Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Wat is Android? Alle Android versies op een rij

Android versies komen jaarlijks uit en zijn bedoeld om het besturingssysteem Android veiliger én gebruiksvriendelijker te maken. Maar, wat is Android? En welke Android versies zijn er allemaal?

Android versies

 

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door Google. De meeste grote smartphonemerken, zoals SamsungHuawei en Nokia, hebben gekozen om Android te gebruiken voor hun smartphones. Android beperkt zich echter niet alleen tot smartphones. Ook andere smart-apparaten in huis zijn vaak voorzien van Android software. Denk hierbij aan smartwatches, tablets en smart-tv's.

Het grote voordeel van smartphones met Android is dat deze vaak goedkoper zijn dan een iPhone met het besturingssysteem iOS. Android smartphones zijn er in verschillende prijsklassen, variërend van budget tot high-end. Zo is er altijd een smartphone die past bij uw budget en wensen!


 

Android besturingssysteem

Android is een open platform. Dat betekent dat de code vrij gebruikt mag worden en ontwikkelaars de software zo kunnen programmeren dat er nieuwe apps en toepassingen ontstaan. Hierdoor zijn er talloze apps die u kunt gebruiken op een Android-smartphone. Bovendien kunt u de interface van Android vaak personaliseren naar uw eigen wens. En dat biedt natuurlijk mogelijkheden!

Android is misschien wel een open platform, maar dat wil niet zeggen dat de beveiliging niet goed geregeld is. Ontwikkelaar Google zorgt er namelijk voor dat Android regelmatig geüpdatet en bijgewerkt wordt, om zo mogelijke beveiligingsrisico’s uit te sluiten. Zo kunt u Android veilig gebruiken op uw smartphone! 


 

Android versies: van de oudste tot de nieuwste Android versie

Heeft u een smartphone met Android en bent u benieuwd naar de functies van uw huidige Android versie of een van de oudere Android versies? Wij zetten de functionaliteiten van de Android updates graag voor u op een rij:

 

De nieuwste Android versie verscheen in september 2020: Android 11. Dit is de tweede Android versie die het moet doen zonder leuke naam, net zoals voorganger Android 10.

Fabrikanten met aangepaste versies van Android, zullen een eigen versie moeten samenstellen van Android 11 en deze vervolgens toepassen op hun eigen smartphones. Het is dus mogelijk dat u nog even moet wachten tot de Android 11 update voor uw smartphone beschikbaar is.

Dankzij tal van verbeteringen en nieuwe toepassingen wordt het gebruik van Android 11 nog leuker! Wij zetten de belangrijkste vernieuwingen van Android 11 voor u op een rijtje.

Nieuw in Android 11

Gebruikers stellen hoge eisen aan hun smartphone en daar moet een nieuwe Android versie uiteraard gehoor aan geven - ook Android 11. Het is dan ook geen verrassing dat de Android 11 update vol zit met slimme innovaties en handige toepassingen. Uiteraard is er ook veel aandacht besteed aan de beveiliging van het besturingssysteem.

Dit zijn de belangrijkste features van Android 11:

 • Slimme bediening.
 • Nearby share modus.
 • Veiligheid en privacy.
 • Verbeterde notificaties.
 • Verbeterde 5G-detectie.
 • Nieuwe conversatie-tab.
 • Picture-in-picture modus.
 • Verbeterde voorspellingen.
 • Verbeterde toegankelijkheid.
 • Ingebouwde schermopname.
 • Smart home en media controls.

Ingebouwde schermopname

In de Android 11 update kunt u eenvoudig een schermopname maken van hetgeen dat zich op uw scherm afspeelt. Of het nu gaat om een foto, video of zelfs geluid - het is allemaal mogelijk! Bovendien kunt u informatie delen met meerdere apps in Android 11, waardoor het gemakkelijk wordt om een schermopname te delen van de ene app naar de andere app. 

Verbeterde toegankelijkheid

De handsfree-modus is flink verbeterd in de Android 11 update. Zo is Voice Access verbeterd en ook de toegankelijkheid voor mensen met een handicap is makkelijker gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld een braille-toetsenbord beschikbaar gekomen binnen de Android 11 update. Zo wordt het voor iedereen toegankelijk gemaakt om in contact met elkaar te blijven.

Verbeterde voorspellingen

Met de Android 11 update worden er betere voorspellingen gedaan van uw gewoontes op uw Android smartphone. Met 'smart folders' worden apps bijvoorbeeld automatisch gesorteerd met andere, gelijkwaardige apps. Bovendien geeft de Android 11 update betere suggesties op het gebied van Smart Reply. Hiermee worden automatische antwoorden voorgesteld wanneer u een bericht krijgt.

Beveiliging en privacy

De Android 11 update brengt een verandering aan in de toestemmingen die u moet geven aan applicaties om toegang te krijgen tot uw Android smartphone. Zo heeft u de mogelijkheid om een app eenmalig toestemming te geven tot het gebruiken van uw locatie of camera. In eerdere Android updates had u enkel de optie om een app 'altijd' of 'bij gebruik van de app' toestemming te geven. Een duidelijke verbetering, dus!

Naast deze verbetering, worden apps in de Android 11 update automatisch ingetrokken als u deze even niet heeft gebruikt. Zo wordt voorkomen dat apps die u al een tijdje niet heeft gebruikt, zonder uw weten uw locatie gebruiken. En dat is wel zo fijn!

In september 2019 verscheen Android 10: de eerste versie die het moet doen zonder leuke naam. Anders dan Android 9, Android 8 en Android 7, heet Android 10 gewoon Android 10.

Dankzij tal van verbeteringen en nieuwe toepassingen wordt het gebruik van Android 10 nog leuker! Wij zetten de belangrijkste vernieuwingen van Android 10 voor u op een rijtje.

Nieuw in Android 10

Gebruikers stellen hoge eisen aan hun smartphone en daar moet een nieuwe Android versie uiteraard gehoor aan geven. Het is dan ook geen verrassing dat de Android 10 update vol zit met slimme innovaties en handige toepassingen. Uiteraard is er ook veel aandacht besteed aan de beveiliging van het besturingssysteem.

Dit zijn de belangrijkste features van Android 10:

 • Focus mode.
 • Donkere modus.
 • Smart Reply app.
 • Geschikt voor 5G.
 • Live Caption optie.
 • Bediening met gebaren.
 • Verbeterde camerafuncties.
 • Snellere opstarttijd van apps.
 • Optimalisatie audio-opnames.
 • Verbeterde wifi-functionaliteit.
 • Uitgebreidere privacy-functies. 
 • Instellingenpanelen binnen apps.
 • Ondersteuning van vouwbare schermen.

Donkere modus

De Dark Mode van Android 10 is sterk verbeterd. Waar schermen eerst nog een beetje grijs bleven, is zwart nu echt zwart. Dit zorgt voor een fijn en rustig beeld wanneer u uw smartphone gebruikt op plekken met minder licht. Bijkomend voordeel is dat de batterij langer meegaat wanneer Dark Mode is ingeschakeld.

Foto, film en audio

Beeld en geluid zijn belangrijk voor smartphonegebruikers, dus ook op deze punten zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd in Android 10. Nieuw is het opslaan van informatie over de scherptediepteverhouding in metadata van foto’s, zodat deze achteraf nog gewijzigd kan worden. Het opnemen van audio wordt ook beter met de Android 10 update.

Een andere grote verbetering is de Live Caption-optie. Hiermee kunt u alle video’s, podcasts en audioberichten live ondertitelen. Voor mensen met een gehoorbeperking is dit een grote verbetering. Ook in andere situaties kan Live Caption goed van pas komen, zoals bijvoorbeeld wanneer u ergens bent waar u geen audio kunt afspelen.

Swipen op uw smartphone

Met Android 10 kunt u over het scherm swipen, wat het besturen van het systeem erg gemakkelijk maakt! Qua bewegingen is er inspiratie opgedaan bij het besturingssysteem iOS van Apple, die dit al langer heeft. Stel zelf in hoe gevoelig de telefoon reageert op het swipen. Natuurlijk zijn er ook nog altijd de drie vertrouwde navigatieknoppen van Android.

Focus mode voor een beter concentratie

De smartphone kan een flinke bron van afleiding zijn. Android 10 probeert dit op te lossen met de Focus Mode. Hiermee kunt u zelf de toegang tot bepaalde apps tijdelijk blokkeren, zodat u minder snel in de verleiding komt deze te openen. Doet u dit toch, dan komt er een waarschuwing in beeld te staan.

Beveiliging en privacy

Android 10 focust sterk op de privacy van de gebruiker. Zo is het mogelijk om de toestemmingen die u aan apps verleent, te voorzien van een tijdsduur. Hierdoor wordt de toegang van apps tot gevoelige gegevens beperkt. Dankzij Android 10 kunt u instellen dat bepaalde apps enkel toegang hebben tot uw locatie wanneer u de apps gebruikt.

Andere voordelen zijn dat naast de jaarlijkse updates, er voortaan ook een maandelijkse beveiligingspatch wordt uitgebracht. Om te zorgen dat u hier meteen toegang tot heeft, introduceert ontwikkelaar Google Project Mainline. Hiermee kunt u de beveiligingspatches rechtsreeks in de Play Store downloaden en hoeft u niet te wachten tot een smartphonefabrikant deze aanbiedt.

 

De negende versie van het besturingssysteem Android verscheen in 2018 en kreeg de feestelijke naam ‘Pie’. Niet alleen de naam, maar ook de specificaties geven genoeg reden tot een feestje. Er zijn verschillende nieuwe features toegevoegd aan de Android 9 update en op diverse punten zijn er verbeteringen doorgevoerd. Dit zorgt voor een compleet, stabiel en betrouwbaar besturingssysteem. 

Nieuw in Android 9 (Pie)

Veel verbeteringen van Android 9 spelen zich af op het gebied van privacy en veiligheid. Daarnaast besteedt Google veel aandacht aan het gebruiksgemak van het besturingssysteem. Dit zijn de belangrijkste features van Android 9:

 • App Actions. 
 • Digital Wellbeing. 
 • Adaptive Battery.
 • Adaptive Brightness.
 • Verbeterde navigatie.
 • Do Not Disturb Modus.
 • Bediening met gebaren.
 • Nieuwe en kleurrijke look.
 • Nederlandse Google Assistant.
 • Makkelijker screenshots maken.
 • Uitgebreider notificatiesysteem. 
 • Geschikt voor apparaten met een notch.
 • Meer privacy: apps op achtergrond beperken.

Beter en uitgebreider notificatiesysteem

Google heeft het notificatiesysteem van Android 9.0 Pie verder uitgebreid. Er is gezorgd voor een overzichtelijke weergave en het besturingssysteem herkent welke notificaties wel of niet gelezen worden. Van notificatie die altijd meteen weggeswipet worden, krijgt u automatisch de optie om deze uit te schakelen.

Nieuw is ook de Smart Reply optie. Een ontvangen bericht wordt geanalyseerd, waarna u een aantal mogelijke antwoorden gepresenteerd krijgt. Deze kunt u direct sturen, zonder dat u eerst zelf nog een antwoord moet typen.

Digital Wellbeing: verantwoord smartphonegebruik

De Android 9.0 update speelt in op uw digitale welzijn. Onder de noemer Digital Wellbeing vindt u in het besturingssysteem een aantal apps en functies om een telefoonverslaving te voorkomen. 

