Gasprijs: wat betaalt u voor gas?

Gas is een flinke post op uw energierekening. Een deel van de kosten voor gas worden bepaald door uw verbruik, maar u betaalt ook voor het transport en heffingen. De gasprijs voor een gemiddeld Nederlands gezin is 65 cent per m3. Slechts de helft daarvan, ongeveer 32 cent is voor het gas zelf, de rest is voor energiebelasting en BTW. Daarbij heeft u ook nog te maken met de kosten voor uw aansluiting en de transportkosten. Hoog tijd om eens te kijken waar u nu voor betaalt en wat de gasprijs nu precies inhoudt.

Gasprijzen vergelijken

De gasprijzen verschillen per energieleverancier. Het loont dus vaak de moeite om gas te vergelijken en uit te zoeken bij welke energieleverancier u het voordeligst uit bent. Met de handige energievergelijker van UnitedConsumers krijgt u een overzicht van de gasprijzen en ziet u direct hoeveel u kunt besparen op energie. Goed voor elkaar.

Gasprijzen en olieprijzen

Toen de gasbel in Groningen werd ontdekt, was het lastig om een goede inschatting te maken van de waarde van gas. Lange tijd is gekozen om de gasprijs te koppelen aan de belangrijkste vervanger voor gas: de olieprijzen. Tijdens de oliecrisis werd het steeds lastiger om de snel veranderende olieprijzen te blijven volgen. Vanaf de jaren ’70 werd daarom een nieuw systeem bedacht voor de vaststelling van de gasprijzen.

Hoe komen gasprijzen tot stand?

Tegenwoordig worden gasprijzen vastgesteld door de EU. De olieprijs speelt nog steeds een rol in de berekeningen, maar de gasprijs is niet meer dagafhankelijk zoals de olieprijzen. Voor de gasprijzen wordt uitgegaan van het gemiddelde van 6 maanden, zodat de energiebedrijven slechts twee keer per jaar de gasprijzen aanpassen. De grote schommelingen van de olieprijzen worden achterwege gelaten, waardoor de gasprijzen de laatste jaren lager zijn komen te liggen en niet meer direct gerelateerd zijn aan de olieprijs.

Stijging van de gasprijzen

De laatste jaren is er toch sprake van een stijging van de gasprijzen. Dit komt omdat u niet alleen de kale gasprijs betaalt voor het verbruik, maar ook vaste kosten voor uw gasaansluiting, regiotoeslag gas en een aantal heffingen zoals energiebelasting en BTW. Omdat de heffingen zijn gestegen zijn ook de totale energieprijzen voor gas hoger komen te liggen.

Ontwikkeling van de gasprijs

De gasprijs is lange tijd vrij stabiel geweest en bleef tot 2000 net iets onder de 30 cent per m3. Daarna is een sterke stijging te zien, met name door de verhoging van de heffingen en BTW. Ten opzichte van andere landen in de EU werd de gasprijs in Nederland in 2002 voor het eerst veel hoger.

Ontwikkeling gasprijs

Vraag en aanbod

Gas is een fossiele brandstof en wordt steeds schaarser. De vraag zal in de toekomst dan ook veel groter worden dan het aanbod, daarom zal gas de komende jaren alleen nog maar duurder worden. Volgens voorspellingen kan Nederland voor eigen gebruik en export, nog ongeveer tot 2029 putten uit de gasbel in Slochteren. In de tussentijd zullen we op zoek moeten naar alternatieven.

Gas besparen

Besparen op gas is heel eenvoudig, zeker als u weet waar u op moet letten. Uw keuze voor een goedkope energieleverancier is natuurlijk een goed begin, maar bij UnitedConsumers Energie, helpen we u graag op weg met tips voor het besparen op gas. Bekijk de bespaartips voor verwarming en isolatie en verlaag uw energierekening.