Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Overstappen energie: Wat moet u weten?

Energiekosten kunnen hoog oplopen. Natuurlijk kunt u hier zelf iets aan doen door zuiniger om te springen met elektriciteit en gas, maar aan de energietarieven doet u niets. Of toch wel?

Het is namelijk heel eenvoudig als u wilt overstappen van energieleverancier. Bij UnitedConsumers profiteert u daarnaast van een prijs die 10% lager ligt dan de de gemiddelde energieprijs in Nederland.

Ik wil overstappen van energieleverancier

Postcode
Huisnr.

Waarom overstappen van energieleverancier?

U doet het wellicht al met uw zorgverzekering en uw telefoonabonnement: overstappen van aanbieder om minder te betalen. Maar wist u dat dit ook mogelijk is bij uw energieleverancier? U bent namelijk niet van één lokale energieleverancier afhankelijk, maar kunt vrij kiezen voor een groenere of goedkopere energieleverancier.

Overstappen energie: hier moet u op letten

Overstappen van energie lijkt misschien lastig, maar eigenlijk valt het best wel mee. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten, zoals het contract, de welkomstbonus en uw opzegtermijn. Hieronder leest u welke 5 zaken van belang zijn bij het overstappen van energieleverancier.

1. Energieprijs

Allereerst is uiteraard de prijs van belang: bij welke aanbieder betaalt u de beste prijs en tot welk bedrag loopt uw welkomstkorting op? Wat u gaat betalen hangt onder andere af van uw postcode en energieverbruik. In onze energiemodule kunt u gemakkelijk uitrekenen hoeveel u maandelijks gaat betalen voor uw nieuwe energiecontract. 

2. Een vast of variabel tarief

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen een vast tarief en een variabel tarief. Het kan lonen om voor een langere tijd uw energietarief vast te leggen, maar dat hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Zijn de energieprijzen laag? Dan loont het wellicht om de prijs voor 3 jaar vast te zetten. Heeft u een contract met variabel tarief, dan kan het leveringstarief wijzigen. Wat voor u de juiste keuze is, bepaalt u zelf. Kijk daarnaast ook naar de looptijd van het contract.

3. Opzegtermijn

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan heeft u waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kunt u altijd opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Er zijn ook energiecontracten met een bepaalde duur. Wanneer u zo’n contract vroegtijdig opzegt, krijgt u een opzegboete. Stapt u over naar UnitedConsumers, dan betalen wij die opzegboete voor u.

4. Opzegvergoeding

Een opzegvergoeding is een bedrag dat uw leverancier bij u in rekening brengt als u het energiecontract beeïndigd voor de einddatum van uw contract. Dit mag alleen als de opzegvergoeding is opgenomen in de algemene voorwaarden. Bij het vervroegd overstappen mag een opzegvergoeding van maximaal € 100,- per jaar gerekend worden. 

5. Bedenktijd

Bij het afsluiten van een energiecontract heeft u altijd recht op een bedenktijd van 14 dagen. Wilt u het contract ongedaan maken, dan kunt u dit in deze 14 dagen doen.

Kunt u wel overstappen van energieleverancier?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om zomaar over te stappen van energieleverancier.

  • Heeft u een energiecontract voor langere tijd en is die tijd nog niet verstreken? Dan kunt u wel overstappen, maar moet u mogelijk een overstapboete betalen. Wij vergoeden deze boete voor u tot € 250,-.
  • Heeft u stadsverwarming, dan kunt u niet van leverancier veranderen omdat dezelfde leverancier meerdere woningen van warm water voorziet. 
  • Als u uw woning huurt en het maandbedrag inclusief energie is, staat het energiecontract op naam van de eigenaar van de woning. Natuurlijk staat het u vrij om de eigenaar op goedkopere gas- en elektriciteitsmaatschappijen te wijzen, maar u kunt niet zelf overstappen van energieleverancier.

In de meeste andere gevallen kunt u gemakkelijk zelf overstappen van energieleverancier.

Overstappen naar UnitedConsumers

Bent u overtuigd van de voordelen van UnitedConsumers? Dan is overstappen van energieleverancier de beste optie voor u. Zo stapt u over eenvoudig over naar UnitedConsumers.

Stap 1: Aanmelden

Voor goedkope energie meldt u zich heel eenvoudig aan op onze aanmeldpagina. U kunt ook altijd contact opnemen met onze klantenservice. U krijgt dan direct een deskundige medewerker aan de lijn. 

Stap 2: Bevestiging 

Binnen 24 uur na uw aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging per e-mail. De schriftelijke bevestiging volgt binnen een week. Na die schriftelijke bevestiging heeft u nog eens 14 dagen bedenktijd.

Stap 3: Wij zeggen uw oude contract op

Uw lopende energiecontract zeggen wij namens u op, daar hoeft u dus verder helemaal niets aan te doen. Wordt er een opzegboete in rekening gebracht? Dan betaalt UnitedConsumers deze voor u. 

Stap 4: Ongemerkte overstap

Na de 14 dagen bedenktijd maken wij uw overstap naar UC definitief rond. Wij houden hierbij rekening met de opzegtermijn van uw huidige energieleverancier. Zodra de overstap is afgerond, ontvangt u van ons per post een welkomstbrief. Vanaf dat moment profiteert u van alle voordelen die UnitedConsumers u biedt.

smiley

Wanneer overstappen van energieleverancier?


Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer energie dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden.

Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht. Overstappen van energieleverancier net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. U heeft dan nog niet de kans gehad om uw verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat u moet bijbetalen.


 
Overstappen energie grafiek
 

Het meest voordelige moment om over te stappen is net na de zomermaanden. In de zomer heeft u waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat u nog geld ontvangt van uw oude energieleverancier. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!