Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over het Noodfonds Energie

In februari 2023 is het Tijdelijk Noodfonds Energie in het leven geroepen; een initiatief van energieleveranciers en de overheid als onderdeel van het actieplan Energiearmoede. Wat is het Noodfonds Energie en hoe werkt het precies? Op deze pagina krijgt u antwoord op deze vragen en leest u wat het Noodfonds Energie voor u betekent.

Ga direct naar...

> Wat is het Noodfonds Energie?
> Voorwaarden Noodfonds Energie
> Noodfonds Energie aanvragen
> Overige vragen Noodfonds Energie


 
Wat is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds Energie is een fonds dat tijdelijk is opgezet om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. De prijzen voor energie zijn in 2022 namelijk flink gestegen en dat heeft invloed op de vaste lasten.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

Het Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag (midden)inkomen. Komt u voor het Noodfonds Energie in aanmerking? Dan kunt u financiële steun aanvragen voor energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Wilt u weten of u in aanmerking komt en uw aanvraag starten?

Start de Noodfonds-check


Veelgestelde vragen over het Noodfonds Energie

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het Noodfonds Energie. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over het Noodfonds Energie voor u op een rij gezet.

 

Voorwaarden Noodfonds Energie

Huishoudens komen in aanmerking voor het Noodfonds Energie, als: 

  • Het huishouden een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum heeft: dat wil zeggen dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 4.180,- (samenwonend), inclusief 8% vakantiegeld. 
  • De energierekening voor gas en stroom is hoger dan 10% tot 13% van het bruto-inkomen: het huishouden heeft een energiecontract (gas of stroom) bij een energie- of warmteleverancier.

Let op: u moet aan beide voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.

U komt in aanmerking voor steun uit het Noodfonds in de volgende situaties: 

Inkomen (% van het sociaal minimum) Noodfonds betaalt deel van energierekening
tot 160% Boven 10% van het bruto-inkomen
160% - 200% Boven 13% van het bruto-inkomen

Goed om te weten: het Noodfonds Energie hanteert een grens tot 200% van het sociaal minimum bij het berekenen van financiële steun. 

Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat u nodig heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien en waarmee u uw basisbehoeften mee moet kunnen betalen.

De overheid heeft een normbedrag opgesteld dat ieder half jaar wordt aangepast. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt het sociaal minimum € 1.490,- voor alleenstaanden en € 2.090 voor samenwonenden. 

Het Noodfonds Energie vergoedt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10% tot 13% van het gezamenlijke bruto-inkomen van één huishouden. 

Inkomen (% van het sociaal minimum) Noodfonds betaalt deel van energierekening
tot 160% Boven 10% van het bruto-inkomen
160% - 200% Boven 13% van het bruto-inkomen

Steun vanuit het Noodfonds Energie helpt met de energierekeningen van de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023. U kunt steun aanvragen voor twee periodes: 

  • Oktober, november, december 2022. 
  • Januari, februari, maart 2023.

De energiecompensatie die u in november en december 2022 van de overheid heeft ontvangen (2 x € 190,-), telt niet mee in de berekening van het Noodfonds Energie. Wanneer u een aanvraag bij het Noodfonds doet voor de periode oktober, november, december 2022, vult u uw termijnbedrag in.

De energietoeslag van de overheid, ook wel energiecompensatie genoemd, en gemeentelijke energietoeslagen wegen niet mee bij de aanvraag van het Noodfonds Energie. Wanneer u steun ontvangt van het Noodfonds, heeft dit geen effect op de energietoeslag van de overheid. 

Maakt u gebruik van het gemeentelijke noodfonds voor energie? Dan kan uw aanvraag voor het Noodfonds Energie wel invloed hebben op deze gemeentelijke toeslagen. Het effect verschilt echter per gemeente. Wij adviseren om voor meer informatie het loket van uw eigen gemeente te raadplegen.  


 

Noodfonds Energie aanvragen

U kunt al in drie stappen uw aanvraag voor het Noodfonds Energie starten: 

  • Stap 1: doe de Noodfonds-check bij Geldfit. Zo kunt u nagaan of u in aamerking komt voor steun van het Noodfonds. 
  • Stap 2: na het invullen van de Noodfonds-check, start u de aanvraag. Meld u aan met uw e-mailadres.
  • Stap 3: u ontvangt per mail een link. Via de link kunt u uw aanvraag starten op uw mobiele telefoon of computer.

Goed om te weten: u dient een aanvraag in via de overheid. De overheid vraagt informatie op over uw tarieven bij uw energieleverancier.

Iemand anders mag voor u een aanvraag bij het Tijdelijk Noodfonds Energie indienen, mits deze persoon gemachtigd is. Echter is het handig als u en uw huisgenoten boven de 18 aanwezig zijn bij het doen van de aanvraag, omdat er DigiD gegevens over uw huishouden worden opgevraagd. 

Vraag om hulp als u het bijvoorbeeld moeilijk vindt om de aanvraag zelf in te vullen via uw pc of smartphone. Op de website van Geldfit kunt u de energiegids raadplegen. Die laat op basis van uw postcode zien bij welke organisaties in de buurt u hulp kunt vragen. 

Als uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt uw energieleverancier een bedrag van het Noodfonds. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld door het Noodfonds.

Uw energieleverancier verrekend het bedrag met uw openstaande saldo. Het resterende bedrag ontvangt u op het rekeningnummer dat bij uw energieleverancier bekend is.


 

Overige vragen Noodfonds Energie

De overheid ondersteunt het Noodfonds Energie met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is hetzelfde als het geld dat energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds steken.

Op dit moment hebben energieleveranciers en de overheid ieder 24,5 miljoen euro voor het Noodfonds vrijgemaakt. Daardoor beschikt het Noodfonds Energie nu over 49 miljoen euro. Het streven is om dat bedrag met extra bijdragen van bedrijven te verhogen.

Als u niet in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, maar wel behoefte heeft aan hulp bij uw energierekening, kunt u Geldfit raadplegen. Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Samen met verschillende gemeenten, bedrijven en energieleveranciers, waaronder UnitedConsumers, werken zij aan een Nederland zonder geldzorgen.

Geldfit biedt o.a. tips en informatie om meer grip te krijgen op uw geldzaken en hulp bij uw energierekening door middel van de Energieroute. Zij helpen u financieel fit te worden of te blijven.


> Heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 14-3-2023 |

dirk expert energie


Ook interessant voor u

> Uw jaarafrekening uitgelegd
> Wijzigingen energierekening in 2023
> Energieverbruik bij UnitedConsumers inzien
> Ontwikkeling van de energieprijzen in 2023