Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over het Noodfonds Energie

Het Noodfonds Energie is vanaf 22 januari 2024 opnieuw geopend voor aanvragen. Wat is het Noodfonds Energie, wie komt in aanmerking en hoe vraag je het aan? Op deze pagina geven we antwoord en uitleg bij al deze vragen. 

Ga direct naar...

> Wat is het Noodfonds Energie?
> Voorwaarden Noodfonds Energie
> Noodfonds Energie aanvragen


 

Wat is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds Energie is een initiatief van energieleveranciers en de overheid als onderdeel van het actieplan Energiearmoede. Het is een fonds dat tijdelijk is opgezet om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. De prijzen voor energie zijn de afgelopen jaren namelijk flink gestegen en dat heeft invloed op de vaste lasten.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag (midden)inkomen. Kom je voor het Noodfonds Energie in aanmerking? Dan krijg je na jouw aanvraag 6 maanden steun bij het betalen van je energierekeningen.

Start de Noodfonds-check


dirk expert energie

Goed om te weten van onze expert Goed om te weten

"Je kunt tot en met 31 maart 2024 een aanvraag voor het Noodfonds Energie doen. Als je aanvraag is goedgekeurd, krijg je 6 maanden steun bij het betalen van je energierekening."

Dirk Mutsaers - Energie expert


Veelgestelde vragen over het Noodfonds Energie

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het Noodfonds Energie. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over het Noodfonds Energie voor je op een rij gezet.

 

Voorwaarden Noodfonds Energie

De voorwaarden voor het aanvragen van het Noodfonds zijn bekend. Je kunt vanaf 22 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 Noodfonds aanvragen, als:

  • Je energierekening (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8% tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen is.
  • Je huishouden een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum heeft. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Je huishouden een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte heeft bij een energieleverancier. Dit contract staat op naam van een persoon uit je huishouden.

Goed om te weten: je moet aan alle voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het Noodfonds Energie. Welke energieleverancier je huishouden heeft, maakt hierbij niet uit.

Je huishouden komt in 2024 in aanmerking voor steun van het Noodfonds in de volgende situaties: 

Samenstelling huishouden Inkomen Noodfonds betaalt deel van energierekening
Alleenstaand Tot € 2.080,- Boven 8% van het bruto-inkomen
  Tussen € 2.080,- en € 3.200,- Boven 10% van het bruto-inkomen
Samenwonend Tot € 2.910,-  Boven 8% van het bruto-inkomen
  Tussen € 2.910,- en € 4.480,- Boven 10% van het bruto-inkomen

Goed om te weten: het Noodfonds Energie hanteert een grens tot 200% van het sociaal minimum bij het berekenen van financiële steun. 

Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat je nodig hebt om in jouw levensonderhoud te kunnen voorzien en waarmee je jouw basisbehoeften mee moet kunnen betalen.

De overheid heeft een normbedrag opgesteld dat ieder half jaar wordt aangepast. Vanaf 1 januari 2024 bedraagt het sociaal minimum (bruto) € 1.600,- voor alleenstaanden vanaf 21 jaar en € 2.240,- voor gehuwden/samenwonenden (inclusief 8% vakantiegeld).

Als je een laag (midden)inkomen en een hoge energierekening hebt, dan heb je recht op steun. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van je bruto-inkomen.

Heb je een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, dan vergoedt het Noodfonds het deel van je energierekening dat boven 8% van je inkomen uitkomt. Is je inkomen tussen 130% en 200% van het sociaal minimum? Dan krijg je het deel van je energierekening terug dat hoger dan 10% van je bruto inkomen is. We geven twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: alleenstaande met laag inkomen

Stel, je bent alleenstaande en je verdient bruto € 1.500,- per maand. Je betaalt € 200,- per maand aan gas, water en licht. In dit geval heb je recht op steun. Je hebt namelijk een laag inkomen en je bent meer dan 8% van je inkomen kwijt aan energie. 8% van € 1.500,- is € 120,-. Het deel van je energierekening boven de € 120,- krijg je vergoed van het Noodfonds. Je vergoeding is dus € 80,- per maand.

Voorbeeld 2: samenwonend met laag middeninkomen

Stel, in jouw huishouden hebben twee personen een inkomen. Samen verdienen jullie € 3.500,- per maand. Jullie inkomen is hoger dan 130% van het sociaal minimum, maar lager dan 200%. Dus krijg je het deel van de energierekening boven 10% van je inkomen terug. Stel dat je huishouden een energierekening van € 500,- per maand heeft en 10% van het gezamenlijk inkomen is € 350,-. De vergoeding van het Noodfonds voor jouw huishouden is dan € 150,-.

Het Noodfonds Energie ondersteunt huishoudens met een laag (midden)inkomen en hoge energierekeningen. Voor 2024 kun je van 22 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 Noodfonds Energie aanvragen.

Als je niet in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, maar wel behoefte hebt aan hulp bij je energierekening, kun je Geldfit raadplegen. Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Samen met verschillende gemeenten, bedrijven en energieleveranciers, waaronder UnitedConsumers, werken zij aan een Nederland zonder geldzorgen.

Geldfit biedt o.a. tips en informatie om meer grip te krijgen op je geldzaken en hulp bij je energierekening door middel van de Energieroute. Zij helpen je financieel fit te worden of te blijven.

 

Noodfonds Energie aanvragen

Het Noodfonds aanvragen doe je digitaal. Je kunt al in drie stappen je aanvraag voor het Noodfonds Energie starten: 

  • Stap 1: doe de situatiecheck bij het Noodfonds. Zo kun je nagaan of je kans maakt op steun van het Noodfonds.
  • Stap 2: na het invullen van de situatiecheck, start je de aanvraag. Meld je aan met jouw e-mailadres.
  • Stap 3: je ontvangt per mail een link. Via de link kun je jouw aanvraag starten op jouw mobiele telefoon of computer.

Goed om te weten: je dient een aanvraag in via de overheid. De overheid vraagt informatie op over je tarieven bij je energieleverancier.

Je hebt de volgende gegevens nodig voor jouw aanvraag:

  • Je emailadres en telefoonnummer.
  • Jouw DigiD en de DigiD van alle (volwassen) personen in je huishouden van wie het inkomen meetelt voor je aanvraag.
  • Jouw energieleverancier, je klantnummer bij deze leverancier en het termijnbedrag (het bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt).

Goed om te weten: jouw klantnummer vind je op je energierekening of in de persoonlijke omgeving van je energieleverancier. Heb je gas en/of stroom van UnitedConsumers? Bekijk jouw klantnummer in Mijn UnitedConsumers.

Iemand anders mag voor jou een aanvraag bij het Tijdelijk Noodfonds Energie indienen, mits deze persoon gemachtigd is. Echter, het is handig als jij en jouw huisgenoten boven de 18 aanwezig zijn bij het doen van de aanvraag, omdat er DigiD gegevens over jouw huishouden worden opgevraagd. 

Vraag om hulp als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om de aanvraag zelf in te vullen via jouw pc of smartphone. Op de website van Geldfit kun je de energiegids raadplegen. Die laat op basis van jouw postcode zien bij welke organisaties in de buurt je hulp kunt vragen. 

Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvangt je energieleverancier een bedrag van het Noodfonds. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld door het Noodfonds.

Je energieleverancier verrekent het bedrag met jouw openstaande saldo. Het resterende bedrag ontvang je op het rekeningnummer dat bij je energieleverancier bekend is.


Heb je een andere vraag?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!


Ook interessant

> Je jaarafrekening uitgelegd
> Ontwikkeling van de energieprijzen
> Energieverbruik bij UnitedConsumers inzien