Contact
Mijn UnitedConsumers

Overstappen van energie

Loopt je energiecontract bijna af? Dan is het een goed moment om te kijken of je wil overstappen van energieleverancier. 

Overstappen van energieleverancier is eenvoudig en voordelig. Door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, kun je makkelijk besparen op je energiekosten. Zo houd je meer over voor een leuker leven! 

Ik wil overstappen van energie

overstappen energie

Wanneer kan ik overstappen van energie?

Overstappen van energie kan in principe wanneer je wil. Maar het is niet in alle situaties voordelig. Wanneer je kan overstappen van energie, maakt namelijk uit of je een vast of variabel energiecontract hebt.

 • Overstappen bij vast energiecontract
  Heb je een vast contract dat nog 3 maanden of langer loopt? Dan betaal je bij de meeste energieleveranciers een opzegboete als je overstapt. Als je 6 tot 8 weken voor het einde van je contract overstapt, hoef je geen opzegboete te betalen. Het is dus gunstig om van energieleverancier over te stappen als het einde van je contract nadert.
   
 • Overstappen bij variabel energiecontract
  Een variabel energiecontract heeft geen vaste looptijd. Hiermee kun je dus op elk moment van energieleverancier overstappen, als je ergens anders goedkoper uit bent! Hierbij geldt wel een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.

Overstappen energie

via UnitedConsumers

Kies voor 1 jaar lang zekerheid met vaste lage tarieven. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang vanaf € 120,00 extra korting
 • Wij regelen gratis en eenvoudig jouw overstap
   

Energie overstappen


Postcode
Huisnr.
 

Zo stap je over van energieleverancier

Wil je overstappen van energie? Wij helpen je een handje. Met deze 4 stappen kun je eenvoudig overstappen van energieleverancier: 

Stap 1: vergelijk energie

Je begint met het vergelijken van energie. Vul je adres en jaarlijks verbruik in. Weet je het verbruik niet? Wij schatten dit voor je in op basis van je woonsituatie.

 

Stap 2: ontvang je aanbod

Wij berekenen voor jou de beste energietarieven. Je ontvangt direct je persoonlijk aanbod. Zo weet je zeker dat je de voordeligste energietarieven krijgt.

 

Stap 3: kies goedkope energie

Na je aanmelding krijg je een mail met de bevestiging en je nieuwe contract. Verhuizen of een spoedaanvraag? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Stap 4: gratis opzegservice

Wij zeggen jouw oude energiecontract voor je op. Makkelijk, toch? Het overstappen van energie is gelukt. Vanaf de afgesproken datum krijg je energie van ons geleverd.


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Goed om te weten

"Stap je over van energieleverancier? Kijk dan goed of je een opzegboete moet betalen en wat de hoogte hiervan is. De boete is afhankelijk van je verbruik, je tarieven en de marktprijs."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Overstappen energie met voordelige tarieven

Wil je overstappen van energieleverancier én besparen op je vaste lasten? Dan is een overstap naar UnitedConsumers een uitstekende keuze! Met een overstap naar energie van UnitedConsumers profiteer je altijd van vaste en voordelige energietarieven. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

Overstappen van energie


Veelgestelde vragen over overstappen energie

Het meest voordelige moment om over te stappen van energie is net na de zomermaanden. In de zomer heb je waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat je nog geld ontvangt van je oude energieleverancier. Zo houd je meer over voor een leuker leven!


 

Overstappen energie grafiek

 

Je maandbedrag wordt berekend op basis van je gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruik je vaak meer energie dan waar je per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruik je vaak een stuk minder, maar blijf je evenveel betalen als in de wintermaanden.

Met de zomermaanden trek je daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht. Overstappen van energie net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. Je hebt dan nog niet de kans gehad om je verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat je moet bijbetalen.

Overstappen van energie is heel eenvoudig. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, zoals de energieprijs en je opzegtermijn. Hieronder lees je welke drie zaken van belang zijn bij het overstappen van energieleverancier.

1. Energieprijs

Allereerst is uiteraard de prijs van belang. Wat je gaat betalen hangt onder andere af van je postcode en energieverbruik. Je kunt online gemakkelijk uitrekenen hoeveel je maandelijks gaat betalen voor je nieuwe energiecontract.

> Bereken mijn besparing

2. Opzegtermijn

Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je altijd opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Er zijn ook energiecontracten met een bepaalde tijd. Wanneer je zo’n contract vroegtijdig opzegt, krijg je een opzegboete. Goed om te weten: een opzegboete wordt door ons niet vergoed.

3. Bedenktijd

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je altijd recht op een bedenktijd van 14 dagen. Wil je het contract ongedaan maken, dan kun je dit in deze 14 dagen doen.

 

Het kan zijn dat jouw huidige energieleverancier een opzegboete in rekening brengt voor de overstap naar energie van UnitedConsumers. Deze berekent de energieleverancier aan de hand van je energietarieven, de markttarieven en jouw jaarverbruik. Goed om te weten: een eventuele opzegboete wordt niet door ons vergoed.

Nee, je komt bij het overstappen van energieleverancier nooit zonder gas en stroom te zitten. Na je aanmelding regelt de nieuwe energieleverancier dat de overstap vlekkeloos verloopt. Deze zegt jouw vorige energiecontract voor je op en levert vanaf de afgesproken datum jouw nieuwe energie.

Dat verschilt per energieleverancier. Leveranciers betalen de loyaliteitsbonus meestal na afloop van je energiecontract. Als je tussentijds wilt overstappen van energie, is het slim om de voorwaarden van je contract te bekijken. Bij sommige leveranciers krijgt je een deel van de bonus en bij andere krijg je geen bonus.

Wanneer je stadsverwarming hebt, dan kun je niet van leverancier veranderen, omdat dezelfde leverancier meerdere woningen van warm water voorziet. Overstappen is dus niet mogelijk.

Als je jouw woning huurt en het maandbedrag inclusief energie is, staat het energiecontract op naam van de eigenaar van de woning. Natuurlijk sta je vrij om de eigenaar op goedkopere gas- en elektriciteitsmaatschappijen te wijzen, maar je kunt niet zelf overstappen van energieleverancier.

> Ik heb een andere vraag