Daarnaast is er een app die bijhoudt hoeveel uur per dag u uw smartphone gebruikt en hoe vaak u de telefoon ontgrendelt. U kunt zelf een timer zetten die een seintje geeft wanneer u te veel tijd aan een bepaalde app besteedt. Ook houdt de Digital Wellbeing functie rekening met uw nachtrust. Voordat u gaat slapen, wordt het scherm minder fel en wordt het blauwe licht gedimd. Dit zorgt ervoor dat u beter in slaap kunt vallen. 

Slimmer en energiezuiniger batterijgebruik

De functie Adaptive Battery zorgt ervoor dat Android 9 Pie slim om kan gaan met de batterij van uw smartphone. Door uw smartphonegebruik te analyseren, bepaalt het besturingssysteem welke apps veel gebruikt worden. Deze krijgen prioriteit wat processorkracht en energie betreft. Apps die veel minder gebruikt worden, moeten genoegen nemen met een plekje op de achtergrond. Hierdoor gaat de telefoonaccu langer mee. 

 

2017 was het jaar dat de achtste versie van Android beschikbaar kwam. Android 8 werd genoemd naar het bekende Oreo koekje en heeft ten opzichte van Android 7 weer de nodige verbeteringen, bijvoorbeeld inzake notificaties, accuduur en gebruiksgemak. Dankzij de nieuwe features die zijn toegevoegd, werkt de Android 8 update een stuk prettiger dan zijn voorganger. 

Nieuw in Android 8 (Oreo)

Het eerste wat opvalt in Android 8 is het vernieuwde bedieningspaneel. Het ‘oude’ icoontje is verdwenen en vervangen door een uitschuifbaar scherm waarin al uw apps getoond worden. Door de verbeteringen aan het besturingssysteem start Android 8 Oreo bovendien een stuk vlotter op. Dat is natuurlijk een groot voordeel! Dit zijn de belangrijkste features van Android 8:

 • Auto-aanvullen. 
 • Snellere updates.
 • Notification Dots.
 • Kortere opstarttijd.
 • Google Play Protect.
 • Picture-In-Picture Modus.
 • Sneller selecteren en zoeken.
 • Vernieuwd bedieningspaneel.
 • Minder accuverbruik stand-by.
 • Achtergrondprocessen beperken.
 • Ondersteuning meerdere schermen.
 • Meer mogelijkheden tot personalisatie.
 • Notificaties beheren in notificatiekanalen.

Notification Dot

Met de Android 8 update op uw smartphone ziet u meteen of er iets gebeurt in een app. Dit wordt namelijk aangegeven met een Notification Dot: een bolletje dat bij de app verschijnt wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe e-mail ontvangt. Op die manier ziet u snel of er nog ongelezen berichten zijn.

Nieuw in Android 8 Oreo zijn ook de notificatiekanalen. Hiermee kunt u zelf instellen welke notificaties u wilt ontvangen. Ook kunt u de meldingen snoozen, zodat u er later nogmaals aan herinnerd wordt. De notificatiekanalen kunt u naar wens aanpassen. Hierdoor geeft de ene app bijvoorbeeld een geluid- en lichtsignaal bij een nieuwe melding en kunt u een ander kanaal helemaal muten.

Multitasken met de Picture-In-Picture Modus

Tijdens het videobellen met uw familie even snel een bericht beantwoorden van uw partner? Met Android 8 Oreo kan het! Het besturingssysteem is namelijk voorzien van een Picture-In-Picture Modus. Deze modus zorgt ervoor dat de video naar een kleiner scherm verplaatst wordt, zodat u tegelijkertijd ook andere apps kunt gebruiken. 

Meer nadruk op veiligheid

Ook deze keer besteedt Google veel aandacht aan de veiligheid van het besturingssysteem. In de Android 8 update zien we dit terug in Google Play Protect. Dit is een verzameling diensten die erop gericht is om uw smartphone beter te beschermen. Apps worden gescand op beveiligingsrisico’s, voordat u deze kunt installeren op uw telefoon. Als er een probleem is, wordt de app niet geïnstalleerd. 

