Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Gasprijs: wat kost gas?

Wanneer u bij een energieleverancier gas en stroom afneemt, dan zal de gasprijs het grootste kostenplaatje zijn op uw energierekening. Maar wat kost gas dan precies? En wat is de gemiddelde gasprijs per m3? Op deze pagina geven wij u hier graag meer informatie over.

Gasprijs

De prijs van gas is opgebouwd uit verschillende kostenposten. U betaalt natuurlijk voor het gas dat u verbruikt, maar daarnaast betaalt u ook voor het netwerk waar u gebruik van maakt en staat u een deel af aan de overheid. Dit worden de netbeheerkosten en overheidsheffingen genoemd. Daarnaast is de gasprijs afhankelijk van waar u woont.

De gemiddelde prijs gas per m3

Gasverbruik wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meter). De gasprijs per m3 - hoeveel u dus aan leveringskosten betaalt aan uw energieleverancier - is grotendeels afhankelijk van hoeveel m3 u verbruikt. 

Een onderdeel van de leveringskosten is de regiotoeslag voor gas. Hoeveel regiotoeslag u betaalt, is afhankelijk van uw energieleverancier, uw verbruik en de regio waar u woont. 


Prijs gas per m3: gemiddeld tussen de € 0,73 en € 0,82
Kosten regiotoeslag: afhankelijk van energieleverancier en regio. 


Netbeheerkosten en regiotoeslag

De netbeheerkosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en zijn niet afhankelijk van uw verbruik. De hoogte van de netbeheerkosten wordt bepaald door uw netbeheerder. Een netbeheerder staat vast per regio, dus u kunt niet overstappen van netbeheerder.  


Netbeheerkosten: tussen de € 149,14 en de € 191,20 per jaar.


Overheidsheffingen en BTW

Een laatste onderdeel van de gasprijs zijn overheidsheffingen. Overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting, de ODE en BTW. De belastingen en heffingen worden door uw leverancier overgedragen aan de overheid. Hoeveel u aan per m3 gas aan overheidsheffingen betaalt, is afhankelijk van uw gasverbruik. 


BTW: ongeveer € 0,13 per m3.
Energiebelasting: ongeveer € 0,33 per m3.
Opslag Duurzame Energie (ODE): ongeveer € 0,0775 per m3. 


Onwikkeling gasprijs vanaf 2007

De gasprijs wijzigt regelmatig. Uitgaande van een gemiddeld gebruik, ziet u in onderstaand overzicht de gemiddelde prijs van gas vanaf 2007. In deze zogenoemde 'transactieprijs' zijn de leverings- en netwerkkosten opgenomen. 

Gasprijzen vergelijken

Veel onderdelen van de gasprijs staan vast, zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten. Om de gasrekening zo laag mogelijk te houden, zoekt u een energieleverancier met goedkope gastarieven en kiest u voor een voordelig energiecontract. 

Soort contract: vast of variabel tarief

Op zoek naar een energiecontract? U heeft de keuze uit een vast of variabel tarief. Met een vast tarief weet u zeker dat de gasprijs gedurende de looptijd van het contract vaststaat. Met een variabel tarief kunnen de gasprijzen stijgen, maar natuurlijk ook dalen. 

1 jaar vaste gasprijs

energie ico


vink Vaste gasprijs voor een korte periode

Bereken gasprijs 

 

3 jaar vaste gasprijs

energie ico


vink Geniet van drie jaar lang geen verrassingen

Bereken gasprijs 

 

1 jaar variabele gasprijs

energie ico


vink Gasprijs kan stijgen, maar ook dalen

Bereken gasprijs 

Besparen op de kosten van gas

Gas is de grootste kostenpost op uw energierekening. Besparen op uw vaste lasten betekent daarom besparen op uw gasverbruik. Daarnaast helpt het ook als u kiest voor een goedkope energieleverancier. Zo houdt u geld over om aan iets leuks uit te geven!