Stroom afsluiten

Het zorgt voor licht en comfort in huis, het zorgt ervoor dat we onze smartphones kunnen opladen en dat ons eten koud blijft in de koelkast. Dus als het plotseling wegvalt door een storing, kan dat voor heel wat ongemak zorgen. We hebben het natuurlijk over de elektriciteit in uw woning.

Besparen op de energierekening

Stroom is een onmisbaar onderdeel van ons leven. Daarom is het fijn om te besparen op uw energierekening. Dit doet u uiteraard door bewust om te gaan met uw stroomgebruik en stroomverbruik, maar u kunt ook kijken naar de energieprijzen van de leveranciers. Daarnaast spelen de vaste leveringskosten voor de aansluiting en de energiebelasting ook een rol voor uw eindnota. Hoe u zo voordelig mogelijk uit bent met uw energiecontract en waar u op moet letten als u op zoek bent naar lage stroomprijzen, leest u in dit artikel.

Stroom vergelijken

Energieleveranciers stellen zelf de prijzen vast voor stroom. Wat voor u het meest voordelig is, hangt dan ook af van uw verbruik en uw persoonlijke situatie. Het loont daarom de moeite om aan de hand van uw stroomverbruik de energieprijzen met elkaar te vergelijken, maar dit kost u uiteraard veel tijd. Daarom doet UnitedConsumers dit voor u. UnitedConsumers Energie vergelijkt maandelijks alle tarieven van de Nederlandse energieleveranciers met elkaar. Door ons te verenigen in een collectief, kunnen wij u 10% korting geven op de gemiddelde prijs van de grootste stroomleveranciers. En u kunt hier ook van profiteren! Bereken uw korting en vindt de goedkoopste stroomprijzen:

Goedkoop energie afsluiten

Stroomprijs

Het uiteindelijke bedrag op uw energierekening wordt bepaald door verschillende factoren. Zo is er een onderscheid tussen leveringskosten en verbruikskosten. De stroomnota bestaat dan ook uit de volgende onderdelen:

  • Vaste leveringskosten. 
  • Netbeheerkosten. 
  • Energiebelasting. 
  • Termijnbedrag. 

Onder het termijnbedrag vallen de kosten van uw stroomverbruik. Dit termijnbedrag is een schatting van uw verbruik per jaar, gebaseerd op het gemiddelde van eerdere jaren. Als aan het eind van het jaar blijkt dat u meer heeft betaald dan u heeft verbruikt, ontvangt u het te veel betaalde bedrag terug. Uiteraard kan andersom ook: u heeft dan meer verbruikt en moet bijbetalen voor uw stroom.

Grijze en groene stroom

Stroomleveranciers leveren energie uit verschillende bronnen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen groene stroom en grijze stroom. Bij uw keuze voor een energieleverancier kan het gebruik van groene of grijze stroom een belangrijk criterium zijn. Houd hier dus rekening mee in uw selectie.

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die niet opgaan, zoals bijvoorbeeld de zon en de wind. Er zijn verschillende soorten groene energie:

  • Windenergie. 
  • Waterenergie. 
  • Zonne-energie. 
  • Energie uit biomassa. 

Grijze stroom

Grijze stroom is niet duurzaam. Het wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen die niet onuitputtelijk zijn, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Bovendien komen bij de verbranding van steenkool om stroom te maken, CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Ook kernenergie wordt tot de grijze stroom gerekend, omdat er nog geen goede manieren zijn om het zeer gevaarlijke kernafval op te slaan.

Dag- en nachttarief

Voor de afname van stroom zijn twee tarieven mogelijk: enkeltarief en dubbeltarief. In het geval van het dubbeltarief, wordt er ook wel gesproken over dag- en nachttarief, omdat er dan twee verschillende tarieven gehanteerd worden: één voor overdag en één voor ’s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Met het enkeltarief is er altijd sprake van een vaste stroomprijs. Dat is handig als u geen rekening wilt houden met de momenten waarop u bijvoorbeeld de vaatwasser of de wasmachine wilt aanzetten. Vind u het juist aantrekkelijk om gebruik te maken van een lager tarief in de nacht, in het weekend en overdag, dan kan het dubbele tarief interessant zijn. U heeft dan wel een dubbele energiemeter nodig, zodat het verbruik in de piekuren en in de daluren juist geregistreerd wordt.

Stroom afsluiten