Elektriciteit als bron van energie

De meeste apparaten in huis werken op elektriciteit. In deze moderne tijden kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Pas als de stroom uitvalt en we zonder licht en elektrische apparaten zitten, realiseren we ons hoe afhankelijk we zijn van een goede elektriciteitsvoorziening. In Nederland zijn verschillende partijen actief die ervoor zorgen dat stroom vanaf de elektriciteitscentrale uw huis bereikt. En dat gebeurt al meer dan 125 jaar.

Elektriciteitsprijzen

Voor het verbruik van elektriciteit betaalt u variabele leveringskosten. De hoogte van uw elektriciteitsprijs is afhankelijk van uw stroomverbruik en wordt gemeten in kWh. Over het verbruik van elektriciteit betaalt u ook energiebelasting. Daarnaast zijn er kosten voor de opslag en het transport over het elektriciteitsnetwerk. Dit zijn vaste leveringskosten.

Gemiddelde elektriciteitsprijs

De gemiddelde elektriciteitsprijs is 23 cent per kWh, daarvan is slechts 7 cent voor het daadwerkelijke verbruik van elektriciteit. De overige kosten zijn voor heffingen, transport en aansluiting. In vergelijking met gas zijn de elektriciteitsprijzen relatief laag.

Elektriciteit vergelijken

De elektriciteitsprijzen worden bepaald door uw energieleverancier. U kunt wel zelf kiezen of u elektriciteit wilt met een enkel of een dubbeltarief. Met het enkeltarief betaalt u altijd een vaste elektriciteitsprijs. Het dubbeltarief gaat uit van piek en daluren. Zo bent u ’s nachts en in het weekend net wat goedkoper uit als u elektriciteit gebruikt. Met de handige Piek-Dal Check van UnitedConsumers kunt u eenvoudig elektriciteitsprijzen vergelijken en ziet u direct welk elektriciteitstarief voor u voordeliger is. U verdient meer.

Piek-Dal Check 

Groene stroom

Fossiele brandstoffen zullen op termijn opraken en de traditionele manier van energie opwekken brengt veel schade aan het milieu. Daarom wordt tegenwoordig veel geïnvesteerd in elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en waterkracht. Veel energieleveranciers bieden daarom groene stroom aan. Bij UnitedConsumers Energie is duurzaamheid vanzelfsprekend, daarom hoeft u bij ons nooit iets extra te betalen voor groene stroom.

Besparen op elektriciteit

Met energiezuinige apparaten kunt u uw energierekening structureel verlagen. Tegenwoordig zit op de meeste nieuwe apparaten een energielabel dat aangeeft wat de prestaties en het verbruik van het apparaat zijn. U kunt ook veel besparen op elektriciteit met de bespaartips van UnitedConsumers. Of begin simpelweg met een goedkope energieleverancier. Bij UnitedConsumers krijgt u altijd elektriciteit met korting.

Meld u direct aan

Opkomst electriciteit

 

Elektriciteit in vroegere tijden

Als sinds de oudheid was het fenomeen van statische elektriciteit bekend. Pas veel later, in de 17e en 18e eeuw werd uitgebreider onderzoek gedaan naar magnetisme en elektrische lading. Maar in de het begin van de 19e eeuw kwam de eerste grote doorbraak: in 1821 vond Michael Faraday de elektromotor en dynamo uit. Hierdoor kon elektrische energie worden omgezet in beweging.

De ontwikkelingen in de 19e eeuw

Aan het eind van de 19e eeuw volgende de indrukwekkende ontwikkelingen elkaar op. Met de uitvinding van de gloeilamp, de generator en de telefoon nam de toepassing van elektriciteit een enorme vlucht. Tegenwoordig is elektriciteit niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Elektriciteitscentrales

De eerste elektriciteitscentrale werd in 1886 gebouwd in Kinderdijk, Zuid Holland. Deze centrale zorgde ervoor dat niet alleen fabrieken, maar ook de eerste huishoudens van stroom konden worden voorzien. Sindsdien is er veel veranderd. In Nederland staan verschillende elektriciteitscentrales in het hele land en is ieder huishouden voorzien van stroom. De grootste producenten van energie zijn NUON, Essent, Electrabel en E.ON.

Meer informatie over energie

Gas
Stroom
Energiemarkt
Energieprijzen
Stadsverwarming
Uw energierekening

> Alles over energie