Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Gasprijs: wat kost gas?

De gasprijs is het grootste kostenplaatje op uw energierekening wanneer u bij een energieleverancier gas en stroom afneemt. Maar wat kost gas dan precies? En wat is de gemiddelde gasprijs per m3? Op deze pagina geven wij u hier graag meer informatie over.

 

Gasprijs: hoe is de gasprijs opgebouwd?

De prijs van gas is opgebouwd uit verschillende kostenposten. U betaalt natuurlijk voor het gas dat u verbruikt, maar daarnaast betaalt u ook voor het netwerk waar u gebruik van maakt en staat u een deel af aan de overheid. Dit worden de netbeheerkosten en overheidsheffingen genoemd. Daarnaast is de gasprijs afhankelijk van waar u woont. Wij lichten het volgende aan u toe:


 

Wat kost gas per m3? De gemiddelde prijs gas per m3

Gasverbruik wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meter). De gasprijs per m3 - hoeveel u dus aan leveringskosten betaalt aan uw energieleverancier - is grotendeels afhankelijk van hoeveel m3 u verbruikt. 

Een onderdeel van de leveringskosten is de regiotoeslag voor gas. Hoeveel regiotoeslag u betaalt, is afhankelijk van uw energieleverancier, uw verbruik en de regio waar u woont. 


Gemiddelde prijs gas per m3: gemiddeld tussen de € 0,73 en € 0,82
Kosten regiotoeslag: afhankelijk van energieleverancier en regio. 


 

Netbeheerkosten en regiotoeslag

De netbeheerkosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en zijn niet afhankelijk van uw verbruik. De hoogte van de netbeheerkosten wordt bepaald door uw netbeheerder. Een netbeheerder staat vast per regio, dus u kunt niet overstappen van netbeheerder.  


Netbeheerkosten: tussen de € 149,14 en de € 191,20 per jaar.


 

Overheidsheffingen en BTW

Een laatste onderdeel van de gasprijs zijn overheidsheffingen. Overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting, de ODE en BTW. De belastingen en heffingen worden door uw leverancier overgedragen aan de overheid. Hoeveel u aan per m3 gas aan overheidsheffingen betaalt, is afhankelijk van uw gasverbruik. 


BTW: 21%
Energiebelasting: € 0,42176 per m3
Opslag Duurzame Energie (ODE): € 0,10297 per m3


 

Onwikkeling gasprijs vanaf 2007

De gasprijs wijzigt regelmatig. Uitgaande van een gemiddeld gebruik, ziet u in onderstaand overzicht de gemiddelde prijs van gas vanaf 2007. In deze zogenoemde 'transactieprijs' zijn de leverings- en netwerkkosten opgenomen. 

 

Gasprijs per m3 vergelijken

Veel onderdelen van de gasprijs staan vast, zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten. Om de gasrekening zo laag mogelijk te houden, zoekt u een energieleverancier met goedkope gastarieven en kiest u voor een voordelig energiecontract. 

U heeft de keuze uit een vast of variabel tarief. Met een vast tarief weet u zeker dat de gasprijs gedurende de looptijd van het contract vaststaat. Met een variabel tarief kunnen de gasprijzen stijgen, maar natuurlijk ook dalen. 

Goedkoopste gasprijs

De goedkoopste gasprijs vindt u bij UnitedConsumers. U krijgt namelijk altijd 10% korting op de gemiddelde landelijke energieprijs. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

1 jaar vaste gasprijs

energie ico


vink Vaste gasprijs voor een korte periode

Bereken gasprijs 

 

3 jaar vaste gasprijs

energie ico


vink Geniet van drie jaar lang geen verrassingen

Bereken gasprijs 

 

1 jaar variabele gasprijs

energie ico


vink Gasprijs kan stijgen, maar ook dalen

Bereken gasprijs 


 

Besparen op de kosten gas

Gas is de grootste kostenpost op uw energierekening. Besparen op uw vaste lasten betekent daarom besparen op uw gasverbruik. Daarnaast helpt het ook als u kiest voor een goedkope energieleverancier.

Terug naar boven