Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Overstappen energie: zo werkt overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier is eenvoudig en bovendien voordelig. Door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, kunt u namelijk besparen op uw energiekosten. Op deze pagina leggen wij uit hoe overstappen van energieleverancier werkt.

 

Waarom overstappen van energieleverancier

U doet het wellicht al met uw zorgverzekering en uw telefoonabonnement: overstappen van aanbieder om minder te betalen. Maar wist u dat dit ook mogelijk is bij uw energieleverancier? U bent namelijk niet van één lokale energieleverancier afhankelijk, maar kunt vrij kiezen voor een groenere of goedkopere energieleverancier.


 

Overstappen energie: hier moet u op letten

Overstappen van energie lijkt misschien lastig, maar eigenlijk valt het best wel mee. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten, zoals het contract, de welkomstbonus en uw opzegtermijn. Hieronder leest u welke 5 zaken van belang zijn bij het overstappen van energieleverancier.

1. Energieprijs

Allereerst is uiteraard de prijs van belang: bij welke aanbieder betaalt u de beste prijs en tot welk bedrag loopt uw welkomstkorting op? Wat u gaat betalen hangt onder andere af van uw postcode en energieverbruik. In onze energiemodule kunt u gemakkelijk uitrekenen hoeveel u maandelijks gaat betalen voor uw nieuwe energiecontract. 

2. Een vast of variabel tarief

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen een vast of variabel tarief. Het kan lonen om voor een langere tijd uw energietarief vast te leggen, maar dat hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen.

Zijn de energieprijzen laag? Dan loont het wellicht om de prijs voor 3 jaar vast te zetten. Heeft u een contract met variabel tarief, dan kan het leveringstarief wijzigen. Wat voor u de juiste keuze is, bepaalt u zelf. Kijk daarnaast ook naar de looptijd van het contract.

3. Opzegtermijn

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan heeft u waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kunt u altijd opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Er zijn ook energiecontracten met een bepaalde duur. Wanneer u zo’n contract vroegtijdig opzegt, krijgt u een opzegboete. Of wij uw opzegboete vergoeden, hangt af van hoe u uw energiecontract bij ons afsluit. Er gelden namelijk andere voorwaarden als u bijvoorbeeld uw energiecontract heeft afgesloten via een prijsvergelijker. Raadpleeg hiervoor uw leveringsovereenkomst of neem contact op met onze klantenservice.

4. Opzegvergoeding

Een opzegvergoeding is een bedrag dat uw leverancier bij u in rekening brengt als u het energiecontract beeïndigt voor de einddatum van uw contract. Dit mag alleen als de opzegvergoeding is opgenomen in de algemene voorwaarden. Dit ziet er als volgt uit:

Contract loopt af binnen: Boete bij alleen gas of stroom Boete bij zowel gas als stroom
1,5 jaar (of eerder) € 50,- € 100,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 150,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 200,-
2,5 jaar (of later) € 125,- € 250,-

5. Bedenktijd

Bij het afsluiten van een energiecontract heeft u altijd recht op een bedenktijd van 14 dagen. Wilt u het contract ongedaan maken, dan kunt u dit in deze 14 dagen doen.


 

Kunt u al overstappen van energieleverancier?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om zomaar over te stappen van energieleverancier.

  • Heeft u een energiecontract voor langere tijd en is die tijd nog niet verstreken? Dan kunt u wel overstappen, maar moet u mogelijk een overstapboete betalen. Wij vergoeden deze boete voor u tot € 250,-.
  • Heeft u stadsverwarming, dan kunt u niet van leverancier veranderen omdat dezelfde leverancier meerdere woningen van warm water voorziet. 
  • Als u uw woning huurt en het maandbedrag inclusief energie is, staat het energiecontract op naam van de eigenaar van de woning. Natuurlijk staat het u vrij om de eigenaar op goedkopere gas- en elektriciteitsmaatschappijen te wijzen, maar u kunt niet zelf overstappen van energieleverancier.

In de meeste andere gevallen kunt u gemakkelijk zelf overstappen van energieleverancier.


 

Overstappen energie: wanneer?

Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer energie dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden.

Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht. Overstappen van energieleverancier net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. U heeft dan nog niet de kans gehad om uw verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat u moet bijbetalen.

 
Overstappen energie grafiek
 

Het meest voordelige moment om over te stappen is net na de zomermaanden. In de zomer heeft u waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat u nog geld ontvangt van uw oude energieleverancier. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


 

Overstappen naar UnitedConsumers

Wilt u overstappen van energieleverancier én besparen op uw vaste lasten? Dan is een overstap naar UnitedConsumers een uitstekende keuze! U krijgt namelijk 10% korting op de gemiddelde landelijke energieprijs. Daarnaast ontvangt u altijd een mooie welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

1 jaar vaste prijs
gas en stroom

energie ico


vink Weten waar u aan toe bent met een korte looptijd
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 

 

3 jaar vaste prijs
gas en stroom

energie ico


vink Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 

 

1 jaar variabele prijs
gas en stroom

energie ico


vink Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 


 

Overstappen energie in 4 stappen

Bent u overtuigd van de voordelen van UnitedConsumers? Dan is overstappen van energieleverancier de beste optie voor u. Zo stapt u over eenvoudig over naar UnitedConsumers.

Stap 1: Aanmelden

Voor goedkope energie meldt u zich heel eenvoudig aan op onze aanmeldpagina. U kunt ook altijd contact opnemen met onze klantenservice. U krijgt dan direct een deskundige medewerker aan de lijn. 

Stap 2: Bevestiging 

Binnen 24 uur na uw aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging per e-mail. Vervolgens ontvangt u binnen 5 werkdagen uw leveringsovereenkomst. Nadat u de leveringsovereenkomst heeft ontvangen, heeft u nog eens 14 dagen bedenktijd.

Stap 3: Wij zeggen uw oude contract op

Uw lopende energiecontract zeggen wij namens u op, daar hoeft u dus verder helemaal niets aan te doen. Wordt er een opzegboete in rekening gebracht? Dan betaalt UnitedConsumers deze voor u - mits u voldoet aan de voorwaarden. 

Stap 4: Ongemerkte overstap

Na de 14 dagen bedenktijd maken wij uw overstap naar UC definitief rond. Wij houden hierbij rekening met de opzegtermijn van uw huidige energieleverancier. Zodra de overstap is afgerond, ontvangt u van ons per e-mail een welkomstbrief. Vanaf dat moment profiteert u van alle voordelen die UnitedConsumers u biedt.

 

overstappen energie

Overstappen energie

Postcode
Huisnr.