Stroom en elektriciteit

Om de lampen te laten branden, om telefoons op te laden of om de waterkoker te kunnen gebruiken: we hebben iedere dag elektriciteit nodig. Elektriciteit wordt opgewekt in elektriciteitscentrales en via het hoogspanningsnet naar alle huishoudens in Nederland getransporteerd. Toch wordt er vaak gesproken over stroom en stroomprijzen. En op uw energierekening staat vaak stroom vermeld, maar hoe zit dat nu precies?

Het verschil tussen stroom en elektriciteit

In algemeen gebruik worden de woorden elektriciteit en stroom vaak door elkaar gebruikt. In feite is elektriciteit de lading die vrijkomt, maar de apparaten in huis gebruiken de stroom van elektriciteit. Het woord ‘stroom’ duidt dan ook op elektriciteit in beweging. De energieleveranciers spreken daarom vooral van stroom en stroomprijzen.

Stroomprijzen

Hoeveel u betaalt voor stroom, wordt berekend aan de hand van uw verbruik in kWh. De stroomprijs is gemiddeld 23 cent per kWh. Daarbij is ongeveer 7 cent voor de stroom zelf en de rest voor energiebelasting en BTW. Ook betaalt u een vast bedrag voor het transport van stroom en uw stroomaansluiting.

De leveringkosten van stroom

De hoogte van de stroomprijzen is afhankelijk van de prijs voor steenkool, de wereldolieprijs, maar ook van vraag en aanbod van stroom op de internationale energiemarkt. Uw energieleverancier koopt stroom in bij elektriciteitscentrales en stelt twee maal per jaar de stroomprijzen vast.

Ontwikkeling van stroomprijzen

Op Europees niveau blijven de stroomprijzen al een aantal jaren vrij constant, net onder de 15 cent per kWh. Nederland kent sinds 2000 een flinke stijging tot de huidige gemiddelde stroomprijs van 23 cent per kWh.

Ontwikkeling stroomprijs

Enkeltarief en dubbeltarief

Voor stroom kunt u kiezen uit twee soorten tarieven: enkeltarief of dubbeltarief. Met het enkeltarief betaalt u altijd dezelfde stroomprijs; 24 uur per dag en 7 dagen per week. Bij het dubbeltarief heeft u te maken met daluren ’s nachts en in het weekend. De stroomprijs ligt in de daluren wat lager dan de stroomprijs overdag. Wilt u weten welke stroomprijs voor u gunstiger is?

Stroom vergelijken

Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn stroomprijzen. Er kunnen grote verschillen zijn in de stroomprijzen per kWh. Bij UnitedConsumers Energie kunt u eenvoudig stroom vergelijken. Met de handige energievergelijker ziet u in één oogopslag hoeveel u kunt besparen op uw energierekening.

Groene stroom

Tegenwoordig bieden de meeste energieleveranciers ook groene stroom aan. Groene stroom werkt precies hetzelfde als traditionele ‘grijze stroom’. Het is de manier waarop het is opgewekt. Traditioneel gezien wordt stroom opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Bij groene stroom wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, waterkracht of biomassa.

Besparen op stroom

Goedkope stroom begint natuurlijk bij een energieleverancier met gunstige energietarieven. Maar UnitedConsumers denkt ook graag met u mee als het gaat over het verminderen van het verbruik van energie in huis. Besparen op stroom kan heel eenvoudig. Zo kunt u veel besparen door uw apparaten helemaal uit te zetten in plaats van de standby-stand en uw opladers uit het stopcontact te halen wanneer u deze niet gebruikt. Met de UnitedConsumers bespaartips kunt u direct beginnen met besparen