Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Opzegvergoeding

Als uw energiecontract afloopt, kunt u zonder problemen overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen tijdens de looptijd van het contract is ook mogelijk, maar vaak krijgt u dan te maken met een opzegvergoeding of opzegboete. Op deze pagina leggen wij u uit waar u rekening mee moet houden.

Overstappen energie: de boete

De opzegvergoeding betaalt u ter compensatie aan uw huidige energieleverancier, omdat dit bedrijf energie voor u heeft ingekocht en nu inkoopverlies lijdt. De hoogte van de opzegvergoeding is wettelijk vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Energieleveranciers mogen geen hogere boete rekenen, maar een lagere (of geen) opzegvergoeding is uiteraard wel toegestaan. 

Ook moet het energiebedrijf de opzegvergoeding binnen zes weken na de opzegdatum bij u in rekening brengen. Komt de rekening pas na zes weken, dan hoeft u deze niet te betalen.

Contract loopt af binnen: Boete bij alleen gas of stroom Boete bij zowel gas als stroom
1,5 jaar (of eerder) € 50,- € 100,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 150,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 200,-
2,5 jaar (of later) € 125,- € 250,-

Overstappen energie zonder boete

U kunt overstappen zonder een opzegboete te krijgen. Sowieso kunt u zonder problemen overstappen na de looptijd van uw contract of twee maanden voordat uw energiecontract afloopt. Bovendien vergoeden de meeste energieleveranciers de overstapboete als u voor de einddatum van uw contract naar hen overstapt. Ook UnitedConsumers betaalt deze opzegvergoeding voor u als u via onze website uw energiecontract afsluit. 

De opzegvergoeding

U betaalt de opzegvergoeding altijd eerst zelf aan uw oude energieleverancier, waarna de nieuwe energieleverancier dit bedrag weer aan u uitbetaalt. Informeer bij uw nieuwe energieleverancier altijd eerst of zij de opzegvergoeding voor u betalen, want er zijn bedrijven die dit niet doen. Daarbij is het ook verstandig om te vragen naar de hoogte van de vergoeding. 

Houd er rekening mee dat er situaties zijn waarin de nieuwe leverancier de boete niet vergoedt, bijvoorbeeld wanneer u overstapt via een vergelijkingssite of wanneer u een contract met een korte looptijd afsluit. Ook dit verschilt per energieleverancier. 

Overstappen naar UnitedConsumers