Om ervoor te zorgen dat Google Play Protect ook alle nieuwe malware en virussen op tijd detecteert, wordt deze toepassing doorlopend geüpdatet. 

 

Google brengt ieder jaar een nieuwe versie van hun besturingssysteem Android uit en in 2016 was het tijd voor Android 7. Zoals gebruikelijk, kreeg ook deze Android update de naam van een zoetigheid mee. Android 7 gaat daarom door het leven als Android Nougat. Maar dat is uiteraard niet de enige verandering ten opzichte van zijn voorganger Android Marshmallow. Er zijn allerlei handige features bijgekomen. Ook zijn er bestaande toepassingen verbeterd. Hiermee is Android 7 een stabiel besturingssysteem voor uw Android apparaat.

Nieuw in Android 7 (Nougat)

Android 7 kenmerkt zich onder andere door slimme multitask opties, de mogelijkheid van virtual reality en een aantal verbeteringen die ervoor zorgen dat deze versie nóg prettiger in het gebruik is dan voorganger Android 6. Dit zijn de belangrijkste features van Android 7:

 • Sneller opstarten.
 • Split Screen Modus.
 • Databesparing optie.
 • Virtual Reality Modus.
 • Alle apps tegelijk sluiten.
 • Stabiliteitsverbeteringen.
 • Meer persoonlijke instellingen. 
 • Uitbreidingen Android for Work.
 • Batterij besparende sluimerstand.
 • Picture-in-Picture Modus voor video’s.
 • Automatische updates op de achtergrond.
 • 72 nieuwe emoji’s (en meer dan 1.500 emoji’s in totaal).

Maximaal multitasken 

Soms is het gewoon handig om twee dingen tegelijk te doen. Dankzij de split screen modus in Android 7 is dit voortaan ook op uw smartphone mogelijk! Even dubbeltikken is genoeg om twee apps naast elkaar weer te geven. Dankzij de Picture-in-Picture modus werkt dit bovendien ook met video’s. Tijdens uw favoriete serie even snel een mailtje sturen? Met Android 7 Nougat hoeft u niets meer te missen! 

Nieuwe dimensies ontdekken

Gebruikt u uw smartphone graag om te gamen? Dan komt de Virtual Reality Modus in Android 7 als geroepen. Ook is het besturingssysteem voorzien van hoogwaardige 3D-graphics. Deze mogelijkheden zijn uiteraard niet alleen bedoeld om games en films tot leven te brengen, maar ook te gebruiken in andere apps. Zo gaan er nieuwe werelden voor u open.

Instellingen op maat

Uw smartphone, uw instellingen. Android 7 maakt het mogelijk om het besturingssysteem verder te personaliseren met beheeropties voor meldingen en nieuwe notificaties. Er is een Direct Reply Functie waarmee u nog sneller op berichten kunt reageren en notificaties worden gebundeld. Zo krijgt u meldingen in één app gebundeld in een enkele notificatie. Wel zo overzichtelijk. 

 

Ieder jaar wordt er een nieuwe Android versie uitgebracht, maar daarnaast is er nog een andere versie van dit besturingssysteem: Android One. Ook heeft Androidontwikkelaar Google sinds enkele jaren onder de noemer Android Enterprise Recommended speciaal voor organisaties een nieuwe dienst gelanceerd.

Android One

Sommige smartphonemerken kiezen ervoor om hun telefoons te leveren met Android One. Deze versie van Android is zeer gebruiksvriendelijk en heeft op elke smartphone dezelfde look. Onoverzichtelijke thema's en overbodige apps behoren hiermee tot de verleden tijd.

Een ander groot pluspunt van Android One is de beveiliging. Iedere Android One-smartphone ontvangt twee jaar lang updates voor de Androidversie en drie jaar lang beveiligingsupdates. Dit is langer dan bij smartphones met de ‘gewone’ Android.

