Wat is mijn dataverbruik?

Even snel op uw smartphone uw mail checken, contact houden via WhatsApp, uw favoriete muziek streamen of die ene aflevering van een serie terugkijken: met alles wat u online op uw smartphone doet, gebruikt u MB’s. Daarom is het bij het kiezen van een databundel verstandig om te kijken naar uw eigen dataverbruik. Zo voorkomt u dat u een te grote of juist een te kleine databundel afsluit.

Dataverbruik

De meeste providers bieden databundels van 100 MB, 200 MB, 500 MB, 1000 MB en 1500 MB of meer. Om te weten welke bundel voor u het meest geschikt is, is het belangrijk om inzicht te krijgen in het dataverbruik van veelgebruikte apps en online toepassingen. Ook geven wij u graag tips hoe u uw eigen dataverbruik in de gaten kunt houden en eventueel kunt beperkten.

Dataverbruik bij mobiel internet

Niet alles wat u online op uw smartphone doet, kost evenveel MB’s. En MB's die u via Wifi verbruikt, tellen niet mee. In onderstaande tabel staat per app of toepassing vermeld hoeveel MB’s er ongeveer verbruikt worden. Op die manier kunt u snel berekenen hoeveel data u nodig heeft voor uw eigen mobiel internetgebruik. 

Activiteit Dataverbruik
E-mail bekijken of versturen zonder bijlage 0,05 MB
E-mail bekijken of versturen met bijlage 0,5 – 2 MB
Mobiele website bezoeken  0,2 – 0,6 MB
WhatsApp-bericht versturen of ontvangen 0,0001 MB
WhatsApp-bericht met foto versturen of ontvangen  0,1 MB
Facebookberichten lezen 1 – 3 MB
Facebookbericht met foto plaatsen 1 – 5 MB (per foto)
Instagram bericht plaatsen / bekijken 3,6 MB
YouTube-video normale kwaliteit (480p) bekijken 2,5 MB (per minuut)
YouTube-video HD-kwaliteit (1080p) bekijken 5,5 MB (per minuut)
Dataverbruik Spotify muziek streamen 100 – 150 MB (per uur)
Netflix kijken in HD-kwaliteit 2000 MB (per uur)

Let op: het dataverbruik in bovenstaande tabel is gebaseerd op gemiddelden.

Dataverbruik per app

Het is mogelijk om per app het dataverbruik te bekijken. Zo ziet u hoeveel MB’s u met een bepaalde app gebruikt en is het makkelijker om dit dataverbruik in te perken. U kunt bijvoorbeeld per app het dataverbruik beperken of helemaal uitschakelen wanneer u de betreffende app niet gebruikt. Zo voorkomt u dat apps op de achtergrond nog altijd data verbruiken.

Dataverbruik beheren met Android

Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie ‘gegevensverbruik’ of ‘dataverbruik’. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB’s uit uw databundel hebben gebruikt. Als er een app heel veel data verbruikt, kunt u ervoor kiezen om dit in het instellingenmenu van de app zelf te beperken. 

Dataverbruik beheren met iOS

U vindt het dataverbuik van uw iPhone in de instellingen-app. Door op ‘mobiel netwerk’ te klikken, opent u een lijst met alle apps die op uw telefoon staan. Bij iedere app staat vermeld hoeveel data deze in een bepaalde periode verbruikt. U kunt deze periode zelf instellen. Ook is het mogelijk om per app het dataverbruik via 3G en 4G uit te schakelen. De app maakt dan alleen nog maar gebruik van het wifinetwerk. 

Zelf monitoren: dataverbruik app

Als u het fijn vindt om uw dataverbruik actief in de gaten te houden, kunt u kiezen voor een dataverbruik app. Hiermee krijgt u inzicht in uw dataverbruik en kunt u zelf een datalimiet instellen. Op die manier houdt u het dataverbruik in de hand.

Veel providers bieden een eigen dataverbruik app. Dit geeft u het meest betrouwbare inzicht in uw verbruik, want deze is rechtstreeks gekoppeld aan uw telefoon en abonnement. Bovendien is deze app vaak gratis.

Drie goede dataverbruik apps

Vindt u de dataverbruik app van uw eigen provider niet uitgebreid genoeg of heeft uw provider niet zo’n app? Dan is het uiteraard mogelijk om voor een andere data app te kiezen, zoals bijvoorbeeld:

  • My Data Manager: een gratis app die zich richt op dataplanning. U kunt instellen hoeveel u maximaal wilt verbruiken in een bepaalde periode en aan de hand van een aantal vragen, wordt de planning gepersonaliseerd. Als u uw datalimiet bijna bereikt, ontvangt u een waarschuwing.
  • Data Usage: deze app maakt het mogelijk om een dag-, week- of maandlimiet in te stellen. Voor Androidtelefoons is er een widget die actuele informatie toont over het dataverbruik en op iPhones kan een badge worden ingesteld. De app is gratis.
  • Dataman Pro: deze app houdt realtime bij wat u aan data verbruikt. Hiervoor is het wel nodig dat u uw abonnementsgegevens invult, maar daardoor heeft u wel een heel actueel beeld. Deze app is voor het dataverbruik op uw iPhone.

Dataverbruik beperken

Het is interessant om te weten wat uw dataverbruik is. Dit biedt namelijk ook mogelijkheden om uw dataverbruik te beperken. Een daverbruik app geeft u al de mogelijkheid om een datalimiet in te stellen, maar er zijn nog meer manieren om het dataverbruik in te perken. Dit zijn onze 5 beste tips om dataverbruik te beperken:

  1. Maak zo veel mogelijk gebruik van het wifinetwerk.
  2. Stel in welke apps op de achtergrond data mogen verbruiken.
  3. Zet in social media apps databesparing aan.
  4. Zorg dat apps (en updates) alleen via de wifi gedownload kunnen worden.
  5. Gebruik een adblocker-app. 

Blog homepage