Contact
Mijn UnitedConsumers

Prijsplafond stopt: dit gebeurt met de energieprijzen in 2024

Per 1 januari 2024 stopt het prijsplafond energie. Wat betekent dit voor jouw energierekening? Op deze pagina leggen we uit wat de belangrijkste veranderingen zijn, als in 2024 het prijsplafond verdwijnt.

Ga direct naar...

> Waarom verdwijnt het prijsplafond?
> Wat gebeurt met mijn energieprijzen nu het prijsplafond stopt?
> Hoe ziet mijn jaarafrekening in 2024 eruit?
> Prijsplafond stopt, wat komt ervoor in de plaats?
> Hoe kan ik besparen op energie?

 

 

Waarom verdwijnt het prijsplafond?

Het prijsplafond stopt per 1 januari 2024, maar waarom? De maatregel is bedoeld om de energierekening voor iedereen betaalbaar te houden. Gelukkig zijn in 2023 de energieprijzen gedaald, waardoor het weer mogelijk is om een vast energiecontract af te sluiten, met tarieven onder het prijsplafond. 

Daarom is de maatregel minder hard nodig. Daarnaast gold het prijsplafond voor ieder huishouden (met een kleinverbruikersaansluiting), en niet alleen voor de groep mensen die moeite heeft met het betalen van de energierekening. Dat maakte het prijsplafond een relatief dure maatregel voor de overheid.


 

Wat gebeurt met mijn energierekening nu het prijsplafond stopt?

Wat er met jouw energierekening gebeurt na het verdwijnen van het prijsplafond, hangt af van het type contract dat je hebt: (vast of variabel) en wat je op dit moment voor gas en stroom betaalt. 

  • Je betaalt in 2024 weer de tarieven uit jouw energiecontract. Als je tarieven hoger zijn dan het prijsplafond, betekent dit dat je meer gaat betalen voor stroom en gas. Als je tarieven al lager waren, verandert er voor jou niets.
  • Met een variabel energiecontract heb je minder zekerheid, nu het prijsplafond stopt in 2024. De ontwikkeling van energieprijzen is namelijk moeilijk te voorspellen. Bij een sterke stijging loop je het risico op hogere energietarieven dan het prijsplafond.

Benieuwd naar je energietarieven? Deze vind je in Mijn UnitedConsumers.


dirk expert energie

duim Goed om te weten...

"Benieuwd wat er in 2024 nog meer verandert op je energierekening? De netbeheerkosten en energiebelasting voor gas stijgen in 2024, terwijl die voor stroom daalt. En de ontwikkeling van energieprijzen blijft voorlopig onzeker."

Dirk Mutsaers - Expert energie


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 125,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

 

Hoe ziet mijn jaarafrekening in 2024 eruit?

Heb je in 2023 een vast energiecontract afgesloten? Dan ontvang je in 2024 een jaarafrekening aan het einde van het contractjaar. Mogelijk zie je hierop het prijsplafond terug, als de energietarieven uit jouw contract hoger zijn dan de plafondtarieven. In deze situatie zie je de volgende tarieven op jouw jaarafrekening:

  • De plafondtarieven: vanaf de ingangsdatum van je contract tot en met 31 december 2023.
  • Je energietarieven: vanaf 1 januari 2024 tot en met de einddatum van je contractjaar.

Uiteraard betaal je gewoon jouw energietarieven, als deze in 2023 onder de plafondprijs lagen. In dit geval zie je de plafondprijs dus niet terug op de jaarafrekening.


 

Prijsplafond stopt, wat komt er voor in de plaats?

Het verdwijnen van het prijsplafond is vooral nadelig voor mensen relatief hoge energiekosten. Krijg je in 2024 ook te maken met een hoge energierekening? Als je moeite hebt met het betalen van de kosten voor energie, dan kom je mogelijk (opnieuw) in aanmerking voor het Noodfonds Energie.

Dit Noodfonds gaat in de winter van 2024 voor een tweede keer open. Je kunt vanaf januari 2024 een bijdrage van het Noodfonds Energie aanvragen, als je een laag (midden)inkomen hebt én je maandelijks minimaal een bepaald percentage van je inkomen kwijt bent aan energiekosten. 

> Bekijk de voorwaarden van het Noodfonds Energie


 

Hoe kan ik besparen op energie?

Nu het prijsplafond stopt in 2024, is het een goed moment om jouw energiecontract eens onder de loep te nemen. Als je nu kiest voor vaste en voordelige tarieven, dan ga je het prijsplafond mogelijk niet eens missen. Want, wist je dat onze vaste tarieven momenteel onder het prijsplafond liggen? Bekijk wat je kunt besparen!

Bereken je voordeel


Veelgestelde vragen over het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2024 is het prijsplafond niet meer van kracht. Maar wil je weten hoe het ook alweer zit met het prijsplafond in 2023? Je leest de meestgestelde vragen over het prijsplafond hier: 

Het prijsplafond is een maatregel die tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 van kracht was. Deze was bedoeld om de energierekening betaalbaar te houden. Je betaalde in 2023 een maximum tarief dat door de overheid is vastgesteld, het plafondtarief. Het plafondtarief gold tot een maximum verbruik, het verbruiksplafond. Voor verbruik boven dit plafond betaalde je in 2023 het tarief van je energiecontract.

Dit zijn de plafond energieprijzen:

Product Verbruiksplafond Plafond energieprijzen
Stroom 2.900 kWh € 0,40 per kWh
Gas 1.200 m3 € 1,45 per m3
(Stads)warmte  37 GJ € 47,29 per GJ

Het prijsplafond verbruik werd in 2023 verdeeld over het jaar en verschilde per maand. Hierbij werd rekening gehouden met het gemiddelde verbruik van stroom en gas in Nederland. In de wintermaanden was het plafond daarom hoger dan in de zomermaanden. Opgeteld kwam deze verdeling uit op het maximale verbruik per jaar. Bekijk de verdeling van het verbruiksplafond hieronder:

prijsplafond stroomvergrootglas

prijsplafond gasvergrootglas

> Ik heb een andere vraag


Ook interessant

> Wijzigingen energierekening in 2024
> Met Geldfit grip op je energierekening
> Ontwikkeling van de energieprijzen in 2024