Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgeloos op vakantie? 7 tips!

Zorgen horen er niet bij als u op vakantie gaat. Daarom is het belangrijk dat u verschillende zaken heeft geregeld, voordat u vertrekt. Hoe zit het bijvoorbeeld met uw zorgverzekering als u op vakantie bent in het buitenland en welke voorbereidingen kunt u zelf treffen? Met onze tips gaat u zorgeloos op vakantie!

Zorgeloos op vakantie


 

Extra informatie over het coronavirus

  • Bekijk voordat u op reis gaat het reisadvies van de overheid.
  • Gaat u naar een land met een code geel, oranje of rood en wordt u daar ziek? Dan vergoeden wij de kosten. Wat we precies vergoeden, hangt af van welke verzekering u heeft. Bekijk hiervoor onze pagina over vergoedingen in het buitenland.
  • Repatriëring: wanneer de kleurcode van uw vakantieland wijzigt van groen naar oranje of van oranje naar rood, vergoedt uw zorgverzekering uw terugreis niet. De repatriëring die vanuit de zorgverzekering wordt vergoed geldt wanneer u vanwege medische noodzaak (ziekte, ongeval, overlijden) vanuit het buitenland naar Nederland vervoerd moet worden.

Vergoedingen coronavirus


 

Zorgeloos op vakantie: 7 tips

Uw kleding, toiletartikelen en tijdschriften zijn ingepakt; u bent klaar voor uw vakantie! Maar, heeft u alles gecheckt omtrent uw zorgverzekering? Het klinkt misschien niet belangrijk, maar dat is het wel. Bent u bijvoorbeeld verzekerd als u zorg nodig heeft in het buitenland? Mogen uw medicijnen mee naar het land van bestemming? En heeft u vaccinaties nodig? Wij helpen u bij een goede voorbereiding met onze 7 tips voor een zorgeloze vakantie!

Tip 1: Vergeet uw EHIC kaart niet

U heeft een EHIC (European Health Insurance Card) pas nodig wanneer u onverwachts gebruik moet maken van zorg in het buitenland. De EHIC kaart is geldig in alle 32 landen van de Europese Economische Ruimte (EER), in Zwitserland en in Australië. Vaak is uw EHIC zorgpas beschikbaar in de app van uw zorgverzekeraar. Bij vragen hierover kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. 

Niet alle landen in Europa zijn lid van de Europese Economische Ruimte. Dit betekent dat u de EHIC in sommige landen niet kunt gebruiken. In de landen waar de EHIC niet geldig is, heeft u een E111 formulier nodig. Een E111 formulier is nodig in de volgende landen: Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Tunesië, Turkije en Servië. Het E111 formulier wordt voor u aangevraagd op het moment dat u zorg in het buitenland nodig heeft. U hoeft deze dus niet zelf vooraf aan te vragen.

Tip 2: Mogen uw medicijnen mee op reis?

Vallen uw voorgeschreven medicijnen binnen de Opiumwet? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zijn bijvoorbeeld: medicinale cannabis, zware pjinstillers (Morfine), slaap- en kalmeringsmiddelen (Valium en Seresta) en medicijnen voor behandeling van ADHD (denk aan Ritalin). Op de website van de Rijksoverheid checkt u gemakkelijk of uw medicijn in de Opiumwet staat.

Vallen uw medicijnen buiten de Opiumwet? Dan heeft u hier mogelijk een gezondheidsverklaring voor nodig. Dit geldt voor medicijnen die voorgeschreven zijn door een arts of specialist. Medicijnen die u wel gewoon mee mag nemen op reis, zijn bijvoorbeeld: paracetamol, ibuprofen, DEET, mentholgel en diarreeremmers.

Tip 3: Check uw vergoedingen in het buitenland

Vanuit de basisverzekering krijgt u spoedeisende medische hulp in het buitenland vergoed tot het maximale Nederlandse tarief. Dit zijn de tarieven die bij Nederlandse zorgaanbieders gebruikelijk zijn. 

Dit kan dus betekenen dat u moet bijbetalen omdat zorg in sommige landen duurder is dan in Nederland. Voor een hogere vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Ook repatriëring (terugkeer naar Nederland) wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Bekijk ook onze pagina over vergoedingen in het buitenland.  

Tip 4: Voorkom een dubbele verzekering

Heeft u een aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Dan hoeft u geen aparte reisverzekering af te sluiten voor medische zorg. Indien u geen aanvullende verzekering heeft met buitenlanddekking, dan is het verstandig om hier apart een reisverzekering voor af te sluiten. Het is niet nodig om zowel een aanvullende verzekering als reisverzekering af te sluiten voor medische zorg in het buitenland. Dit zou betekenen dat u dubbel verzekerd bent en dat is natuurlijk zonde!


