Verschil naturapolis en restitutiepolis

Een zorgverzekering kent twee verschillende soorten polissen: de naturapolis en de restitutiepolis. Naast de prijs is er ook een inhoudelijk verschil tussen deze polisvormen. We leggen graag het verschil uit.

Verschil natura restitutie

Naturapolis of restitutiepolis: wat is het verschil?

Kort gezegd: bij een naturapolis ga je naar zorgaanbieders met wie jouw verzekeraar een contract heeft. Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Daarnaast verschilt de manier van declareren. Bij een restitutiepolis moet je vaak het bedrag voorschieten.

Bij een naturapolis zie je zelden een rekening. In veel gevallen moet je met een restitutiepolis wel zelf de kosten voorschieten. Bovendien wordt met de restitutiepolis maximaal het gemiddelde tarief voor de behandeling vergoed. Nog een belangrijk verschil is de premie. Een naturapolis kost per maand minder dan een restitutiepolis.

Kenmerken naturapolis

Met een naturapolis kan je voor zorg terecht bij een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Daardoor kan de verzekeraar zorg goedkoper inkopen en is de premie lager. Ook kan de rekening voor zorgkosten direct worden gedeclareerd bij je verzekeraar.

  • Minder vrij in de zorgkeuze
  • Vrijwel nooit een rekening voorschieten
  • Volledige vergoeding van de gemaakte kosten
  • Lagere premie in vergelijking met de restitutiepolis

Kenmerken restitutiepolis

Je hebt met de restitutiepolis vrije zorgkeuze, maar dat betekent niet dat je zomaar alles vergoed krijgt. De verzekeraar vergoedt maximaal het gemiddelde tarief dat bekend is voor een behandeling.

  • Vrije zorgkeuze
  • Zelf zorgkosten voorschieten
  • Hogere premie dan de naturapolis
  • Maximale vergoeding van het gemiddelde tarief

Wanneer een natura of juist een restitutiepolis kiezen?

Is het belangrijk voor je om volledige vrije keus te hebben in zorgaanbieders? Heeft het ziekenhuis in de buurt geen contract met de verzekeraar van jouw keuze? Dan kan je waarschijnlijk het beste kiezen voor een restitutiepolis. Tegenwoordig hebben de grote verzekeraars echter met zoveel zorgaanbieders een contract dat het verschil in keuzevrijheid tussen de twee verzekeringsvormen heel klein is geworden.

Kies je voor natura of restitutie

Ieder jaar in november maken alle zorgverzekeraars de contracten voor het daaropvolgende jaar bekend. Bepaal op basis van die informatie of je voor een naturapolis of een restitutiepolis kiest.