Energie besparen op elektrische apparaten

Een uurtje televisie kijken, iets opzoeken op internet of uw tablet opladen om mee te nemen op reis. Veel apparaten zijn niet meer zijn weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch verbruiken ze allemaal stroom, in meer of mindere mate. Als u wilt besparen op energie maar liever geen apparaten de deur uitdoet, kan een bewuste aanschaf of slim gebruik al veel schelen.

Wilt u gewoon goedkope energie? Kies dan voor energie met korting.

UnitedConsumers Energie

Stand-by en sluipverbruik

Sommige apparaten laten de stand-by stand zien door middel van een klein rood lampje, maar bij veel apparaten lijkt het alsof ze helemaal uit staan. Zelfs wanneer u een apparaat met de knop uitschakelt, kan het zijn dat het apparaat nog steeds stroom verbruikt. Dit wordt stand-by- of ook wel sluipverbruik genoemd. Jaarlijks is het sluipverbruik van een gemiddeld huishouden ongeveer 450kWh, wat  al gauw € 100,- op jaarbasis kost (prijspeil 2013).

10 energie bespaartips voor elektrische apparaten

Of het nu gaat om verminderen van sluipverbruik of het energieverbruik van uw computerscherm, UnitedConsumers geeft u graag een aantal tips om te besparen op energie:

Stand-by stand en sluipverbruik

 1. Laat apparaten niet op stand-by staan. Een koelkast blijft natuurlijk altijd aanstaan, maar bij de meeste apparaten is stand-by niet nodig.
   
 2. Let ook op het verbruik van digitale tv-ontvangers, het energieverbruik kan sterk verschillen. Laat ze in ieder geval niet standaard ‘aan’ staan.
   
 3. Wilt u apparaten op vaste tijden in- of uitschakelen? Kies dan voor een schakelklok. Zo heeft u geen omkijken meer naar energie besparen.
   
 4. Als u een oplader niet gebruikt of het apparaat is volgeladen, blijft de oplader stroom gebruiken. Haal opladers dus uit het stopcontact. Denk ook eens aan de kruimeldief, de elektrische tandenborstel, mobiele telefoon of batterij-opladers.
   
 5. Gebruik een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Is het lastig om een apparaat helemaal uit te schakelen? Gebruik dan een bespaarstekker.
   
 6. Schakel uw scherm uit tijdens het downloaden. Downloaden duurt vaak erg lang. In de tijd dat u de computer niet actief gebruikt, kan het scherm natuurlijk gewoon uit.

Nieuwe apparaten

 1. Leen of koop een energiemeter bij een energiewinkel. Hiermee kunt u direct zien hoeveel stroom een apparatuur gebruikt.
   
 2. Kies bij het aanschaffen van een televisie of computerscherm voor LCD of LED, deze zijn energiezuiniger dan plasma-schermen.
   
 3. Lees de gebruiksaanwijzing van uw apparaten goed door. Hier staan vaak tips in om het apparaat efficiënt en energiezuinig te gebruiken.
   
 4. Stel de helderheid en het contrast van uw tv- en computerscherm lager in.

Energielabel

Bij de aanschaf van apparaten is het energielabel een goede raadgever. Het geeft aan hoe zuinig en milieuvriendelijk een apparaat is. Van de labels in groen, geel en rood (A++ t/m D) kunt u snel aflezen hoeveel energie u kunt besparen.

Zo kunt u snel en gemakkelijk zien welke prestaties een apparaat kan leveren en het energieverbruik van apparaten vergelijken. U krijgt daarmee grip op grote energieverbruikers. De keuze voor energiezuinige apparaten wordt nog gemakkelijker.

Het energielabel geeft informatie over:

 • Hoeveel energie het apparaat verbruikt
 • De energieklasse van het apparaat
 • Hoeveel geluid het apparaat maakt
 • De efficiëntie van het apparaat
 • Details van het apparaat
Energielabel_elektrische_apparaten_voorbeeld

Bekijk ook de volgende energie bespaartips

Bespaartips wassen en drogen
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips koelen en vriezen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips verwarming
Bespaartips warm water
Bespaartips verlichting
Bespaartips batterijen
Bespaartips koken

> Meer energie bespaartips