Tip 5: Heeft u vaccinaties nodig?

Op de website van de GGD ziet u of u vaccinaties nodig heeft voor uw vakantiebestemming én hoe ver van tevoren u deze vaccinaties het beste kunt laten zetten. Het is belangrijk om u te laten vaccineren, indien nodig, zo bent u namelijk beschermd tegen eventuele infectieziekten op uw vakantiebestemming. 

Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten om uw reisvaccinaties en medicijnen tegen buitenlandse ziektes vergoed te krijgen. Check uw zorgpolis om te kijken of u aanvullend verzekerd bent voor reisvaccinaties.

Tip 6: Check of u een buitenlandse nota kunt declareren

Heeft u de kosten van medische zorg in het buitenland zelf betaald, terwijl u recht had op een vergoeding? Dan kunt u deze achteraf bij uw zorgverzekeraar declareren. De nota moet altijd in een gangbare taal (bijvoorbeeld Engels) zijn opgesteld en alle gegevens van u en de betreffende zorgverlener moeten op de nota staan.

Vallen de gemaakte zorgkosten buiten de polisvoorwaarden? Dan worden deze niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Controleer daarom of uw zorgkosten vergoed worden in uw zorgpolis.

Tip 7: Noteer het alarmnummer van uw zorgverzekeraar

Het is verstandig om het alarmnummer van uw zorgverzekeraar te noteren en mee te nemen op vakantie. Zo kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar wanneer u zorg nodig heeft in het buitenland en niet kunt wachten tot u thuis bent. En twijfelt u ergens over of heeft u vragen over vergoedingen tijdens uw reis? Ook dan is het verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zo voorkomt u verrassingen achteraf!

 

Gezond blijven op vakantie

Nu u alles goed heeft geregeld vóór vertrek, wilt u natuurlijk ook tijdens uw vakantie gezond blijven. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat u medische zorg in het buitenland nodig heeft, maar u kunt de risico's beperken. Houd daarom rekening met het volgende op vakantie:

  • Gebruik altijd zonnebrand.
    Bent u lekker aan het genieten van een dag strand of verkent u een mooi dorpje? Dan is het belangrijk dat u uzelf goed beschermt met een anti-zonnebrand crème met een hoge factor. Wanneer u dit niet doet, kunt u binnen no-time verbranden - en dat doet pijn! Teveel blootstelling aan UV-straling kan zelfs leiden tot huidkanker. Insmeren is dus hartstikke belangrijk!
     
  • Kijk uit met eten op straat.
    "Streetfood" is natuurlijk een culturele beleving, maar kijk toch altijd uit. Ligt rauw vlees vóór bereiding in de volle zon of is de bereiding niet hygiënisch? Sla het dan over en kies voor een veilig alternatief.
     
  • Drink voldoende water.
    Water is hártstikke belangrijk. Wanneer u te weinig water drinkt, kan dit leiden tot uitdroging, hoofdpijn en duizeligheid. Drink daarom - ook op vakantie - voldoende water om uitdroging te voorkomen. 
     
  • Wees voorzichtig met het aaien van lokale dieren.
    Dat ene katje dat bij uw vakantiehuis zit, is natuurlijk enorm schattig. Kijk alleen uit met het aaien van lokale dieren! Indien een dier schrikt en hierdoor bijt of krast, kunnen eventuele ziektes - zoals hondsdolheid - overgebracht worden. En dat wilt u natuurlijk niet!

 

Ziek na terugkomst vakantie

U heeft uw reis goed voorbereid, zorgeloos genoten van uw vakantie, maar u bent toch ziek geworden na terugkomst. Misschien bent u op een tropische bestemming geweest en heeft u klachten als huiduitslag, diarree of ontstekingen van uw luchtwegen. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts zal vervolgens kijken welke behandeling nodig is en - indien nodig - u doorverwijzen naar een specialist.


 

Vakantie in eigen land

Blijft u deze zomer lekker in Nederland? Met uw zorgverzekering kunt u in ieder ziekenhuis terecht voor spoedeisende zorg. U bent dus niet gebonden aan het ziekenhuis in uw omgeving. Bovendien hoeft u voor een vakantie in eigen land geen vaccinaties te halen én heeft u uw EHIC kaart niet nodig. Onbezorgd genieten, dus!


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

De werking van uw biologische klok uitgelegd

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Welke medicijnen mogen mee op reis?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Een insectenbeet herkennen en behandelen

> Lees meer

 

Blog homepage