Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Wat is iOS? Alle iOS updates op een rij

Wat is iOS? iOS is het besturingssysteem van Apple en meerdere malen per jaar worden er kleine iOS updates uitgebracht. Jaarlijks wordt er ook één hele nieuwe iOS versie uitgebracht. Benieuwd naar de laatste iOS versie? Wij zetten ze voor u op een rij! 

iOS versies

 

Wat is iOS?

iOS is het besturingssysteem dat Apple speciaal heeft ontwikkeld voor zijn apparaten, zoals de iPhone, de iPad en de iPod. Ook de Apple Watch maakt gebruik van iOS. Doordat iOS exclusief van Apple is, wordt het niet gebruikt door andere smartphonemerken. Toch is overstappen naar iOS vanaf bijvoorbeeld een Android toestel, enorm makkelijk.

iPhone iOS

iOS wordt gezien als een toegankelijk en gebruiksvriendelijk besturingssysteem. U kunt iOS op uw iPhone vrijwel direct gebruiken, zonder dat u eerst allerlei applicaties moet downloaden. De standaardinstellingen en alle beschikbare applicaties zijn voldoende voor gebruikers die van eenvoud houden. Ook kunt u uw eigen menu samenstellen, waarmee u belangrijke apps binnen handbereik heeft.


 

iOS besturingssysteem op een rijtje

Apple blijft innoveren en daarom komen er regelmatig nieuwe iOS updates uit. Bent u een iPhonebezitter? Dan bent u mogelijk wel geïnteresseerd in iOS 17, of misschien bent u benieuwd naar de functionaliteiten van oudere iOS versies. Wij zetten de verschillende updates van het iOS besturingssystemen voor u op een rijtje:

 

De langverwachte iOS 17 update is sinds 18 september 2023 te downloaden. Met de nieuwe iOS versie krijgt u meer mogelijkheden om uw iPhone persoonlijker te maken en profiteert u van allerlei nieuwe functionaliteiten die uw iPhone-ervaring nóg beter gaan maken.

iOS 17: wat is er nieuw?

De iOS 17 update maakt uw iPhone nóg slimmer en persoonlijker. Met contactposters bepaalt u wat de ander ziet als u ze belt. Maak uw contactposter helemaal zoals u wilt, bijvoorbeeld met een mooie foto of een opvallend lettertype. 

Met de verbeterde Airdrop-functie in de nieuwe iOS 17 wordt contactgegevens delen een makkelijk klusje. Houd uw iPhone simpelweg in de buurt van een andere iPhone of Apple Watch, en Airdrop doet de rest! iOS 17 bevat ook een verbetering van de automatische spellingscontrole. Maakt u een spellings- of typefoutje, dan krijgt u automatisch een suggestie om het woord te verbeteren. Ook vult het Toetsenbord uw lopende zin aan met een voorspelling. Handig!

Dark modus

Persoonlijke contactposters

Betere functies

Eenvoudiger gegevens delen

Sneller updaten

Nieuwe Dagboek-app

Apple iOS 17 installeren

Apple staat bekend om zijn jarenlange software-updates. Maar aan alles komt een einde. Niet alle devices worden meer ondersteund door de nieuwe iOS 17 update. Het is daarom slim om van tevoren te controleren of uw toestel iOS 17 ondersteunt: 

iOS 17 installeren kan op:

 • iPhone XS, iPhone XR en nieuwere modellen.

iPadOS 17 is geschikt voor de volgende iPads:

 • iPad vanaf 6e generatie en nieuwer.
 • iPad mini 5e generatie en nieuwer.
 • iPad Air 3e generatie en nieuwer.
 • iPad Pro 2017 en nieuwer.

Wilt u uw toestel updaten naar iOS 17? Dit is zo gebeurd. Hiervoor gaat u in het menu van het apparaat naar Instellingen > Algemeen > Software update. Er wordt automatisch gezocht naar nieuwe updates en deze worden voor u klaargezet. U kunt de updates installeren door de aanwijzingen op het scherm te volgen.

 

De langverwachte iOS 16 update is sinds 12 september 2022 te downloaden. Met deze nieuwe iOS update brengt Apple baanbrekende innovaties uit die uw smartphonegebruik tot een hoger niveau tillen!

iOS 16: wat is er nieuw?

De iOS 16 update maakt uw iPhone nóg slimmer en nog persoonlijker. Met een nieuw toegangsscherm die eenvoudig zelf in te delen is, kunt u de kleuren van de klok aanpassen en geeft u uw beeldscherm zo meer diepte. Dit is een feature die uw iPhone nog meer van uzelf maakt. Dat wilt u toch ook?

