Energie besparen met led-lampen

De meeste mensen kennen led-verlichting van een stand-by lampje in de televisie of andere apparaten, maar tegenwoordig worden led-lampen steeds vaker gebruikt als alternatief voor allerlei soorten verlichting. Led-lampen zijn energiezuinige verlichting en bevatten geen kwik zoals de populaire spaarlampen. De werking van een led-lamp is vrij ingewikkeld, maar het is duidelijk waarom veel mensen er zo enthousiast over zijn. Energie besparen is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Bespaar op uw energierekening

Hoe werkt led-verlichting?

Led staat voor Light Emitting Diode; een klein elektronisch onderdeel waar stroom doorheen loopt. In een led wordt stroom omgezet in een klein lichtpuntje dat vervolgens door een lens wordt gebundeld en versterkt tot een lichtstraal. Deze lens ziet eruit als een halve bol; de bekende koepelvormige behuizing van een led-lampje.

Led’s werken al bij een zeer lage stroomsterkte. Er is geen verbranding nodig voor het omzetten van stroom naar licht, waardoor de led erg efficiënt is met energie. Omdat een led afzonderlijk maar weinig licht geeft, worden er vaak vele led’s tegelijk gebruikt voor goede verlichting.

Voordelen van led-verlichting

In tegenstelling tot de spaarlamp gaat een led-lamp direct aan als je de schakelaar omzet en zijn led-lampen eenvoudig te dimmen. De led-lamp wordt ook wel gezien als de verlichting van de toekomst en heeft dan ook vele voordelen:

  • Een led-lamp is erg energiezuinig. De stroom wordt rechtstreeks omgezet in licht en er gaat geen energie verloren aan verbranding. Goed voor het milieu en uw energierekening.
  • Led heeft een zeer lange levensduur, vanaf 50.000 branduren. Bij gemiddeld gebruik kunnen ze zeker 15 jaar mee gaan, waardoor ze bijna nooit hoeven te worden vervangen.
  • Led-lampen hebben tegenwoordig een mooie lichtkleur.
  • Led-lampen geven weinig warmte af en zijn bijna niet te breken.

Nadelen van led-verlichting

De ontwikkelingen op het gebied van led-verlichting zijn in volle gang. Op dit moment zijn er nog een aantal kleine nadelen:

  • De huidige led-lampen geven minder licht dan de gloeilamp.
  • Led-lampen verdienen zich vanwege de lange levensduur en het lage energieverbruik vaak al binnen een jaar terug. Toch is led-verlichting voorlopig nog vrij duur in de aanschaf.
  • De lichtkleur is nog niet optimaal. De warmte van de lichtkleur is wel sterk verbeterd, maar is nog niet vergelijkbaar met die van een gloeilamp.

Meer informatie over energiezuinige lampen

Halogeenlampen
Kerstverlichting
Spaarlampen
Gloeilampen
Tl-verlichting

> Meer energie bespaartips