Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over het Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt in de winter van 2024 opnieuw opengesteld. Dit maakte de overheid op 19 september 2023 bekend. Wat is het Noodfonds Energie, wie komt in aanmerking en hoe vraagt u het aan? Op deze pagina geven we antwoord en uitleg bij al deze vragen. 

Ga direct naar...

> Wat is het Noodfonds Energie?
> Voorwaarden Noodfonds Energie
> Noodfonds Energie aanvragen


 
Wat is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds Energie is een initiatief van energieleveranciers en de overheid als onderdeel van het actieplan Energiearmoede. Het is een fonds dat tijdelijk is opgezet om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. De prijzen voor energie zijn in 2022 namelijk flink gestegen en dat heeft invloed op de vaste lasten.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag (midden)inkomen. Komt u voor het Noodfonds Energie in aanmerking? Dan kunt u financiële steun aanvragen voor energierekeningen in de wintermaanden. 

Voor de energierekeningen van oktober 2022 tot maart 2023 kon u tot 5 mei 2023 een aanvraag voor het Noodfonds doen. Het is op dit moment nog niet bekend op welke datum het Noodfonds Energie opnieuw wordt opengesteld voor de winter van 2024.

Start de Noodfonds-check


Veelgestelde vragen over het Noodfonds Energie

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het Noodfonds Energie. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over het Noodfonds Energie voor u op een rij gezet.

Let op: onderstaande antwoorden over de voorwaarden van het Noodfonds Energie zijn gebaseerd op de eerder geldende regels. Deze voorwaarden kunnen veranderd zijn, wanneer de regeling opnieuw geldig wordt. Zodra meer details bekend zijn, ziet u dit op deze pagina.

Voorwaarden Noodfonds Energie

Tijdens de eerste aanvraagperiode van het Noodfonds Energie, tussen oktober 2022 en 5 mei 2023, gold het volgende. Huishoudens komen in aanmerking voor het Noodfonds Energie, als: 

  • Het huishouden een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum heeft: dat wil zeggen dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 4.180,- (samenwonend), inclusief 8% vakantiegeld. 
  • De energierekening voor gas en stroom is hoger dan 10% tot 13% van het bruto-inkomen: het huishouden heeft een energiecontract (gas of stroom) bij een energie- of warmteleverancier.

Let op: u moet aan beide voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Tijdens de eerste aanvraagperiode van het Noodfonds Energie, tussen oktober 2022 en 5 mei 2023, gold het volgende. U komt in aanmerking voor steun uit het Noodfonds in de volgende situaties: 

Inkomen (% van het sociaal minimum) Noodfonds betaalt deel van energierekening
tot 160% Boven 10% van het bruto-inkomen
160% - 200% Boven 13% van het bruto-inkomen

Goed om te weten: het Noodfonds Energie hanteert een grens tot 200% van het sociaal minimum bij het berekenen van financiële steun. 

Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat u nodig heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien en waarmee u uw basisbehoeften mee moet kunnen betalen.

De overheid heeft een normbedrag opgesteld dat ieder half jaar wordt aangepast. Vanaf 1 juli 2023 bedraagt het sociaal minimum (bruto) € 1.408,31 voor alleenstaanden en € 1.994,91 voor samenwonenden. 

Tijdens de eerste aanvraagperiode van het Noodfonds energie, tussen oktober 2022 en 5 mei 2023, gold het volgende. Het Noodfonds Energie vergoedt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10% tot 13% van het gezamenlijke bruto-inkomen van één huishouden. 

Inkomen (% van het sociaal minimum) Noodfonds betaalt deel van energierekening
tot 160% Boven 10% van het bruto-inkomen
160% - 200% Boven 13% van het bruto-inkomen

Het Noodfonds Energie ondersteunt huishoudens met de energierekeningen in de koude maanden. Om welke maanden het in de winter van 2024 precies gaat, wordt binnenkort duidelijk. In de winter van 2023 bood het Noodfonds steun bij de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Als u niet in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, maar wel behoefte heeft aan hulp bij uw energierekening, kunt u Geldfit raadplegen. Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Samen met verschillende gemeenten, bedrijven en energieleveranciers, waaronder UnitedConsumers, werken zij aan een Nederland zonder geldzorgen.

Geldfit biedt o.a. tips en informatie om meer grip te krijgen op uw geldzaken en hulp bij uw energierekening door middel van de Energieroute. Zij helpen u financieel fit te worden of te blijven.


 

Noodfonds Energie aanvragen

U kunt al in drie stappen uw aanvraag voor het Noodfonds Energie starten: 

  • Stap 1: doe de Noodfonds-check bij Geldfit. Zo kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor steun van het Noodfonds. 
  • Stap 2: na het invullen van de Noodfonds-check, start u de aanvraag. Meld u aan met uw e-mailadres.
  • Stap 3: u ontvangt per mail een link. Via de link kunt u uw aanvraag starten op uw mobiele telefoon of computer.

Goed om te weten: u dient een aanvraag in via de overheid. De overheid vraagt informatie op over uw tarieven bij uw energieleverancier.

Iemand anders mag voor u een aanvraag bij het Tijdelijk Noodfonds Energie indienen, mits deze persoon gemachtigd is. Echter is het handig als u en uw huisgenoten boven de 18 aanwezig zijn bij het doen van de aanvraag, omdat er DigiD gegevens over uw huishouden worden opgevraagd. 

Vraag om hulp als u het bijvoorbeeld moeilijk vindt om de aanvraag zelf in te vullen via uw pc of smartphone. Op de website van Geldfit kunt u de energiegids raadplegen. Die laat op basis van uw postcode zien bij welke organisaties in de buurt u hulp kunt vragen. 

Als uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt uw energieleverancier een bedrag van het Noodfonds. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld door het Noodfonds.

Uw energieleverancier verrekend het bedrag met uw openstaande saldo. Het resterende bedrag ontvangt u op het rekeningnummer dat bij uw energieleverancier bekend is.


> Heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 19-9-2023 |

dirk expert energie


Ook interessant voor u

> Uw jaarafrekening uitgelegd
> Wijzigingen energierekening in 2023
> Energieverbruik bij UnitedConsumers inzien
> Ontwikkeling van de energieprijzen in 2023