Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Dataverbruik: wat is mijn dataverbruik?

Dataverbruik is het verbruik van MB's op uw smartphone. Met alles wat u online op uw smartphone doet, verbruikt u MB’s en dus data. Weet u wat uw dataverbruik is en hoe u uw dataverbruik kunt verminderen? Wij vertellen het u!

Dataverbruik

 

Dataverbruik bij mobiel internet

Niet alles wat u online op uw smartphone doet, kost evenveel MB’s. En MB's die u via Wifi verbruikt, tellen niet mee. In onderstaande tabel staat per app of toepassing vermeld hoeveel MB’s er ongeveer verbruikt worden. Op die manier kunt u snel berekenen hoeveel data u nodig heeft voor uw eigen mobiel internetgebruik. 

Activiteit Dataverbruik
E-mail bekijken of versturen zonder bijlage 0,05 MB
E-mail bekijken of versturen met bijlage 0,5 – 2 MB
Mobiele website bezoeken  0,2 – 0,6 MB
WhatsApp-bericht versturen of ontvangen 0,0001 MB
WhatsApp-bericht met foto versturen of ontvangen  0,1 MB
Facebookberichten lezen 1 – 3 MB
Facebookbericht met foto plaatsen 1 – 5 MB (per foto)
Instagram bericht plaatsen / bekijken 3,6 MB
YouTube-video normale kwaliteit (480p) bekijken 2,5 MB (per minuut)
YouTube-video HD-kwaliteit (1080p) bekijken 5,5 MB (per minuut)
Dataverbruik Spotify muziek streamen 100 – 150 MB (per uur)
Netflix kijken in HD-kwaliteit 2000 MB (per uur)

Let op: het dataverbruik in bovenstaande tabel is gebaseerd op gemiddelden.


 

Dataverbruik beheren

Het is mogelijk om per app het dataverbruik te bekijken in de instellingen van uw smartphone. Zo ziet u bijvoorbeeld voor hoeveel dataverbruik Spotify zorgt of hoeveel data WhatsApp verbruikt.

U kunt bijvoorbeeld per app het dataverbruik beperken of helemaal uitschakelen wanneer u de betreffende app niet gebruikt. Zo voorkomt u dat apps op de achtergrond nog altijd data verbruiken.


 

Dataverbruik Android

Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie ‘gegevensverbruik’ of ‘dataverbruik’. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB’s uit uw databundel hebben gebruikt. Als er een app heel veel data verbruikt, kunt u ervoor kiezen om dit in het instellingenmenu van de app zelf te beperken. 


 

Dataverbruik iPhone

Het dataverbruik van uw iPhone kunt u makkelijk opzoeken. U vindt het dataverbuik van uw iPhone namelijk in de instellingen. Door op ‘mobiel netwerk’ te klikken, opent u een lijst met alle apps die op uw telefoon staan. Bij iedere app staat vermeld hoeveel data deze in een bepaalde periode verbruikt. U kunt deze periode zelf instellen. Ook is het mogelijk om per app het dataverbruik via 3G en 4G uit te schakelen. De app maakt dan alleen nog maar gebruik van het wifinetwerk. 


 

Dataverbruik app

Een dataverbruik app kan u helpen om uw verbruik in de gaten te houden. U kunt met een dataverbruik app bijvoorbeeld een datalimiet instellen, zodat u uw dataverbruik in de hand kunt houden. Veel providers bieden een eigen dataverbruik app. Dit geeft u het meest betrouwbare inzicht in uw verbruik, want deze is rechtstreeks gekoppeld aan uw telefoon en abonnement. Bovendien is een dataverbruik app vaak gratis.

Vindt u de dataverbruik app van uw eigen provider niet uitgebreid genoeg of heeft uw provider niet zo’n app? Dan is het uiteraard mogelijk om voor een andere dataverbruik app te kiezen, zoals bijvoorbeeld:

My Data Manager

Deze gratis dataverbruik app richt zich op dataplanning. U kunt instellen hoeveel u maximaal wilt verbruiken in een bepaalde periode en aan de hand van een aantal vragen, wordt de planning gepersonaliseerd. Als u uw datalimiet bijna bereikt, ontvangt u een waarschuwing.

Data Usage

Deze dataverbruik app maakt het mogelijk om een dag-, week- of maandlimiet in te stellen. Voor Androidtelefoons is er een widget die actuele informatie toont over het dataverbruik en op iPhones kan een badge worden ingesteld. De app is gratis.

Dataman Pro

Deze dataverbruik app houdt realtime bij wat u aan data verbruikt. Hiervoor is het wel nodig dat u uw abonnementsgegevens invult, maar daardoor heeft u wel een heel actueel beeld. Deze dataverbruik app is alleen beschikbaar voor de iPhone.


 

Dataverbruik beperken

Het is interessant om te weten wat uw dataverbruik is. Dit biedt namelijk ook mogelijkheden om uw dataverbruik te beperken. Een daverbruik app geeft u al de mogelijkheid om een datalimiet in te stellen, maar er zijn nog meer manieren om het dataverbruik in te perken:

  1. Gebruik een adblocker-app. 
  2. Beperk de gemiddelde schermtijd.
  3. Maak zo veel mogelijk gebruik van wifi.
  4. Zet in social media apps databesparing aan.
  5. Stel in welke apps op de achtergrond data mogen verbruiken.
  6. Zorg dat apps (en updates) alleen via de wifi gedownload kunnen worden.

 

Dataverbruik en uw abonnement

Past uw huidige abonnement nog bij uw dataverbruik? Misschien is uw huidige bundel te klein en verbruikt u meer data dan u heeft of is uw huidige bundel juist te groot en heeft u meer data dan u verbruikt.

In dat geval is het verstandig om mobiele abonnementen of sim only abonnementen met elkaar te vergelijken. Zo weet u zeker dat u een abonnement kiest dat past bij uw verbruik.

UnitedConsumers Mobiel


afbeelding Goedkoop abonnement + toestel
> Bekijk aanbod


afbeelding Los toestel kopen
> Bekijk aanbod


afbeelding Goedkoop abonnement sim only
> Bekijk aanbod


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internet?

> Lees meer

 

welke telefoon kiezen

Welke smartphone past bij mij? Bekijk onze tips 

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

5G telefoon kopen? Wij zetten de top 10 van 2024 op een rij

> Lees meer

 

Blog homepage