Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Dataverbruik: wat is mijn dataverbruik?

Dataverbruik is het verbruik van MB's op je smartphone. Met alles wat je online op je smartphone doet, verbruik je MB’s en dus data. Weet jij wat je dataverbruik is en hoe je jouw dataverbruik kunt verminderen? Wij vertellen het je!

Dataverbruik

 

Dataverbruik bij mobiel internet

Niet alles wat je online op je smartphone doet, kost evenveel MB’s. En MB's die je via Wifi verbruikt, tellen niet mee. In onderstaande tabel staat per app of toepassing vermeld hoeveel MB’s er ongeveer verbruikt worden. Op die manier kun je snel berekenen hoeveel data jij nodig hebt voor je eigen mobiel internetgebruik. 

Activiteit Dataverbruik
E-mail bekijken of versturen zonder bijlage 0,05 MB
E-mail bekijken of versturen met bijlage 0,5 – 2 MB
Mobiele website bezoeken  0,2 – 0,6 MB
WhatsApp-bericht versturen of ontvangen 0,0001 MB
WhatsApp-bericht met foto versturen of ontvangen  0,1 MB
Facebookberichten lezen 1 – 3 MB
Facebookbericht met foto plaatsen 1 – 5 MB (per foto)
Instagram bericht plaatsen / bekijken 3,6 MB
YouTube-video normale kwaliteit (480p) bekijken 2,5 MB (per minuut)
YouTube-video HD-kwaliteit (1080p) bekijken 5,5 MB (per minuut)
Dataverbruik Spotify muziek streamen 100 – 150 MB (per uur)
Netflix kijken in HD-kwaliteit 2000 MB (per uur)

Let op: het dataverbruik in bovenstaande tabel is gebaseerd op gemiddelden.


 

Dataverbruik beheren

Het is mogelijk om per app het dataverbruik te bekijken in de instellingen van je smartphone. Zo zie je bijvoorbeeld voor hoeveel dataverbruik Spotify zorgt of hoeveel data WhatsApp verbruikt.

Je kunt bijvoorbeeld per app het dataverbruik beperken of helemaal uitschakelen wanneer je de betreffende app niet gebruikt. Zo voorkom je dat apps op de achtergrond nog altijd data verbruiken.


 

Dataverbruik Android

Android telefoons hebben in het instellingenmenu de optie ‘gegevensverbruik’ of ‘dataverbruik’. Als je dit opent, zie je een lijst met alle apps die via mobiel internet MB’s uit je databundel hebben gebruikt. Als er een app heel veel data verbruikt, kun je ervoor kiezen om dit in het instellingenmenu van de app zelf te beperken. 


 

Dataverbruik iPhone

Het dataverbruik van je iPhone kun je makkelijk opzoeken. Je vindt het dataverbuik van je iPhone namelijk in de instellingen. Door op ‘mobiel netwerk’ te klikken, open je een lijst met alle apps die op jouw telefoon staan. Bij iedere app staat vermeld hoeveel data deze in een bepaalde periode verbruikt. Je kunt deze periode zelf instellen. Ook is het mogelijk om per app het dataverbruik via 3G en 4G uit te schakelen. De app maakt dan alleen nog maar gebruik van het wifinetwerk. 


 

Dataverbruik app

Een dataverbruik app kan jou helpen om je verbruik in de gaten te houden. Je kunt met een dataverbruik app bijvoorbeeld een datalimiet instellen, zodat je jouw dataverbruik in de hand kunt houden. Veel providers bieden een eigen dataverbruik app. Dit geeft je het meest betrouwbare inzicht in je verbruik, want deze is rechtstreeks gekoppeld aan je telefoon en abonnement. Bovendien is een dataverbruik app vaak gratis.

Vind je de dataverbruik app van je eigen provider niet uitgebreid genoeg of heeft jouw provider niet zo’n app? Dan is het uiteraard mogelijk om voor een andere dataverbruik app te kiezen, zoals bijvoorbeeld:

My Data Manager

Deze gratis dataverbruik app richt zich op dataplanning. Je kunt instellen hoeveel je maximaal wilt verbruiken in een bepaalde periode en aan de hand van een aantal vragen, wordt de planning gepersonaliseerd. Als je jouw datalimiet bijna bereikt, ontvang je een waarschuwing.

Data Usage

Deze dataverbruik app maakt het mogelijk om een dag-, week- of maandlimiet in te stellen. Voor Android telefoons is er een widget die actuele informatie toont over het dataverbruik en op iPhones kan een badge worden ingesteld. De app is gratis.

Dataman Pro

Deze dataverbruik app houdt realtime bij wat je aan data verbruikt. Hiervoor is het wel nodig dat je jouw abonnementsgegevens invult, maar daardoor heb je wel een heel actueel beeld. Deze dataverbruik app is alleen beschikbaar voor de iPhone.


 

Dataverbruik beperken

Het is interessant om te weten wat je dataverbruik is. Dit biedt namelijk ook mogelijkheden om je dataverbruik te beperken. Een dataverbruik app geeft je al de mogelijkheid om een datalimiet in te stellen, maar er zijn nog meer manieren om het dataverbruik in te perken:

  1. Gebruik een adblocker-app. 
  2. Beperk de gemiddelde schermtijd.
  3. Maak zo veel mogelijk gebruik van wifi.
  4. Zet in social media apps databesparing aan.
  5. Stel in welke apps op de achtergrond data mogen verbruiken.
  6. Zorg dat apps (en updates) alleen via de wifi gedownload kunnen worden.

Kies jouw databundel bij UnitedConsumers
 

award

Altijd de beste deal

Wij vergelijken mobiele abonnementen van de beste providers bij jouw dataverbruik.

 

duim

Gratis nummerbehoud

Je nummer behouden bij je nieuwe mobiele abonnement? Wij regelen het voor je!

 

munten

Elke maand korting

Vergelijk het abonnement dat bij je past én krijg maandelijks korting tot € 60,00 per jaar.

 

Bekijk de sim only aanbiedingen


Ook interessant
 

Energie besparen

Hoe onbeperkt is onbeperkt mobiel internet?

> Lees meer

 

welke telefoon kiezen

Welke smartphone past bij mij? Bekijk onze tips 

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

5G telefoon kopen? Wij zetten de top 10 van 2024 op een rij

> Lees meer

 

Blog homepage