Studenten zorgverzekering kiezen in 4 stappen!

Studenten hebben het vaak niet breed, dus is een goedkope studenten zorgverzekering een goede oplossing! Maar, welke zorgverzekering is de goedkoopste én de beste? 

zorgverzekering studenten

Zorgverzekering voor studenten in 4 stappen

Vanaf uw 18e verjaardag bent u verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Een leeftijd waarin u in een nieuwe fase komt; studie, werken, feestjes, maar ook vaste lasten. En aangezien het leven als student vaak al duur genoeg is, wilt u een goedkope zorgverzekering met een goede dekking. Om u daarbij te helpen, hebben wij 4 stappen opgesteld. Zo vindt u de beste studenten zorgverzekering!

vink

Stap 1: Goedkope zorgverzekering studenten


Iedereen vanaf 18 jaar en ouder moet een basiszorgverzekering afsluiten, dus ook studenten. Het voordeel van de basisverzekering is dat deze alle nodige basiszorg vergoedt, zoals een bezoek aan de huisartsEHBOpsychologische zorg en medicijnen. Als u geen andere zorgkosten verwacht dan deze basiszorg, dan heeft u waarschijnlijk ruim voldoende aan een basisverzekering.

U mag zelf kiezen welke basisverzekering u afsluit. U heeft hierbij de keuze tussen een naturapolisrestitutiepolis of een goedkope budgetpolis. De naam zegt het al: een budgetzorgverzekering, oftewel een goedkope zorgverzekering. Ideaal voor studenten, dus!

Omdat de budgetverzekering de goedkoopste optie is, kunt u ook bij minder zorgverleners terecht. Gelukkig kunt u wel bij de meeste grote ziekenhuizen in Nederland terecht voor zorg.

vink

Stap 2: Aanvullende verzekeringen voor studenten


Als student heeft u meestal niet veel zorg nodig en volstaat de basisverzekering vaak prima. Wilt u toch een aanvullende verzekering, dan kan dat natuurlijk gewoon. Wanneer is een aanvullende verzekering voor studenten handig? Nou bijvoorbeeld als u voor stage naar het buitenland gaat, regelmatig sport en een bezoekje aan de fysio af en toe nodig is. Of als uw gebit bijvoorbeeld niet zo goed is. In deze gevallen kunt u voor een beperkt extra aanvullend pakket kiezen, om ook hiervoor verzekerd te zijn!

vink

Stap 3: Eigen risico wel of niet verhogen


Jaarlijks wordt er een verplicht eigen risico vastgesteld door de overheid. Dit is een bedrag dat u zelf moet betalen voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. De komende jaren blijft deze vaststaan op € 385,-. Helaas is dit ook iets waar u niet onderuit kunt.

Maar maakt u eigenlijk nooit gebruik van het eigen risico? Dan kunt u deze vrijwillig verhogen tot maximaal € 885,-. Wat is het voordeel daar dan van? Een maandelijkse korting op de premie! Als u dus geen eigen risico gebruikt, bent u goedkoper uit!

Wanneer u het vrijwillig eigen risico verhoogt, moet u de eerste € 885,- euro aan zorgkosten zelf betalen. Heeft u daar genoeg eigen geld voor? Dan is het verhogen van het eigen risico interessant. Heeft u hier niet voldoende eigen geld voor? Dan kunt u het vrijwillig eigen risico beter niet verhogen.

vink

Stap 4: Zorgtoeslag voor studenten


Via de Belastingdienst kunt u ook nog eens zorgtoeslag aanvragen. Dit is een toeslag die de kosten van de zorgverzekering compenseert. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden, u moet bijvoorbeeld ten minste 18 jaar oud zijn en uw inkomen mag niet te hoog zijn. Maar veel studenten komen gewoon voor zorgtoeslag in aanmerking. Een eventuele studielening telt namelijk niet mee als inkomen.


Stage lopen of studeren in het buitenland

Voor veel studenten is zorg in het buitenland op een gegeven moment een belangrijk onderwerp. Bijvoorbeeld als u gaat studeren of stagelopen in het buitenland. Hiervoor kunt u uiteraard ook een aanvullende verzekering afsluiten. Wij leggen u graag uit hoe dat precies werkt en wat u nodig kunt hebben.

Welke zorg wordt vergoed?

Met een basisverzekering worden kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Let op: er wordt vanuit de basisverzekering gekeken naar de Nederlandse marktconforme tarieven. Vanuit een aanvullende verzekering voor zorg in het buitenland krijgt u het volledige tarief vergoed, ook als dit een stuk hoger ligt dan de Nederlandse tarieven. Zo hoeft u uzelf in het buitenland geen zorgen te maken. Voor studenten die langer in het buitenland verblijven, voor stage bijvoorbeeld, kan dit dus een slimme keuze zijn. Voor spoedeisende zorg in het buitenland heeft u uw Europese zorgpas, ofwel EHIC nodig. Neem deze daarom altijd mee op reis!

Waarvoor heeft u een aanvullende verzekering nodig?

Een aanvullende verzekering in het buitenland is vaak handig als u ook verzekerd wilt zijn voor behandelingen die in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. Als u bijvoorbeeld een privékliniek bezoekt, zal dit al gauw het geval zijn. U kunt uzelf dan extra laten verzekeren voor een hogere dekking voor spoedeisende zorg in het buitenland. Dit is bijvoorbeeld slim in een land waar de zorg nog wat achterloopt op de Europese standaard.

Heb ik extra verzekeringen nodig als ik in het buitenland ga werken?

Gaat u langer dan een jaar naar het buitenland om te werken? Dan heeft dat vaak gevolgen voor uw Nederlandse zorgverzekering. Wilt u weten wat de gevolgen zijn? Dan kunt u het beste even met uw zorgverzekeraar contact opnemen. 


Studenten zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Het is altijd verstandig om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, voordat u een studenten zorgverzekering afsluit. Let bij het vergelijken van de zorgverzekeringen met name op het aantal gecontracteerde zorgverleners, de hoogte van de zorgpremie en de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Ondanks dat u als student waarschijnlijk de goedkoopste ziektekostenverzekering wil, is het vooral belangrijk dat u een zorgverzekering kiest die goed bij u past en voldoet in uw zorgbehoeften. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd bent!  

Studenten zorgverzekering afsluiten


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage