Contact
Mijn UnitedConsumers

Energie prijsplafond: het prijsplafond voor energieprijzen uitgelegd

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Wat is het prijsplafond en hoe werkt het prijsplafond? Op deze pagina krijgt u antwoord op deze vragen en leest u wat het prijsplafond voor u betekent.

Ga direct naar...

> Wat is het prijsplafond?
> Hoe werkt het prijsplafond?
> Prijsplafond berekenen
> Wanneer stopt het prijsplafond?
> Veelgestelde vragen over het prijsplafond


 
Wat is het prijsplafond voor energie?

Het prijsplafond is een maatregel die vanaf 1 januari 2023 is ingegaan. Het is bedoeld om de energierekening betaalbaar te houden. Tot het prijsplafond betaalt u in 2023 een maximum tarief dat door de overheid is vastgesteld, het plafondtarief. Het plafondtarief geldt tot een maximum verbruik. Dit is het verbruiksplafond. Verbruikt u meer energie dan het verbruiksplafond, dan betaalt u het tarief van uw energiecontract. U vindt dit tarief in Mijn UnitedConsumers.

Dit zijn de plafond energieprijzen:

Product Verbruiksplafond Plafond energieprijzen
Stroom 2.900 kWh € 0,40 per kWh
Gas 1.200 m3 € 1,45 per m3
(Stads)warmte  37 GJ € 47,29 per GJ

 

Hoe werkt het prijsplafond?

Het prijsplafond verbruik is verdeeld over het jaar en verschilt per maand. Hierbij is rekening gehouden met het gemiddelde verbruik van stroom en gas in Nederland. In de wintermaanden is het plafond daarom hoger dan in de zomermaanden. Opgeteld komt de verdeling uit op het maximale verbruik per jaar. Bekijk de verdeling van het verbruiksplafond hieronder:

prijsplafond stroomvergrootglas

prijsplafond gasvergrootglas

 

 

Prijsplafond berekenen

In 2023 geldt er een prijsplafond tot het gemiddelde verbruiksplafond van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas per jaar. Wilt u weten wat het prijsplafond energie voor u betekent? Hieronder kunt u eenvoudig uw prijsplafond berekenen. Zo komt u erachter hoeveel kWh stroom en m3 gas u kunt verbruiken tegen het plafondtarief. Bereken het met onze prijsplafond calculator:

Stroom

0 kWh ◀
1 februari 2023
▶ 2.900 kWh

Tot 1 januari kunt u maximaal 0 kWh verbruiken tegen het plafondtarief. Van 1 januari tot en met 31 december 2023 kunt u maximaal 2900 kWh verbruiken tegen het plafondtarief. Voor het overige stroomverbruik betaalt u het tarief van uw energiecontract.

Gas

0 m3 ◀
1 februari 2023
▶ 1.200 m3

Tot 1 januari kunt u maximaal 0 m3 verbruiken tegen het plafondtarief. Van 1 januari tot en met 31 december 2023 kunt u maximaal 2900 m3 verbruiken tegen het plafondtarief. Voor het overige gasverbruik betaalt u het tarief van uw energiecontract.


Dit betekent het prijsplafond voor u

mijn energietarieven

Mijn energietarieven

Benieuwd naar uw energietarieven? U vindt de energietarieven die u betaalt voor het verbruik boven het verbruiksplafond in Mijn UnitedConsumers.

> Bekijk mijn tarieven

 
inzicht energieverbruik

Mijn energieverbruik

Bent u benieuwd naar uw verbruik? In Mijn UnitedConsumers krijgt u eenvoudig inzicht in uw maand- en jaarverbruik voor stroom en/of gas.

> Bekijk mijn verbruik

 
nieuw termijnbedrag

Nieuw termijnbedrag

In januari wordt uw termijnbedrag opnieuw berekend met het plafondtarief. U ontvangt per e-mail bericht van ons over uw nieuwe termijnbedrag.

> Bekijk huidig termijnbedrag


 

Wanneer stopt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. In de Miljoenennota van 2024 staan geen plannen om het prijsplafond te verlengen (Rijksoverheid). Dat betekent dat het prijsplafond per 1 januari 2024 stopt. 

Voor u betekent dit minder zekerheid. De ontwikkeling van de energieprijzen is namelijk moeilijk voorspelbaar. Als de prijzen door een toenemende vraag en een strenge winter opnieuw sterk toenemen, kunnen huishoudens opnieuw met hoge energierekeningen te maken krijgen. Wel is het op dit moment bij veel energieleveranciers mogelijk een vast contract af te sluiten met tarieven onder het prijsplafond. Daarmee bent u 1 jaar lang verzekerd van voordelige energieprijzen. 


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 120,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

Besparen op uw energiekosten

Met een paar aanpassingen kunt u eenvoudig uw energieverbruik verminderen. Hierdoor bespaart u op uw energiekosten. Goed voor uw portemonnee en het milieu!

Ga direct naar:

> Gas besparen
> Stroom besparen
> Sluipverbruik voorkomen


 

Veelgestelde vragen over het prijsplafond

We hebben de meestgestelde vragen over het energie prijsplafond voor u op een rij gezet. 

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. Het prijsplafond geldt bijvoorbeeld niet voor een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract.

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen de jaarnota in de loop van het jaar. Daarom is het basisverbruik van het prijsplafond verdeeld in twee delen. Het eerste deel geldt tot de jaarnota en deel twee na de jaarnota. In de winter wordt er meer energie verbruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden. Hoe werkt het prijsplafond? Wij geven u een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: een huishouden krijgt op 13 april de jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april mag dit huishouden 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen het plafondtarief. Gebruiken zij meer? Dan betalen ze het tarief uit hun energiecontract.

Van 13 april tot en met 31 december mag dit huishouden nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken tegen het plafondtarief. Het maakt niet uit hoe hoog hun verbruik was voordat zij op 13 april de jaarnota kregen. In totaal mogen zij door deze verdeling in 2023 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken tegen het plafondtarief.

rekenvoorbeeld prijsplafond

> Bereken hier uw prijsplafond

Het prijsplafond gaat in vanaf 1 januari 2023 en geldt tot en met 31 december 2023.

Ja, het prijsplafond geldt ook als u een vast contract heeft. Heeft u nog een vast contract met een lager tarief, dan betaalt u in 2023 gewoon het tarief van uw vaste contract. Heeft u een vast contract met een hoger tarief? Dan betaalt u tot het basisverbruik het plafondtarief. Voor het overige verbruik betaalt u het tarief van uw vaste contract.

Heeft u variabele tarieven? Bekijk in Mijn UnitedConsumers wat het prijsplafond voor u betekent.

 

Nee, u ontvangt de jaarnota ieder jaar in dezelfde maand. De invoer van het prijsplafond verandert hier niets aan. Met de jaarnota houden we rekening met de verschillende tarieven in 2023, 2024 en de prijsplafond energieprijzen.

Door de huidige marktsituatie zijn de energieprijzen hard gestegen. Om huishoudens hierin tegemoet te komen, wordt er in 2023 een prijsplafond ingesteld. Hiermee moet voor veel huishoudens de energierekening betaalbaar blijven.

De overheid wil huishoudens en mkb'ers stimuleren om energie te blijven besparen. Op deze manier verlaagt u op een duurzame manier blijvend uw energiekosten.

Ook voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet geldt het prijsplafond. Dat zijn alle consumenten met een woning/bedrijf met een aansluiting tot en met 100 kW. Tot een verbruik van 37 GJ betaalt u maximaal € 47,38 per GJ stadswarmte.

Het prijsplafond geldt voor iedereen met een kleinverbruikaansluiting. Heeft u een volledig elektrische warmtepomp zonder zonnepanelen, dan geldt het plafondtarief tot het basisverbruik van 2.900 kWh.

Ook als u zonnepanelen heeft, kan het prijsplafond voor u van toepassing zijn in 2023. Het prijsplafond geldt voor uw verbruik na saldering. Als u meer stroom opwekt dan u nodig heeft, wordt dit eerst verrekend met uw verbruik. Voor het deel dat u teruglevert krijgt u van ons een terugleververgoeding. Verbruikt u meer stroom dan u zelf opwekt, dan geldt hiervoor tot het basisverbruik het plafondtarief. Voor het verbruik boven het basisverbruik betaalt u het tarief zoals afgesproken in uw energiecontract.

Huishoudens met blokelektriciteit profiteren niet rechtstreeks van het prijsplafond. Daarom is er voor hen een aparte regeling getroffen: de Tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen. De aanvrager is degene die het energiecontract voor de blokaansluiting heeft afgesloten. Deze aanvrager verdeelt vervolgens de tegemoetkoming onder de bewoners van het woonblok (Rijksoverheid). Aanvragen kan nog tot en met 31 oktober 2023.

Het prijsplafond is een compensatie vanuit de Overheid. Deze compensatie geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers in Nederland. Als uw tarief lager is dan het plafondtarief, dan geldt voor u het prijsplafond uiteraard niet.

> Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 20-9-2023 |

dirk expert energie


Ook interessant voor u

> De beste energiebespaartips
> Wijzigingen energierekening in 2023
> Met Geldfit grip op uw energierekening
> Ontwikkeling van de energieprijzen in 2023