Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroometiket: waar komt mijn stroom vandaan?

Wij zijn verplicht om ieder jaar duidelijkheid te geven over de herkomst van de stroom die wij leveren. Hiervoor is het stroometiket in het leven geroepen. Achteraf kan pas bepaald worden uit welke energiebronnen onze stroom is opgewekt, dus daarom zie je het stroometiket van 2023Welke gegevens staan op het stroometiket en wat is de herkomst van de stroom van UnitedConsumers?


Wat staat op het stroometiket?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft regels opgesteld over wat er op het stroometiket moet staan. De ACM controleert dit ook. De volgende informatie vind je terug op het stroometiket:

  • De brandstofmix (type energiebron).
  • Percentage opgewekte groene stroom.
  • Milieu consequenties (CO2 en radioactief afval).

Nederlandse groene stroom

Op het stroometiket geven energieleveranciers niet alleen aan hoe groene stroom is opgewekt, maar ook waar. Specifieker: komt de groene stroom uit Nederland of uit het buitenland? Dit onderscheid is belangrijk, omdat alle groene stroom die in Nederland is opgewekt ook echt bijdraagt aan een groter aandeel duurzame stroom in het Nederlandse stroomnet. 


dirk expert energie

tip energie Goed om te weten

"Uiterlijk op 1 mei maakt iedere energieleverancier het stroometiket van het vorige kalenderjaar bekend. Dus zie je op deze pagina ons stroometiket van 2023."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Ons stroometiket: 100% groene stroom uit Nederland

Als energieleverancier maakt ook UnitedConsumers ieder jaar een stroometiket. Hierop kun je precies terugvinden welke energiebronnen wij gebruiken, waar onze groene stroom vandaan komt en welke consequenties onze stroomproductie voor het milieu heeft. In onderstaande tabel zie je waar onze groene stroom in 2023 werd geproduceerd. 

Stroometiket 2023 UnitedConsumers ENGIE Nederland*
Wind 44% 2%
Water 0% 0%
Biomassa 0% 0%
Zon 56% 98%
Aardgas 0% 0%
Kolen 0% 0%
Kern 0% 0%
Milieu consequenties
CO2 (g/kWh) 0 0
Radioactief afval (g/kWh) 0 0

*Voor de inkoop van energie heeft UnitedConsumers Energie een duurzame relatie met ENGIE Nederland Retail. ENGIE is een belangrijke speler op de internationale energiemarkt en een betrouwbare partner van UnitedConsumers. Tot 1 januari 2016 was ENGIE in Nederland actief onder de naam Electrabel. UnitedConsumers Energie levert aan al haar klanten alleen stroom uit hernieuwbare energiebronnen.

Mijn stroometiket

Benieuwd waar jouw stroom vandaan komt? Je bekijkt jouw persoonlijke stroometiket in Mijn UnitedConsumers.


Energie vergelijken

Met het stroometiket kun je eenvoudig de stroom van verschillende energieleveranciers vergelijken. Je kunt zo in één oogopslag zien welke energiebronnen de leverancier gebruikt, waar de stroom vandaan komt en hoe groot de milieugevolgen van deze energieleverancier zijn. Om deze reden moeten alle energieleveranciers de informatie op dezelfde wijze aanbieden.

Energie vergelijken