Naturapolis of restitutiepolis? Verschil restitutie en natura

Natura of restitutie; wat is de beste keuze voor u? Goede vraag! Voordat u een keuze kunt maken, wilt u eerst weten wat het verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is. Wij leggen het graag aan u uit!

Verschil natura restitutie

Verschil naturapolis en restitutiepolis

Kort gezegd: bij een naturapolis gaat u naar zorgaanbieders met wie uw verzekeraar een contract heeft. Bij een restitutiepolis mag u zelf kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat. Daarnaast verschilt de manier van declareren. Bij een restitutiepolis moet u vaak het bedrag voorschieten.

Bij een naturapolis ziet u zelden een rekening. In veel gevallen moet u met een restitutiepolis wel zelf de kosten voorschieten. Bovendien wordt met de restitutiepolis maximaal het gemiddelde tarief voor de behandeling vergoed. Nog een belangrijk verschil is de premie. Een naturapolis kost per maand minder dan een restitutiepolis.

Kenmerken naturapolis

Met een naturapolis kan u voor zorg terecht bij een zorgverlener waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. U kunt de rekening voor zorgkosten direct worden gedeclareerd bij de verzekeraar.

  • Minder vrij in de zorgkeuze
  • Vrijwel nooit een rekening voorschieten
  • Volledige vergoeding van de gemaakte kosten
  • Lagere premie in vergelijking met de restitutiepolis

Kenmerken restitutiepolis

U heeft met de restitutiepolis vrije zorgkeuze, maar dat betekent niet dat u zomaar alles vergoed krijgt. De verzekeraar vergoedt maximaal het gemiddelde tarief dat bekend is voor een behandeling.

  • Vrije zorgkeuze
  • Zelf zorgkosten voorschieten
  • Hogere premie dan de naturapolis
  • Maximale vergoeding van het gemiddelde tarief

Kiezen voor natura of restitutie

Heeft het ziekenhuis van uw voorkeur geen contract met de verzekeraar van uw keuze? Dan kunt u waarschijnlijk het beste kiezen voor een restitutiepolis, want bij een restitutiepolis heeft u een vrije zorgkeuze.

Tegenwoordig hebben de grote verzekeraars echter met zoveel zorgaanbieders een contract dat het verschil in keuzevrijheid tussen de twee verzekeringsvormen heel klein is geworden. Met een naturapolis heeft u dus een ruime keuze in zorgverleners.

Natura, restitutie of budget?

Naast natura of restitutie, kunt u ook kiezen voor een selectieve naturapolis - beter bekend als een budgetpolis. Het voordeel is dat de premie voor een budgetpolis lager ligt dan de premie voor een natura of restitutiepolis. Klein nadeel; u heeft minder keuzevrijheid als het gaat om zorgverleners.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage