekeraar ervoor kiezen om slechts een deel te vergoeden. 

Restitutie zorgverzekering via UnitedConsumers

Met onze restitutiepolis UC Eigen Keuze kunt u zélf kiezen naar welke dokter, tandarts of ziekenhuis u gaat. Zo weet u zeker dat u uitstekend verzekerd bent tegen een voordelige premie! 

UC door VGZ

UC Eigen Keuze

€ 135,28 per maand


 • Vrije keuze in zorgverleners
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract

Kies dit pakket


 
 

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een basisverzekering en is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Dit houdt in dat u voor de meeste zorgverleners een vrije keuze heeft. Toch kan het met een combinatiepolis gebeuren dat u moet bijbetalen voor zorg bij een bepaalde zorgverlener. Het is dus verstandig om altijd goed te kijken of uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de zorgverlener van uw keuze. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan!


Zorgverzekering afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


 

Verschillende aanvullende verzekeringen

Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan een ander. U kunt namelijk ook kiezen voor een extra pakket die aanvullende zorg vergoedt, bijvoorbeeld tandartskosten of fysiotherapie. Naast de verschillen in basisverzekeringen, zijn er ook verschillende soorten aanvullende verzekeringen.

Bekijk alle soorten aanvullende verzekeringen 
> Bekijk alle soorten tandartsverzekeringen 


 

Welke soort zorgverzekering past bij mij?

Welke soort zorgverzekering bij u past, hangt af van uw zorgwensen en -behoeften. Uit elke basisverzekering wordt dezelfde zorg vergoed, maar de keuzevrijheid in zorgverleners kan bepalend zijn voor welke zorgverzekering u kiest.

UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om te kiezen welke soort zorgverzekering bij u past? Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in slechts 3 minuten welke soort zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies


Ook interessant voor u
 

av afsluiten

Waarom is een aanvullende verzekering afsluiten interessant?

> Lees meer

 

samen of apart

Zorgverzekering samen met mijn partner of apart?

> Lees meer

 

verschil

Dit is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven