Energie besparen met spaarlampen

Op de lijst van energiebesparende maatregelen staan spaarlampen vaak met stip op 1. Ze zijn efficiënter en energiezuiniger en dus beter voor het milieu. Kortom: een zeer populair alternatief voor de ouderwetse gloeilamp. Vervang dus uw gloeilampen en begin meteen met besparen op energie in huis.

Energie met korting

Voor- en nadelen van spaarlampen

Het grootste voordeel van spaarlampen is dat ze ruim 5 keer zuiniger zijn dan gloeilampen. Het principe is simpel: energiezuinige lampen zijn efficiënter en gebruiken minder energie bij de productie van licht. Dat is goed voor het milieu en voor uw energierekening. Spaarlampen gaan lang mee en zijn inmiddels al lang niet meer zo duur waardoor de aanschaf vaak al binnen een jaar kan worden terugverdiend. 

De spaarlamp lijkt daarmee in aanmerking te komen als beste alternatief voor de gloeilamp, maar er zijn ook nadelen:

  • Het duurt vaak wat langer voor de lamp op volle sterkte is. Minder handig voor ruimtes waar u vaak maar voor korte tijd bent zoals het toilet.
  • De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar en ze slijten van veel in- en uitschakelen.
  • De witte kleur van het spaarlamplicht wordt soms als minder prettig of minder gezellig ervaren dan het licht van de gloeilamp.
  • Spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik. Dit komt alleen vrij als de lamp breekt, maar is schadelijk voor de gezondheid en het milieu.
  • Toch een spaarlamp laten vallen? Volg dan de instructies voor het opruimen.

De meningen over spaarlampen zijn verdeeld. Het grootste nadeel blijft de kleine hoeveelheid kwik, waardoor de lampen tot het klein chemisch afval behoren en dienen te worden vernietigd.

Geschiedenis van de spaarlamp

Hoewel de verkoop van spaarlampen flink is gestegen sinds het verbod op de gloeilamp, is de spaarlamp niet bepaald een nieuwe ontwikkeling. De eerste spaarlampen werden in de jaren ’80 op de markt gebracht, maar de ontwikkeling heeft daarna niet meer stil gestaan. De eerste generatie spaarlampen was nog vrij prijzig en niet direct veel zuiniger dan de gloeilamp. Momenteel worden spaarlampen van de vierde generatie verkocht, deze zijn goedkoper te produceren en hebben een hogere efficiëntie. De naam ‘spaarlamp’ werd relatief laat geïntroduceerd, de lamp stond eerder bekend als de CFL (compacte fluorescentielamp).

Hoe werkt een spaarlamp?

Een spaarlamp is eigenlijk niet meer (of minder) dan een opgevouwen tl-buis. De buis is gevuld met kwikdamp. Wanneer er stroom door de buis wordt gestuurd en in aanraking komt met de kwikdamp komt er energie vrij in de vorm van ultraviolet licht. Dit licht blijft onzichtbaar tot het door fluorescerend poeder aan de binnenkant van de buis wordt omgezet in het bekende ‘witte licht’ van de spaarlamp. Omdat een spaarlamp dezelfde lampenfitting heeft als een gloeilamp, zijn er geen aanpassingen nodig aan aansluitingen of lampen in uw huis.

Meer informatie over energiezuinige lampen

Led-lampen
Tl-verlichting
Gloeilampen
Kerstverlichting
Halogeenlampen

> Meer energie bespaartips