Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

Roaming: wanneer zet u roaming aan?

Roaming - het Engelse woord voor 'rondzwerven' - zorgt ervoor dat u contact maakt met een lokaal mobiel netwerk, waardoor u toch lekker gebruik kunt maken van internet in het buitenland! Maar, wat is roaming? En zet u roaming aan of uit? Wij vertellen u alles wat u moet weten over dataroaming!

dataroaming


 

Roaming: wat is roaming?

Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk.

Roaming zorgt ervoor dat uw telefoon via het buitenlandse netwerk contact maakt met uw Nederlandse provider. Wel zo fijn, want dankzij roaming kunt u in het buitenland tóch blijven bellen, sms'en, appen en internetten.


 

Roaming buitenland

Het belangrijkste voordeel van roaming in het buitenland is dat u uw smartphone gewoon kunt blijven gebruiken. Sinds 2017 is roaming in het buitenland (de EU) gratis. Dit wil zeggen dat u met uw bundel kunt bellen, sms’en en internetten binnen Europa, zonder dat u hier meer voor hoeft te betalen. 

Roaming EU België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden
Niet in de EU IJsland, Liechtenstein, Noorwegen
EU landen buiten Europa  Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar

Internet in het buitenland

Zolang u binnen de EU niet buiten uw bundel gaat, worden er geen extra kosten gerekend voor roaming in het buitenland. Gaat u op vakantie buiten Europa? Dan moet u wellicht wel bijbetalen. Voor dataroaming buiten de EU gelden per provider andere roamingtarieven.

Uitzonderingen roaming EU

Voor roaming in het buitenland gelden in de meeste Europese landen (EU) de tarieven van uw eigen, huidige abonnement. Echter, er zijn een aantal uitzonderingen voor dataroaming binnen en buiten de EU. Zo vallen bij een aantal providers ook Zwitserland, Andorra, Monaco en zelfs Turkije onder de EU-regel.

Internet in het buitenland: Fair Use Policy

Heeft u een onbeperkte internetbundel afgesloten? Mogelijk zijn de regels voor internet in het buitenland anders. De Fair Use Policy bepaalt namelijk hoeveel data er gedownload mag worden en wanneer de verbinding vertraagd wordt door uw provider.

Elke provider heeft eigen regels over het gebruik van internet in het buitenland. Lees daarom voor uw vakantie de voorwaarden van uw contract door, zodat u weet of uw abonnement beperkingen heeft in het buitenland.


 

Roaming aan of uit

U kunt roaming zelf aan of uitzetten. Apps op uw telefoon kunnen automatisch verbinding maken met een mobiel netwerk in het buitenland, maar hierdoor maakt u tijdens uw verblijf in het buitenland wellicht meer gebruik van dataroaming dan u in eerste instantie denkt. Roaming aan of uit, wat is het beste?

Roaming uitzetten zorgt ervoor dat u controle krijgt over uw dataverbruik. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk over uw bundel heen gaat. Het overschrijden van uw databundel kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen.  

Als u dataroaming op uw telefoon uitschakelt, kunt u geen gebruik maken van het lokale 3G4G, of 5G-netwerk. Alleen met een wifi-verbinding kunt u dan internetten met uw smartphone. Wilt u overal het internet kunnen gebruiken? Laat roaming dan aan staan op uw telefoon.

Roaming uitzetten

Wanneer u in een land bent waar uw bundel niet geldig is, kunt u roaming uitzetten op uw telefoon en voorkomt u extra (hoge) kosten. Dit is niet ingewikkeld, maar per besturingssysteem verschilt het wel hoe u dit moet doen:

Android: ga naar instellingen > kies 'mobiele netwerken' > kies 'gegevensroaming' > vink 'dataroaming' uit.
Windows: ga naar instellingen > kies 'opties voor gegevensroaming' > kies 'dataroaming uitzetten'.
iOS: ga naar instellingen > kies 'algemeen' > kies 'netwerk' > kies 'dataroaming' > kies 'uitzetten'.

 

Roaming buitenland op zee 

Bent u van plan een cruise te maken? Pas dan op, want roaming op zee is erg duur! Waar uw telefoon in het buitenland contact maakt met een lokaal netwerk, maakt uw telefoon op zee verbinding met een satelliet. Dit resulteert in torenhoge tarieven. Het is dus verstandig om dataroaming uit te zetten zodra u de zee op gaat.

Bent u benieuwd naar de tarieven op zee? Wij hebben voor u een overzicht van de tarieven voor roaming op zee per provider:

Provider Tarieven roaming op zee
Vodafone €7,50 per MB
Youfone €7,50 per MB
Hollandsnieuwe €8,00 per MB
BEN €10,00 per MB
Odido €10,00 per MB (tot maximaal € 60,50)
KPN €10,00 per MB

Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Dataverbruik: wat is mijn dataverbruik precies?

> Lees meer

 

NL-alert instellen

Wat is een NL-alert en hoe stel ik het in op mijn smartphone?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe kan ik mijn roamingkosten in het buitenland beperken?

> Lees meer

 

Blog homepage