Daarnaast is het batterijpercentage terug van weggeweest: bij de iOS 16 update is het batterijpercentage zichtbaar in het batterij-icoontje. Er gaat veel veranderen in iOS 16 en eigenlijk is het teveel om op te noemen. Er komen namelijk ook nog veel kleine functies erbij. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij:

Dark modus

Makkelijker een focus instellen

Betere functies

SharePlay via Berichten

Sneller updaten

Vernieuwd toegangsscherm

Apple iOS 16 installeren

Apple staat bekend om zijn jarenlange software-updates. Maar aan alles komt een einde. Niet alle devices worden meer ondersteund door de nieuwe iOS 16 update. Het is daarom slim om van tevoren te controleren of uw toestel iOS 16 ondersteunt: 

iOS 16 installeren kan op:

 • iPhone 8 en nieuwere modellen.

iPadOS is geschikt voor de volgende iPads:

 • iPad vanaf 5e generatie en nieuwer.
 • iPad mini 5e generatie en nieuwer.
 • iPad Air 3e generatie en nieuwer.
 • iPad Pro 1e generatie en nieuwer.

Wilt u uw toestel updaten naar iOS 16? Dit is zo gebeurd. Hiervoor gaat u in het menu van het apparaat naar Instellingen > Algemeen > Software update. Er wordt automatisch gezocht naar nieuwe updates en deze worden voor u klaargezet. U kunt de updates installeren door de aanwijzingen op het scherm te volgen.

 

Apple kwam in 2021 met een grote update voor hun devices! In iOS 15 heeft Apple tientallen nieuwe features toegevoegd. Wij zetten er een aantal voor u op een rij!

iOS 15: wat is er nieuw?

De iOS 15-update (2021) bouwt voort op het fundament van zijn voorganger. De opvolger van iOS 14 is dan ook geen revolutie, maar een evolutie. Zo wordt FaceTime velen malen beter met extra functionaliteiten, zoals zoomen en SharePlay. Daarnaast helpt Apple u te focussen met de nieuwe Focus-modus. Zo kunt u optimaal werken, studeren, rusten en nog veel meer!

iOS 15 verbetert privacy als ooit tevoren. Met iOS 15 heeft u volledige controle over uw gegevens en data. U kunt zelfs kiezen of u belangrijke cookies wilt uitzetten. Ideaal! Verder voegt iOS 15 de mogelijkheid toe om privacyrapporten te bekijken. Deze optie vind je in het instellingenmenu en vertelt hoe (niet) nauw apps en websites met jouw persoonlijke gegevens omgaan.

Dark modus

Verbeterde notificaties

Betere functies

Slimme reservekopie

Sneller updaten

Nieuwe functies FaceTime

Apple iOS 15 installeren

Een nieuwe iOS versie betekent ook dat niet alle devices meer worden ondersteund door iOS 15. Daarom is het slim om van tevoren te kijken of uw device iOS 15 aankan. Wij zetten de toestellen voor u op een rijtje.

iOS 15 installeren kan op:

 • iPhone 6S en nieuwere modellen.
 • iPod Touch (7de generatie).

iPadOS 15 is geschikt voor de volgende iPads:

 • iPad Air 2 en iPad Air 3e generatie en nieuwer.
 • iPad vanaf 5e generatie en nieuwer.
 • iPad mini 5e generatie en nieuwer.
 • iPad Pro 1e generatie en nieuwer.

Wilt u uw toestel updaten naar iOS 15? Dit is zo gebeurd. Hiervoor gaat u in het menu van het apparaat naar Instellingen > Algemeen > Software update. Er wordt automatisch gezocht naar nieuwe updates en deze worden voor u klaargezet. U kunt de updates installeren door de aanwijzingen op het scherm te volgen.

 

Wederom komt Apple met een grote update voor de iPhone. Na iOS 13 (2019), brengt Apple in 2020 de nieuwe iOS 14 update uit, en Apple pakt groots uit! 

iOS 14: wat is er nieuw?

De iOS 14 update geeft u de mogelijk om widgets op het home scherm te plaatsen. Zo ziet u direct in één oogomslag hoe warm het is vandaag en welke punten er op uw agenda staan - zonder de apps te openen! Ook nieuw is de App Bibliotheek. Deze organiseert uw apps automatisch, en maakt het navigeren tussen apps een makkie!

Bent u bezig in een app en wordt u gebeld? Dan ziet u de beller in een compacte weergave bovenaan uw scherm. Zo wordt niet plots heel uw scherm overgenomen. Ook kunt u, dankzij de picture in picture-functie, tijdens een videogesprek uw apps blijven gebruiken. Daarnaast is er wederom aandacht besteed aan veiligheid, privacy en gebruiksgemak - en nog véél meer! 

Dark modus

Widgets op Home Screen

Betere functies

Picture in picture 

Sneller updaten

App Bibliotheek

Apple iOS 14 installeren

Met de iOS 14 brengt Apple veel veranderingen aan het iOS besturingssysteem. Dit vergroot het gebruiksgemak en zorgt ervoor dat u uw iPhone, iPad en/of iPod veilig kunt blijven gebruiken. Niet ieder product van Apple kan de nieuwe iOS update aan. Controleer daarom van tevoren of uw toestel iOS 14 ondersteunt: 

iOS 14 installeren kan op:

 • iPhone SE en nieuwere modellen.
 • iPod Touch (7de generatie).

iPadOS is geschikt voor de volgende iPads:

 • iPad Pro (2020), iPad 11 (2018), iPad Pro 12,9 (2015-2019), iPad Pro 10, 5 (2017), iPad Pro 9,7 (2016)
 • iPad Air (2020), iPad Air (2019), iPad mini (2019), iPad mini 4 (2015), iPad Air 2 (2014)
 • iPad 10,2 (2019 -2020), iPad (2016-2018).

Wilt u uw toestel updaten naar iOS 14? Dit is zo gebeurd. Hiervoor gaat u in het menu van het apparaat naar Instellingen > Algemeen > Software update. Er wordt automatisch gezocht naar nieuwe updates en deze worden voor u klaargezet. U kunt de updates installeren door de aanwijzingen op het scherm te volgen.

 

Het besturingssysteem iOS van Apple was in 2019 aan zijn dertiende grote update toe. Na iOS 10, iOS 11 én iOS 12, werd in september 2019 iOS 13 uitgebracht en hiermee zijn weer heel wat veranderingen doorgevoerd. Opvallend is bovendien, dat Apple een apart besturingssysteem voor de iPad heeft ontwikkeld: iPadOS – welke gebaseerd is op iOS 13.

iOS 13 update: wat is er nieuw?

Zoals u van een nieuwe iOS versie kunt verwachten, is iOS 13 weer voorzien van een aantal nieuwe en fijne functionaliteiten. Daarnaast is er uiteraard ook aandacht besteed aan veiligheid, privacy en gebruiksgemak. Apple heeft iOS 13 zelfs voorzien van de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor een geheel nieuwe look: de Dark Mode.  

Dark modus

Dark mode

Betere camerafuncties

Verbeterde camera-funties

Sneller updaten

Sneller apps updaten

Apple iOS 13 installeren

Apple heeft met deze dertiende versie heel wat verbeterd aan het iOS besturingssysteem. Dit vergroot het gebruiksgemak en zorgt ervoor dat u uw iPhone, iPad en/of iPod veilig kunt blijven gebruiken. Het betekent echter ook dat deze grote iOS update niet voor alle Apple-devices geschikt is. Controleert u daarom eerst of iOS 13 ondersteund wordt door uw apparaat voordat u de iOS 13 update installeert. 

iOS 13 installeren kan op:

 • iPhone SE en nieuwere modellen.
 • iPod Touch (7de generatie).

iPadOS is geschikt voor de volgende iPads:

 • iPad Pro 2018, iPad Pro 10.5, iPad Pro 12.9 en iPad Pro 9.7.
 • iPad 2017, iPad 2018, iPad 2019.
 • iPad mini 2019 en iPad mini 4.
 • iPad Air 2019 en iPad Air 2.

Wilt u uw toestel updaten naar iOS 13? Dit is zo gebeurd. Hiervoor gaat u in het menu van het apparaat naar Instellingen > Algemeen > Software update. Er wordt automatisch gezocht naar nieuwe updates en deze worden voor u klaargezet. U kunt de updates installeren door de aanwijzingen op het scherm te volgen.

 

U zou er bijna de klok op gelijk kunnen zetten: ieder jaar brengt Apple in september een grote iOS update uit voor de iPhone, iPad en iPod. Na iOS 10 en iOS 11, verscheen in september 2018 iOS 12. Deze iOS update bracht weer enkele innovatieve verbeteringen en nieuwe mogelijkheden met zich mee. Bij deze iOS versie lijkt Apple vooral ingezet te hebben op prestaties en stabiliteit. Want waar devices vaak wat trager kunnen worden van een dergelijk grote update, is dit bij iOS 12 juist niet het geval.

iOS 12 update: Wat is nieuw in iOS 12?

Zoals bij iedere nieuwe iOS versie draait het bij iOS 12 ook om een verbeterde veiligheid en nieuwe functionaliteiten. Daarnaast ligt ook de nadruk op performance: er is extra aandacht besteed aan het verbeteren van de prestaties van (oudere) apparatuur. Zo starten apps met iOS 12 sneller op, kan de camera sneller geopend worden vanaf een vergrendeld scherm en reageert het toetsenbord veel sneller. Ook komt Apple in iOS 12 met een nieuwe Animoji-feature: de Memoji. Wat is nog meer nieuw in iOS 12?

Facetime

FaceTime groepsgesprekken

Memoji

Nieuwe Emoji's iOS 12: Memoji

Sneller updaten

Nieuwe notificaties

Nieuwe Animoji’s in iOS 12

Apple komt in iOS 12 met een nieuwe Animoji-feature: de Memoji. De Memoji is een Animoji die u van uzelf kunt maken. Net zoals bij een standaard Animoji, kan een Memoji de bewegingen van gezichtsspieren nabootsen. Deze zijn nu te combineren met heel veel verschillende uiterlijke kenmerken, zoals haarkleur, kapsel en gezichtsbeharing, waardoor u een Animoji kunt maken die sprekend op u lijkt.

 

In september 2017 werd, na iOS 10, de elfde grote update van Apples besturingssysteem iOS uitgebracht: iOS 11. Deze versie is de voorganger van iOS 12 en iOS 13 en uiteraard bedoeld voor de iPhone, maar u kunt iOS 11 ook gebruiken op uw iPad en/of iPod. Voor alle devices zijn speciale features ontwikkeld en uiteraard zijn er weer een aantal verbeteringen doorgevoerd.

iOS 11 update: wat is er nieuw?

Elk besturingssysteem, dus ook iOS, moet regelmatig geüpdate worden om veiligheidsrisico’s te beperken en om op het gebied van functionaliteiten niet achter te blijven op de concurrentie. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat iOS 11 voorzien is van enkele innovaties, programma’s en mogelijkheden.

Siri 2.0

Siri 2.0

Betere camerafuncties

Nieuwe functies Live Photos

Sneller updaten

Nieuw bedieningspaneel

 

iOS 10 was de tiende grote update van het iOS besturingssysteem en was bedoeld voor alle mobiele devices van Apple: de iPhone, iPad, iPad Mini, iPad Pro en iPod Touch. iOS 10 werd in september 2016 uitgebracht en werd tussentijds bijgewerkt met verschillende kleinere updates om het besturingssysteem veilig, snel en up to date te houden. Inmiddels zijn er alweer nieuwe updates uit, namelijk: iOS 11, iOS 12 en iOS 13.

iOS 10 update: wat is er nieuw?

Bij een grote update horen uiteraard ook nieuwe features en verbeterde functionaliteiten. Apple heeft kritisch gekeken naar de mogelijkheden van iOSen daarbij een aantal interessante wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd. 

Notificaties

Raise To Wake notificaties lezen

Foto app

Verbeterde foto-app

Siri

Siri ondersteunt apps van derden

 
 

De eerste versies van iOS; iOS 1, 2 en 3, heetten eigenlijk iPhone OS. In 2010, met iOS 4, werd de iPhone OS omgedoopt tot iOS. Dit was een vrij logische keuze, omdat het iOS besturingssysteem niet alleen op de iPhone draait, maar ook op de iPod touch en de iPad. Sindsdien komt er ieder jaar een nieuwe iOS update uit en iedere iOS update brengt uitstekende nieuwe functies met zich mee.


 

Beste iPhones

Bent u op zoek naar een nieuwe iPhone? Wij hebben de beste iPhones van dit moment voor u op een rijtje gezet. Uiteraard zijn de iPhones die wij geselecteerd hebben klaar voor de nieuwste iOS update!

Bekijk de beste iPhones


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

iOS update: nieuwe iOS installeren op mijn iPhone

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Van Android naar iOS? Zo stapt u over op iOS

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Beste iPhone top 10: welke iPhone is het beste?

> Lees meer

 

Blog homepage