Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Stroomprijs: de prijs van stroom

De stroomprijs bepaalt wat u betaalt voor stoom. Wanneer u stroom gaat afsluiten, dan is het dus belangrijk om te weten wat de stroomprijs is. Op deze pagina leggen wij uit hoe de stroomprijs tot stand komt, hoe het dag- en nachttarief werkt en helpen wij u graag bij het vergelijken en afsluiten van stroom.

 

wat kost stroom

Elektra vergelijken: kosten stroom

Stroomleveranciers stellen zelf de prijzen vast voor stroom. Wat voor u het meest voordelig is, hangt dan ook af van uw stroomverbruik, uw stroomleverancier, woonplaats en uw persoonlijke situatie. Het loont daarom om aan de hand van uw stroomverbruik de stroomprijzen met elkaar te vergelijken.

Stroomprijs van UnitedConsumers

Wij vergelijken maandelijks de stroomprijzen van de 10 grootste energieleveranciers en baseren onze prijs op de gemiddelde stroomprijs in Nederland. Om ervoor te zorgen dat u altijd voordelig uit bent, ligt onze prijs altijd 10% onder deze gemiddelde prijs voor elektriciteit in Nederland. Dat berekenen wij als volgt:

Energieleverancier Wegingsfactor (marktaandeel) Stroomprijs (kWh)
Vattenfall 23,15% € 0,07913
Essent 22,50% € 0,06666
Eneco 21,30% € 0,06287
Greenchoice 7,39% € 0,08022
Energiedirect 6,52% € 0,06400
BudgetEnergie 6,20% € 0,05785
ENGIE 3,80% € 0,07566
Oxxio 3,37% € 0,05732
NLE 3,26% € 0,06292
Delta 2,50% € 0,07978
Gemiddelde stroomprijs  

€ 0,06926

Onze stroomprijs

 

€ 0,06233

Bovenstaande energieprijzen gelden voor een 1-jarig energiecontract met vaste prijs. Kiest u voor een 1-jarig variabel of 3-jarig vast contract, dan zullen de prijzen iets hoger liggen.


 

stroomprijs opbouw

Opbouw stroomprijs

U sluit vervolgens een stroomcontract af voor een vaste of variabele leveringsprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de leveringskosten. Het uiteindelijke bedrag op uw stroomrekening wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Zo is er een onderscheid tussen leveringskosten en verbruikskosten. De energierekening bestaat dan ook uit de volgende onderdelen:

Stroomprijs termijnbedrag

Onder het termijnbedrag vallen de kosten van uw stroomverbruik. Dit termijnbedrag is een schatting van uw verbruik van elektriciteit per jaar, gebaseerd op het gemiddelde gebruik van eerdere jaren.

Als aan het einde van het jaar blijkt dat u meer heeft betaald dan u aan stroom heeft verbruikt, ontvangt u het te veel betaalde bedrag terug. Uiteraard kan andersom ook: u heeft dan meer stroom verbruikt en moet extra bijbetalen voor uw stroom.


 

meter

Prijs stroom: dag- en nachttarief

Voor de afname van stroom zijn twee tarieven mogelijk: enkeltarief en dubbeltarief. In het geval van het dubbeltarief, wordt er ook wel gesproken over dag- en nachttarief, omdat er dan twee verschillende tarieven gehanteerd worden: één voor overdag en één voor ’s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Met het enkeltarief is er altijd sprake van een vaste prijs voor elektriciteit. Dat is handig als u geen rekening wilt houden met de momenten waarop u bijvoorbeeld de vaatwasser of de wasmachine wilt aanzetten.

Vind u het juist aantrekkelijk om gebruik te maken van een lager tarief in de nacht, in het weekend en overdag, dan kan het dubbele tarief interessant zijn. U heeft dan wel een dubbele energiemeter nodig, zodat het verbruik in de piekuren en in de daluren juist geregistreerd wordt.


 

stroom

Grijze stroom en groene stroom

Stroomleveranciers leveren stroom uit verschillende bronnen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen groene stroom en grijze stroom. Bij uw keuze voor een stroomleverancier kan het gebruik van groene of grijze stroom een belangrijk criterium zijn. Houd hier dus rekening mee in uw selectie.

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die niet opgaan, zoals de zon en de wind. Er zijn verschillende soorten groene stroom, namelijk: windenergiewaterenergiezonne-energie en energie uit biomassa. De stroom die wij leveren is voor 100% afkomstig uit windenergie. Dit kunt u ook zien in ons stroometiket. Goed voor het milieu en goed voor u!

Grijze stroom

Grijze stroom is niet duurzaam. Het wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen die niet onuitputtelijk zijn, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Bovendien komen bij de verbranding van steenkool om stroom te maken, CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Ook kernenergie wordt tot de grijze stroom gerekend, omdat er nog geen goede manieren zijn om het zeer gevaarlijke kernafval op te slaan.

Groene stroom afsluiten


 

stroom vergelijken

Stroom afsluiten

Elektra vergelijken is altijd verstandig. Zo weet u zeker dat u de beste deal te pakken heeft. Wanneer u stroom af wilt sluiten, heeft u de keuze uit diverse looptijden en tarieven. Welk tarief en welke looptijd het beste bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Komt u niet graag voor verrassingen te staan? Dan is een vaste stroomprijs met een langere looptijd een uitstekende keuze. Houdt u van flexibiliteit? Dan is een variabele stroomprijs met een korte looptijd een betere optie.

Wilt u stroom afsluiten? Dan is kiezen voor UnitedConsumers een goede en voordelige keuze. U krijgt namelijk altijd 10% korting op de gemiddelde landelijke energieprijs. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

1 jaar vaste stroomprijs

energie ico


vink Weten waar u aan toe bent met een korte looptijd

Bereken stroomprijs 

 

3 jaar vaste stroomprijs

energie ico


vink Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen

Bereken stroomprijs 

 

1 jaar variabele stroomprijs

energie ico


vink Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen

Bereken stroomprijs