Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

Eerste mobiele telefoon: wanneer kwam de eerste smartphone uit?

ontstaan mobiele telefoon

De eerste mobiele telefoon van Motorola leek alles behalve op de smartphones van de moderne tijd. Hoewel we ons bijna geen wereld zonder smartphone kunnen indenken, was de eerste smartphone echt niet zo populair. Hoe is de mobiele telefoon ontstaan en wat was de eerste smartphone? Wij nemen u mee terug in de tijd!


 
whatsapp
linkedin
 


 

 

Eerste mobiele telefoon 

1973

De Motorola DynaTAC 8000X was de eerste mobiele telefoon van Motorola én de eerste gsm van de wereld. Ingenieur Martin Cooper voerde er in 1973 het allereerste mobiele telefoongesprek ter wereld mee. De eerste mobiele telefoon van Motorola had echter een heel ander uiterlijk dan wij nu kennen. Met een gewicht van meer dan een kilo en het formaat van een baksteen, was deze eerste gsm niet echt praktisch te noemen. 

De eerste mobiele telefoon van Motorola moest dus doorontwikkeld worden. Daarom kwam in 1983 de eerste gsm voor consumenten pas op de markt. Bovendien was een mobiele telefoon niet voor iedereen weggelegd. Het toestel kostte omgerekend ongeveer € 6.500,-.


 

De eerste smartphone

1992

Dacht u dat de Blackberry en iPhone de eerste smartphones waren? Het waren slechts verbeteraars van hun voorgangers. In 1992 kwam in Amerika namelijk de eerste smartphone ter wereld uit, de IBM Simon. Het was de eerste smartphone met een touchscreen, fax en semafoon. In Nederland is deze smartphone nooit verschenen. Het toestel was te vernieuwend voor die tijd en daarom ook geen succes.


 

Eerste mobiele telefoon Nokia

1996

De eerste mobiele telefoon van Nokia kwam in 1996 voor consumenten op de markt, de Nokia 9000 Communicator. In het begin zagen we vooral zakenmannen met deze eerste Nokia smartphone lopen. Toen de Communicator in de film The Saint werd gebruikt, werd deze smartphone pas echt populair. De Communicator serie was met zijn internettoegang zeer innovatief. 

Na de Communicator werden twee andere iconische modellen van Nokia uitgebracht. In 2000 kwam Nokia namelijk met de 3210 en 3310 op de markt, wie kent ze niet?! Deze mobiele telefoons hadden een perfect formaat, waren degelijk in design en hadden innovatieve en handige functies.


Opkomst van BlackBerry

Eind jaren '90

Door de Amerikaanse politie werd BlackBerry enorm populair onder het publiek. Alle agenten kregen namelijk een BlackBerry als werktelefoon, waardoor deze mobiele telefoon overal te zien was. Met een BlackBerry werd de communicatie in de zakenwereld makkelijker, aangezien deze mobiele telefoon een unieke e-mailmogelijkheid had.

In 2002 kwam de eerste BlackBerry uit waarmee consumenten konden bellen; de BlackBerry 5810. Het merk won snel terrein in Nederland en was één van de meest populaire smartphonemerken toen der tijd. In 2005 kwam het merk met een nieuwe dienst voor haar mobiele telefoons; 'pingen'. Deze chatdienst van BlackBerry maakte het mogelijk om onderling berichten naar andere toestellen te sturen.


Mobiele netwerken

Eind jaren '90

Sinds begin jaren ’90 is het gsm gebruik sterk gestegen. In Nederland werden in 1994 de eerste telefoonnetwerken door PTT Telecom (later KPN) en Libertel (later Vodafone) uitgerold. Maar pas eind jaren ’90 werd de gsm ook voor consumenten toegankelijk met aantrekkelijkere tarieven. Vanaf toen ging het snel. Nu heeft heel Nederland mobiele dekking.


 

De eerste smartphone met camera

2000

Nu de mobiele telefoons echt wel in opkomst kwamen, werd het tijd voor een volgende stap; een camera op een mobiele telefoon. In 2000 werd de eerste smartphone met camera in Japan uitgebracht: de Sharp J-SH04. Dit was de eerste mobiele telefoon met een camera van 0,11 megapixel. Hoewel we daar tegenwoordig echt niet meer warm voor lopen, was het toestel revolutionair voor zijn tijd. De Sharp J-SH04 is nooit in Nederland uitgebracht.


 

Eerste smartphone met mobiel internet

2002

Steeds meer mensen wilden een mobiele telefoon en daar hoort natuurlijk ook mobiel internet bij. In 2002 werd de 1e mobiele telefoon met 'snel' 3G mobiel internet uitgebracht. De eerste merken die met een dergelijke mobiele telefoon op de markt kwamen, waren: Motorola, Siemens en Nokia. Eén van de eerste mobiele telefoons met de mogelijkheid tot 3G internet, was de Nokia 6650. Met dit model was het mogelijk om gebruik te maken van 'snel' internet. In 2002 was het formaat van de mobiele telefoons ook anders. Waar de eerste mobiele telefoon het formaat van een baksteen had, waren de mobiele telefoons in 2002 gemaakt voor de broekzak.


 

Eerste smartphone Apple

2007

Apple veranderde de smartphone markt totaal. In 2007 kwam de eerste smartphone van Apple uit: de iPhone. De eerste iPhone had toegang tot 2G internet. Mobiel internet was niet alleen voor zakenmannen een gegeven, maar ook voor de gewone consument. Het gebruiksvriendelijke besturingssysteem zorgde er onder andere voor dat Apple direct populair werd onder een groot publiek. In 2008 bracht Apple de iPhone 3G uit, wat betekende dat consumenten profiteerde van sneller internet. De iPhone 3G was de eerste iPhone in Nederland.


De komst van Android

2007

In hetzelfde jaar als de eerste iPhone, werd het Android platform gelanceerd. Het Android platform maakte het voor smartphonemerken mogelijk om hieromheen kon bouwen. Merken als HTC, Motorola, Samsung, LG en Sony maakten hier gebruik van en brachten toestellen uit die gebaseerd waren op Android. Zo werd de eerste mobiele telefoon met Android in 2007 een feit.


 

Eerste smartphone Samsung

2010

Nu Apple haar toon had gezet met de introductie van de iPhone, werd het voor Samsung tijd om de concurrentiestrijd aan te gaan. Samsung lanceerde daarom de Galaxy S. De Samsung Galaxy S werd in 2010 gelanceerd en draaide op Android. De échte doorbraak voor Samsung kwam pas een jaar later, toen zij de Samsung Galaxy SII lanceerde. Dit Android toestel was slanker, sneller, mooier en had meer werkgeheugen dan zijn voorganger. 


De evolutie van de mobiele telefoon

De mobiele telefoon is veranderd van een baksteen-model naar een high-tech apparaat waarmee de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. De smartphones van tegenwoordig worden steeds sneller, beschikken over meer geavanceerde camera's, de accu's worden steeds beter en de beeldschermen steeds mooier. Zo is er voor ieder wat wils.

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe smartphone, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Er is veel aanbod, maar wat is de beste smartphone van het moment?

Bekijk de top 10 beste smartphones


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Wat is de beste Samsung smartphone van dit moment?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Wat is de beste Apple iPhone van dit moment?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Smartphone kopen? Let dan op deze punten

> Lees meer

 

Blog homepage