UnitedConsumers
Achtergrond

Prinsjesdag: dit verandert er voor uw energierekening

Eindhoven 20 september 2022

Vandaag is het Prinsjesdag. De regering heeft haar energiebeleid voor volgend jaar bekendgemaakt. Onderdeel hiervan zijn de maatregelen om de energierekening de komende tijd betaalbaar te houden. Wat betekent dit voor u?


Deel dit nieuws
whatsapp
facebook
linkedin
x

Betaalbare energierekening

Het kabinet en de energiebedrijven zijn het in grote lijnen eens geworden over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. Een zogenaamd prijsplafond. Dit betekent dat de overheid vanaf 1 januari 2023 een deel van de energierekening van huishoudens overneemt.

Wat gaat er precies gebeuren?
Vanaf 1 januari 2023 tot 1 januari 2024 betaalt iedereen voor het eerste deel van het elektriciteits- en gasverbruik een maximaal tarief. Het kabinet denkt op dit moment aan 1,50 euro voor een kuub gas en 0,70 euro voor een kWh stroom. Dit maximale tarief geldt voor de eerste 1.200 m3 gas en 2.400 kWh elektriciteit per jaar. Op deze manier komt de overheid consumenten tegemoet om de hoge energieprijzen te compenseren. 

Voor alles wat een huishouden volgend jaar meer verbruikt, geldt het tarief dat is vastgelegd in het huidige energiecontract bij de energieleverancier. Zo worden consumenten nog wel gestimuleerd om zo veel mogelijk te besparen op gas- en stroomverbruik

Wat betekent dit voor u?
Deze maatregel zal gelden vanaf 1 januari 2023, maar in de praktijk zal uw termijnbedrag mogelijk al in november wijzigen. Uw termijnbedrag wordt opnieuw berekend en aangepast door uw energieleverancier.

Nog niet alle details over de invulling van deze maatregelen zijn bekend. Op onze website wordt de verdere invulling van deze maatregelen continu bijgewerkt zodra er meer informatie bekend en definitief is. We willen u uiteraard goed en zo snel mogelijk informeren over alles dat we tot nu toe weten. Informatie kan wijzigen zodra er meer details bekend zijn.


Overige wijzigingen energiemarkt per 1 januari 2023

Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de energierekening in 2023:

1. Wijziging energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
Beide belastingen voor stroom en gas worden in 2023 samengevoegd en verder verhoogd.

2. Btw gaat terug naar het oude niveau
De tijdelijke btw-verlaging die dit jaar was doorgevoerd, vervalt per 1 januari 2023. De btw op energie gaat dus van 9% weer terug naar 21%.

3. Verhoging belastingvermindering energiebelasting
De jaarlijkse vaste korting op de energiebelasting wordt verhoogd.

4. Energietoeslag
Net als dit jaar komt er in 2023 een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum om de hoge energieprijzen te compenseren.

papier-tekst

Heeft u een energiecontract bij UnitedConsumers?
Wij houden u de komende tijd per e-mail en via onze website op de hoogte van wat de nieuwe maatregelen betekenen voor uw situatie.


Alle nieuwsberichten
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies