UnitedConsumers
Achtergrond

Milde winter leidt tot milde energierekening

Eindhoven 22 februari 2024

Warme winters zijn de laatste jaren steeds normaler geworden. IJskoude dagen en wekenlang op de schaats met een Elfstedentocht als kers op de taart, zijn zaken die niet meer zo gewoon zijn. De hoge temperaturen zijn geen goed nieuws voor de natuur, maar wél voor onze energierekening.

Milde-winter-leidt-tot-milde-energierekening
Deel dit nieuws
whatsapp
facebook
linkedin
x

Gemiddelde energierekening dit jaar lager

Een warmere winter betekent een lager gasverbruik. En een lager gasverbruik leidt op zijn beurt weer tot een lagere energierekening. Uit onze gegevens blijkt dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 1.825,- per jaar kwijt is aan aardgas. In de wintermaanden verstoken we ongeveer 42% van ons jaarlijkse gasverbruik. Een zachte winter is voor veel mensen dus mooi meegenomen.

Besparing van € 190,00 per jaar

Dit jaar leiden de ongewoon hoge temperaturen al tot 25% minder aardgasverbruik in de wintermaanden (december t/m februari), vergeleken met het gemiddelde verbruik tussen 2019 t/m 2021 in dezelfde periode. Als het zachte winterweer de komende weken aanhoudt, kan dit oplopen tot een totale besparing van € 191,00.

Hoe we dit berekenen? In de wintermaanden verbruik je 42% van jouw jaarlijkse gasverbruik. Op een jaarrekening van € 1.825,- is dat € 766,50. Een besparing van 25% op dit bedrag komt dan uit op € 191,63. Een gemiddeld gezin is dus door het lagere gasverbruik ongeveer € 190,00 per jaar goedkoper uit.

Grafiek

Trend warme winters

In ons opgewarmde klimaat is een gemiddelde winter helemaal zo koud niet meer. Sinds 2000 hebben we slechts zes winters gehad die kouder dan normaal verliepen tegenover achttien die zachter dan gebruikelijk waren. Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75% tegenover 25% op een koudere winter dan normaal.

Zo was de winter van 2022/2023 de 10e te warme winter op rij. Met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden verliep deze winter veel zachter dan normaal (3,9 graden). De huidige winter (2023/2024) krijgt volgens het KNMI hoogstwaarschijnlijk een plekje in de top 4 zachtste winters.


Besparen op je gasverbruik

Besparen op je gasverbruik blijft belangrijk, want dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee! Wij zetten de beste tips om energie te besparen voor je op een rij.


Alle nieuwsberichten
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies