Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto per jaar?

Per elektrische auto kan het verschillen hoeveel kwh per km deze verbruikt. Wat is het stroomverbruik van uw elektrische auto? Bereken hier hoeveel kWh uw elektrische auto verbruikt per jaar en hoeveel dit kost!

stroomverbruik elektrische auto


 

Stroomverbruik elektrische auto

Gemiddeld is het stroomverbruik van een elektrische auto ongeveer 20 kWh per 100 kilometer. Maar, hoeveel km kunt u rijden op 1 kWh? Normaal gesproken kunt u met een elektrische auto zo'n 5 kilometer rijden per kWh.

Tip: in de EV-database kunt u eenvoudig vinden wat het verbruik van uw elektrische auto (in kWh) is.


 

Hoeveel kWh auto opladen

Hoeveel kWh kost het om uw elektrische auto volledig op te laden? Dat is afhankelijk van de accugrootte van uw auto. De gemiddelde capaciteit van een elektrische auto is zo'n 65 kWh. Dat betekent dat u gemiddeld 65 kWh per oplaadbeurt verbruikt. In de praktijk is het voor de levensduur van uw accu beter om de auto niet helemaal vol te laden. Dan verbruikt u ook minder stroom per laadbeurt.  


 

Hoeveel kWh elektrische auto per jaar?

De meeste mensen rijden zo'n 15.000 kilometer per jaar. Dat is goed om te weten, want zo kunnen we het verbruik van een elektrische auto per jaar berekenen. Voordat we dit gaan berekenen, moeten we eerst weten hoeveel kWh een elektrische auto per kilometer verbruikt. Stel:

  • Een elektrische auto verbruikt 20 kWh per 100 km.
  • Dan verbruikt deze per kilometer: 20 kWh / 100 km = 0,2 kWh.

Maar, hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto dan per jaar en hoeveel kWh heeft u nodig om uw auto op te laden? Met gemiddeld 15.000 kilometer per jaar, verbruikt een elektrische auto per jaar: 15.000 kilometer x 0,2 kWh = 3.000 kWh.


 

Kosten stroom elektrische auto

Als u uw elektrische auto thuis gaat opladen, betaalt u het stroomtarief van uw energiecontract. Om te berekenen wat een elektrische auto kost aan stroom, gaan we uit van het plafondtarief van € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh en een gemiddelde stroomprijs van € 0,90 per kWh voor het overige verbruik (Nibud).

Stel dat een elektrische auto gemiddeld 3.000 kWh per jaar verbruikt, dan zijn de kosten aan stroom van een elektrische auto: (2.900 kWh x € 0,40) + (100 kWh x € 0,90) = € 1.250,- per jaar.

Kosten openbare laadpaal

De bovenstaande kosten zijn gebaseerd op uw elektrische auto thuis opladen. Als u thuis geen laadpaal heeft, kunt u van een openbare laadpaal of snellaadpaal gebruikmaken. Goed om te weten: dan zijn de kosten voor uw elektrische auto opladen per kWh over het algemeen hoger. U betaalt gemiddeld € 0,44 per kWh bij een publieke laadpaal en € 0,83 per kWh bij een snellaadpaal. 

Bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh zijn de kosten voor stroom bij een openbare laadpaal: 3.000 kWh x € 0,44 = € 1.320,- als u een openbare laadpaal gebruikt. Als u oplaadt met een snellaadpaal, betaalt u meer: 3.000 kWh x € 0,83 = € 2.490,-. 


 

Verbruik elektrische auto kWh (per jaar) berekenen

Wilt u weten hoeveel kWh een auto opladen kost en wat het verbruik van uw elektrische auto per jaar is? Bereken het hieronder met onze handige tool.

Goed om te weten: de kosten aan stroom van uw elektrische auto zijn berekend op basis van het plafondtarief van € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh. Daarboven geldt een tarief van gemiddeld € 0,90 per kWh (Bron: Nibud).


 

Hoeveel stroom heeft een elektrische auto nodig?

Wanneer u uw elektrische auto thuis oplaadt, heeft u twee mogelijkheden: opladen via 1-fase of 3-fasen. Maar, hoeveel stroom heeft een elektrische auto nodig? In principe werken beide aansluitingen, maar 3-fasen is vaak praktischer. Het voordeel van een 3-fasen aansluiting is namelijk dat uw elektrische auto sneller oplaadt, omdat deze meer stroom kan pakken.


 

Elektrische auto opladen met groene stroom

Wilt u profiteren van voordelige stroom om uw elektrische auto op te laden? Bij ons kiest u altijd voor 100% groene stroom tegen voordelige tarieven. Goed voor het milieu én uw portemonnee. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

actieradius elektrische auto

Wat is het bereik van mijn elektrische auto?

> Lees meer

 

kosten elektrisch rijden

Dit zijn de kosten van elektrisch rijden

> Lees meer

 

laadpalen

Hoe gebruik ik een openbare laadpaal?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage