Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over het prijsplafond

De overheid heeft op Prinsjesdag 2022 een nieuwe maatregel aangekondigd om de energierekening betaalbaar te houden, namelijk het prijsplafond. We begrijpen dat dit vragen oproept. Op deze pagina leggen wij u alles uit over het prijsplafond en beantwoorden we de veelgestelde vragen.

Betaalbare energierekening met het prijsplafond

Er wordt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond voor elektriciteit en gas ingevoerd om de hoge energieprijzen te compenseren. Dat wil zeggen dat iedereen een maximaal tarief betaalt voor het eerste deel van het elektriciteits- en gasverbruik. Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Het kabinet denkt aan een maximaal tarief van € 1,50 per m3 gas en € 0,70 per kWh stroom.
  • Het prijsplafond geldt voor een gemiddeld energieverbruik van 1.200 m3 gas en 2.400 kWh stroom per jaar.
  • Voor het overige verbruik geldt het tarief dat is afgesproken in uw huidige energiecontract.

Goed om te weten: nog niet alle details over de invulling van deze maatregel zijn bekend. Wij updaten deze pagina zodra er meer informatie bekend is.


Veelgestelde vragen over het prijsplafond

De overheid heeft bepaald dat u in 2023 over de eerste 1.200 m3 gas en 2.400 kWh stroom een maximaal tarief betaalt. Het kabinet denkt aan een plafondtarief van maximaal € 1,50 per m3 gas en maximaal € 0,70 per kWh stroom. Dit is voor iedereen in Nederland gelijk en de definitieve details worden later nog bekendgemaakt.

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens in Nederland en het midden- en kleinbedrijf. Het maakt niet uit of u een vast of variabel energiecontract heeft.

Wat het prijsplafond voor uw situatie precies betekent, weten we op dit moment nog niet. Dit komt doordat de definitieve tarieven van het prijsplafond nog niet bekend zijn. Zodra er meer duidelijk is over het prijsplafond en uw tarief, laten we dit zo spoedig mogelijk aan u weten.

Goed om te weten: wij houden u per e-mail op de hoogte. Daarnaast houden wij deze pagina up-to-date zodra hierover meer bekend is.

Door de huidige marktsituatie zijn de energieprijzen hard gestegen. Om huishoudens hierin tegemoet te komen, wordt er per 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld. Hiermee moet voor veel huishoudens de energierekening betaalbaar blijven.

Het prijsplafond gaat in per 1 januari 2023 en loopt tot en met 31 december 2023.

Tarieven

Het exacte tarief is nog niet 100% bepaald. Het kabinet denkt aan een maximaal tarief van maximaal € 1,50 per m3 gas en maximaal € 0,70 per kWh stroom. We houden u per e-mail en deze pagina op de hoogte zodra hierover meer bekend is.

Het prijsplafond geldt alleen als uw tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. Indien uw tarief lager is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond, verandert er niets.

Termijnbedrag

Zodra het maximale tarief definitief is, wordt uw termijnbedrag opnieuw berekend. Als uw termijnbedrag lager kan, passen wij dit direct voor u aan en ontvangt u hierover bericht.

U kunt uw huidige termijnbedrag bekijken in Mijn UnitedConsumers.

Wij adviseren u om daarmee te wachten. U ontvangt van ons een persoonlijk bericht over uw termijnbedrag. Daarin houden we rekening met het prijsplafond, de nieuwe overheidsheffingen en uw verbruik. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk een persoonlijk advies te geven.

U kunt uw huidige termijnbedrag bekijken in Mijn UnitedConsumers.

Verbruik

Het gemiddeld verbruik is door het kabinet vastgesteld op 2.400 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Dit gemiddeld verbruik geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit hoe groot uw huis(houden) is.

Verbruikt u meer dan door de overheid vastgestelde verbruiken waarbij het prijsplafond geldt? Dan geldt het tarief dat is vastgelegd in uw huidige energiecontract.

> Bekijk uw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers

De overheid wil huishoudens en mkb'ers stimuleren om energie te blijven besparen. Op deze manier verlaagt u op een duurzame manier blijvend uw energiekosten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Overige vragen

Nee, het prijsplafond geldt niet als u stadswarmte heeft.

Op dit moment kunnen wij u nog niet vertellen welk effect het prijsplafond heeft op uw tarief. Zodra hierover meer bekend is, updaten wij deze pagina.

Met onze verbruiksmanager krijgt u inzicht in uw verbruik en weet u dus of u meer of minder energie verbruikt dan verwacht. Zo houdt u grip op uw energieverbruik en uw kosten.

> Ik heb een andere vraag


Stijgende energieprijzen

Wilt u meer weten over de stijgende energieprijzen? Bekijk de laatste ontwikkelingen en wat dit voor u betekent.

Terug naar boven