Android Enterprise Recommended

Veel organisaties schaffen smartphones voor zakelijk gebruik aan. Met de dienst Android Enterprise Recommended wilt Google dit makkelijker maken en helpt bedrijven zo met het selecteren van Android-apparaten voor hun medewerkers.  

Android Enterprise Recommended bevat een aantal richtlijnen waar apparaten aan moeten voldoen. Op die manier kan een organisatie beter een selectie maken. Bovendien geeft dit de zekerheid dat er een geschikt toestel voor zakelijk gebruik wordt gekozen.

 

De eerste Android versie voor smartphones verscheen in 2008, bekend als Android 1.0 Angel Cake. Deze speelse naam heeft de toon gezet voor alle Android versies die nog zouden volgen, tot versie 10. Van 2008 tot en met 2015 kwamen de volgende Android versies uit:

 • 2008 Android 1.0 Angel Cake.
 • 2009  Android 2.0 Eclair.
 • 2011 Android 3.0 Honeycomb.
 • 2011 Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
 • 2014 Android 5.0 Lollipop.
 • 2015  Android 6.0 Marshmallow.
 

Beste Android telefoon

Heeft u een Android smartphone en is de nieuwe Android update niet meer beschikbaar voor uw toestel? Dan is uw smartphone mogelijk (te) oud, waardoor de update niet beschikbaar is voor uw telefoon. Wilt u tóch de nieuwe Android versie downloaden op uw smartphone? Dan is het wellicht interessant om te kijken voor een nieuw Android toestel.

Daarom hebben wij de drie beste Android telefoons voor u op een rij gezet. Met deze Android smartphones bent u namelijk klaar voor de nieuwste Android update!

3. Xiaomi Poco X3 Pro

Een geweldige Android smartphone is de Xiaomi Poco X3 Pro. Dit toestel heeft een snelle processor, een supersoepel 120Hz-beeldscherm en een krachtige batterij. De belangrijkste Xiaomi Poco X3 Pro specificaties:

 • Beeldscherm: 6,67 inch AMOLED display (2400 x 1080 pixels)
 • Besturingssysteem: Android 11
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 860
 • Capaciteit: interne opslag 128GB of 256GB | werkgeheugen 6GB of 8GB
 • Accucapaciteit: 5.160 mAh

Bestel direct

xiaomi poco x3 pro

2. Oppo Find X5 Pro

De Oppo Find X5 Pro is een absolute topper onder de Android smartphones. Dankzij een geweldige processor is een langzame telefoon verleden tijd. En dankzij de uitstekende camera's schiet u de allermooiste plaatjes. De belangrijkste Oppo Find X5 Pro specificaties:

 • Beeldscherm: 6,78 inch AMOLED display (3216 x 1440 pixels)
 • Besturingssysteem: Android 12
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen1
 • Capaciteit: interne opslag 256GB | werkgeheugen 12GB
 • Accucapaciteit: 5.000 mAh

Bestel direct

oppo find x5 pro

1. Xiaomi 12 Pro

Een terechte nummer 1 in de beste Android smartphones van dit moment: de Xiaomi 12 Pro. Deze waanzinnige smartphone heeft een nieuw iconisch design met strakke en vloeiende lijnen. Maar voornamelijk een fenomenale camera. De belangrijkste specificaties van de Xiaomi 12 Pro:

 • Beeldscherm: 6,73 inch OLED display (3200 x 1440 pixels)
 • Besturingssysteem: Android 12
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen1
 • Capaciteit: interne opslag 256GB | werkgeheugen 12GB
 • Accucapaciteit: 4.600 mAh

Bestel direct

Xiaomi 12 pro

Ook interessant voor u
 

android update installeren

Hoe installeer ik een nieuwe Android update?

Lees meer

 

android of ios

Welk besturingssysteem is beter: Android of iOS?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe werkt overstappen van iOS naar Android?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven