Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Stroom: alles over de stroomprijs

Stroom is belangrijk in het dagelijkse leven. Wilt u stroom afsluiten? Dan wilt u natuurlijk de meest voordelige en milieubewuste keuze maken. Op deze pagina leggen wij uit hoe de stroomprijs tot stand komt, hoe het dag- en nachttarief werkt en helpen wij u graag bij het vergelijken en afsluiten van stroom.

 

wat kost stroom

Stroom vergelijken: wat kost stroom?

Stroomleveranciers stellen zelf de prijzen vast voor stroom. Wat voor u het meest voordelig is, hangt dan ook af van uw stroomverbruik, uw stroomleverancier, woonplaats en uw persoonlijke situatie. Het loont daarom om aan de hand van uw stroomverbruik de stroomprijzen met elkaar te vergelijken.

Stroomprijs van UnitedConsumers

Wij vergelijken maandelijks de stroomprijzen van de 10 grootste energieleveranciers en baseren onze prijs op de gemiddelde stroomprijs in Nederland. Om ervoor te zorgen dat u altijd voordelig uit bent, ligt onze prijs altijd 10% onder deze gemiddelde prijs voor elektriciteit in Nederland. Dat berekenen wij als volgt:

Energieleverancier Wegingsfactor (marktaandeel) Stroomprijs (kWh)
Vattenfall 23,15% € 0,05808
Essent 22,50% € 0,06339
Eneco 21,30% € 0,06078
Greenchoice 7,39% € 0,07514
Energiedirect 6,52% € 0,05800
BudgetEnergie 6,20% € 0,06171
ENGIE 3,80% € 0,07190
Oxxio 3,37% € 0,05590
NLE 3,26% € 0,06050
Delta 2,50% € 0,07693
Gemiddelde stroomprijs  

€ 0,06233

Onze stroomprijs

 

€ 0,05609

Bovenstaande energieprijzen gelden voor een 1-jarig energiecontract met vaste prijs. Kiest u voor een 1-jarig variabel of 3-jarig vast contract, dan zullen de prijzen iets hoger liggen.


 

stroomprijs opbouw

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

U sluit vervolgens een stroomcontract af voor een vaste of variabele leveringsprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de leveringskosten. Het uiteindelijke bedrag op uw stroomrekening wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Zo is er een onderscheid tussen leveringskosten en verbruikskosten. De energierekening bestaat dan ook uit de volgende onderdelen:

Stroomprijs termijnbedrag

Onder het termijnbedrag vallen de kosten van uw stroomverbruik. Dit termijnbedrag is een schatting van uw verbruik van elektriciteit per jaar, gebaseerd op het gemiddelde gebruik van eerdere jaren.

Als aan het einde van het jaar blijkt dat u meer heeft betaald dan u aan stroom heeft verbruikt, ontvangt u het te veel betaalde bedrag terug. Uiteraard kan andersom ook: u heeft dan meer stroom verbruikt en moet extra bijbetalen voor uw stroom.


 

meter

Dag- en nachttarief: hoe werkt dat?

Voor de afname van stroom zijn twee tarieven mogelijk: enkeltarief en dubbeltarief. In het geval van het dubbeltarief, wordt er ook wel gesproken over dag- en nachttarief, omdat er dan twee verschillende tarieven gehanteerd worden: één voor overdag en één voor ’s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Met het enkeltarief is er altijd sprake van een vaste prijs voor elektriciteit. Dat is handig als u geen rekening wilt houden met de momenten waarop u bijvoorbeeld de vaatwasser of de wasmachine wilt aanzetten.

Vind u het juist aantrekkelijk om gebruik te maken van een lager tarief in de nacht, in het weekend en overdag, dan kan het dubbele tarief interessant zijn. U heeft dan wel een dubbele energiemeter nodig, zodat het verbruik in de piekuren en in de daluren juist geregistreerd wordt.


 

stroom

Stroom aanvragen: groene of grijze stroom?

Stroomleveranciers leveren stroom uit verschillende bronnen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen groene stroom en grijze stroom. Bij uw keuze voor een stroomleverancier kan het gebruik van groene of grijze stroom een belangrijk criterium zijn. Houd hier dus rekening mee in uw selectie.

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die niet opgaan, zoals de zon en de wind. Er zijn verschillende soorten groene stroom, namelijk: windenergiewaterenergiezonne-energie en energie uit biomassa. De stroom die wij leveren is voor 100% afkomstig uit windenergie. Dit kunt u ook zien in ons stroometiket. Goed voor het milieu en goed voor u!

Grijze stroom

Grijze stroom is niet duurzaam. Het wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen die niet onuitputtelijk zijn, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Bovendien komen bij de verbranding van steenkool om stroom te maken, CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Ook kernenergie wordt tot de grijze stroom gerekend, omdat er nog geen goede manieren zijn om het zeer gevaarlijke kernafval op te slaan.

Groene stroom afsluiten


 

stroom vergelijken

Stroom afsluiten

Stroom vergelijken is altijd verstandig. Zo weet u zeker dat u de beste deal te pakken heeft. Wanneer u stroom af wilt sluiten, heeft u de keuze uit diverse looptijden en tarieven. Welk tarief en welke looptijd het beste bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Komt u niet graag voor verrassingen te staan? Dan is een vaste stroomprijs met een langere looptijd een uitstekende keuze. Houdt u van flexibiliteit? Dan is een variabele stroomprijs met een korte looptijd een betere optie.

1 jaar vaste stroomprijs

energie ico


vink Weten waar u aan toe bent met een korte looptijd

Bereken stroomprijs 

 

3 jaar vaste stroomprijs

energie ico


vink Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen

Bereken stroomprijs 

 

1 jaar variabele stroomprijs

energie ico


vink Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen

Bereken stroomprijs