Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Android of iOS?

De twee grootste besturingssystemen op de markt zijn natuurlijk Google Android en Apple iOS. Wanneer je een smartphone koopt, kies je voor Android of iOS. Je moet dus zeker weten dat het besturingssysteem bij je past. Wat is beter: iOS of Android?


Samenvatting

Android en iOS verschillen op veel gebieden van elkaar. Waar iOS enkel voor Apple is ontwikkeld, wordt het Android besturingssysteem door meerdere merken gebruikt.

Apple iOS blinkt met name uit in de eenvoud en het gebruiksgemak. Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps.

Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt. Hierdoor heb je veel keuze in diverse modellen. Android heeft veel mogelijkheden op het gebied van personalisatie. Zo kunnen bijvoorbeeld widgets en apps naar eigen voorkeur aangepast worden. Een nadeel is dat Android op elk toestel een ander uiterlijk heeft en door de vele mogelijkheden kun je het overzicht verliezen. 


 

Android vs iOS

Er zijn genoeg verschillen wanneer je kijkt naar Android vs iOS. Niet alleen op het gebied van uiterlijk, maar ook in de manier van werken. Wanneer je overstapt van iOS naar Android, of juist van Android naar iOS, dan is dit even wennen. Wij maken de keuze tussen Android of iOS makkelijker voor je, want wij zetten graag de belangrijkste voor- en nadelen van deze twee besturingssystemen voor je op een rijtje!

 

Apple iOS

Apple en Android werken niet samen, want iOS is door Apple zelf ontwikkeld. Dit betekent dat iOS op Android niet mogelijk is. Andersom werkt Android op iOS ook niet. Heb je een voorkeur voor iOS? Dan is een iPhone de enige keuze die je hebt en moet je genoegen nemen met het bijbehorende prijskaartje.

Veiligheid van iOS

Apple houdt graag de controle over de apps in de App Store. Ze voeren een strenge controle uit op ontwikkelaars en checken elke app voordat deze live gaat in de App Store. Hackers hebben hierdoor weinig kans. De grondige check die Apple uitvoert, zorgt ervoor dat de App Store een veilig platform is. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe software-updates gelanceerd, waardoor je iPhone nog beter beveiligd wordt.

Vrijheid van iOS

Het besturingssysteem iOS sluit naadloos aan op de iPhone. Niet gek, want het besturingssysteem en de telefoon zijn beide door Apple ontwikkeld. Het uiterlijk is eenvoudig en voor iedereen hetzelfde. Hierdoor heb je het besturingssysteem snel onder controle. Deze eenvoud heeft ook een nadeel. Je kunt iOS niet aanpassen en ziet er dus overal hetzelfde uit. Het aanpassen van app-iconen en het plaatsen van widgets op je beginscherm, is niet mogelijk met iOS.

Voordelen en nadelen van iOS
 
Eenvoudig in gebruik
 
Duur in aanschaf
 
Apps worden eerst gecontroleerd
 
Enkel beschikbaar voor Apple
 
Sluit naadloos aan op Apple producten
 
Weinig vrijheid in het aanpassen van apps
 

Google Android

Android is het besturingssysteem van Google en draait op diverse merken, zoals: Samsung, Motorola, Nokia, Sony en Huawei. Hierdoor heb je veel mogelijkheden in het soort toestel en de prijs. Dit is een groot voordeel, want Android toestellen zijn er in alle prijsklassen.  

Veiligheid van Android

De Google Play Store is de omgeving van Android waar je apps kunt downloaden. In de Google Play Store worden bijna geen ontwikkelaars geweerd. Voordelig wanneer je naar een app zoekt, want er is enorm veel keuze. Het platform is echter voor bijna iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen met slechte intenties.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat de Play Store niet veilig is, want Google scant de Play Store dagelijks op malware. Kijk bij het downloaden kritisch naar de app en de beoordelingen. Vertrouw je het niet helemaal? Download de app dan niet. Je kunt apps ook buiten de Play Store downloaden, maar dit is niet verstandig. Buiten de Play Store worden geen veiligheidsscans door Google uitgevoerd, dus loop je meer risico op virussen.

Vrijheid van Android

Het besturingssysteem Android is door Google ontwikkeld en wordt door meerdere merken gebruikt. Elk merk kan het uiterlijk van Android aanpassen naar eigen wens. Zo heeft Android op een smartphone van Samsung een ander uiterlijk dan op een Nokia toestel. 

Al die verschillende mogelijkheden zorgen voor enorm veel opties. Mogelijk zie je door de bomen het bos niet meer. Toch is het ook een voordeel, want je kunt Android helemaal naar eigen wens inrichten. Stel bijvoorbeeld widgets in, pas het uiterlijk van apps aan en wijzig de standaardinstellingen. Met Android is personalisatie geen probleem.

Voordelen en nadelen van Android
 
Goedkoper in aanschaf 
 
Ziet er op elk toestel anders uit
 
Widgets en apps aanpassen
 
Minder controle apps in Google Play Store
 
Veel keuze in type merk en toestel                          
 

Veel opties, waardoor het overzicht verloren gaat

 

iOS of Android: wat is beter?

Waar moet je nu voor kiezen, Android of iOS? Het antwoord is dat beide besturingssystemen van hoge kwaliteit zijn. Dat maakt beide besturingssystemen een goede keuze. Het is een persoonlijke voorkeur en komt vooral neer op welke telefoon je kiest: een iPhone of Android. Kijk daarnaast ook naar je budget. Voor een iPhone betaal je aanzienlijk meer dan voor een Android smartphone.


Ook interessant
 

Energie besparen

Overstappen van Android naar iOS: zo werkt het

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Zo werkt overstappen van iOS naar Android

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe installeer ik een nieuwe iOS update op mijn iPhone?

> Lees meer

 

Blog homepage