Energiebesparingskrediet

Sommige energiebesparende maatregelen zijn gratis. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige bespaartips voor energie zoals de thermostaat een graadje lager zetten of een minuut korter douchen. Maar de grote besparingen op energie behaalt u met een energiezuinig huis. Met een efficiënte verwarmingsinstallatie en goede isolatie verhoogt u de waarde van uw huis en bespaart u op energieverbruik. Dit vraagt vaak wel een flinke investering. Gelukkig stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie; er zijn subsidies en verschillende aantrekkelijke regelingen voor financiering zoals een energiebesparingskrediet.

Kies ook voor een goedkope energieleverancier. Bij UnitedConsumers krijg u energie met korting.

Direct besparen

Energiebesparing voor huiseigenaren

Een nieuwe cv-ketel of dubbel glas levert energie besparing op. Maar als u een eigen huis heeft, moet u de kosten daarvoor zelf betalen. De overheid helpt een handje en stelt subsidies ter beschikking, maar u zult zelf ook moeten investeren. Voor financiering zijn verschillende mogelijkheden:

  • Eigen geld: spaargeld aanspreken kan voordelig zijn.
  • Rente is aftrekbaar: bij een lening voor woningverbetering is de rente aftrekbaar.
  • Groene hypotheek: met een ‘groenverklaring’ van AgentschapNL tot maximaal €100.000,-
  • Energiebesparingskrediet: bij banken en gemeenten sluit u een lening af met een lage rente.

Welke optie het voordeligst is, hangt af van uw persoonlijke situatie: de hoogte van uw investering, uw vermogen en uw inkomen. Vraag een financieel adviseur vooraf om de mogelijkheden.

Energiebesparing voor huurders

Als huurder heeft u niet altijd de vrije ruimte voor grote verbouwingen aan het huis. Bekijk goed wat de voorwaarden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder of het verhuurbedrijf. Het is voor een huurder vaak minder interessant om te investeren dan voor een huiseigenaar: u kunt geen rente aftrekken van de belasting en heeft minder aanknopingspunten voor een lening. Toch kan het ook voor huurders interessant zijn om te investeren:

  • Een structurele verlaging van uw energierekening.
  • Huurders komen in aanmerking voor verschillende subsidies.
  • De nieuwe huurder betaalt een overnamevergoeding voor de energiebesparende maatregelen.

Meer over subsidies

U kunt de mogelijkheden voor uw huis bekijken bij MilieuCentraal. Wilt u meer weten over mogelijke subsidieregelingen, bekijk dan de energiesubsidiewijzer of lees onze artikelen over:

Lokale subsidie
Landelijke subsidie
Energiebespaarlening
Subsidie zonnepanelen