Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Overstappen energie boete: opzegvergoeding

Overstappen tijdens de looptijd van het energiecontract is mogelijk, maar heeft vaak een boete als gevolg, oftewel een opzegvergoeding (opzegboete). Maar wat is een opzegvergoeding? Op deze pagina leggen wij u meer uit over de boete bij het overstappen van energie. 


Wat is een opzegvergoeding?

De opzegvergoeding is een 'boete' die betaalt u wanneer u voor het aflopen van uw energiecontract overstapt. De opzegvergoeding is ter compensatie aan uw huidige energieleverancier, omdat dit bedrijf energie voor u heeft ingekocht en nu inkoopverlies lijdt. Een energiebedrijf dient de opzegvergoeding binnen zes weken na de opzegdatum bij u in rekening brengen. Na deze zes weken hoeft u deze niet meer te betalen.

Overstappen energie boete: de hoogte

De hoogte van de opzegvergoeding is wettelijk vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Energieleveranciers mogen geen hogere boete rekenen, maar een lagere (of geen) opzegvergoeding is uiteraard wel toegestaan.

Contract loopt af binnen: Overstappen energie boete gas of stroom Overstappen energie boete gas én stroom
1,5 jaar (of eerder) € 50,- € 100,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 150,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 200,-
2,5 jaar (of later) € 125,- € 250,-

Overstappen energie zonder boete

Wanneer kunt u overstappen van energie zonder boete? Dat kan op enkele momenten, zoals:

  • Zodra uw energiecontract afloopt, kunt u zonder problemen overstappen naar een andere energieleverancier
  • U kunt ook overstappen zonder een opzegboete te krijgen na de looptijd van uw contract.

Energie overstappen boete vergoed

De meeste energieleveranciers vergoeden de overstapboete als u voor de einddatum van uw contract naar hen overstapt. Bij het overstappen van energieleverancier bent u zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste eind- en startdatum om een eventuele opzegboete te voorkomen.

Wilt u overstappen? Dan kunt u 3 maanden vóór de einddatum van uw contract een nieuw energiecontract bij UnitedConsumers afsluiten. Houd er wel rekening mee dat u zelf de juiste startdatum door moet geven.

Stap over naar UnitedConsumers


Opzegvergoeding terugbetalen

U betaalt de opzegvergoeding altijd eerst zelf aan uw oude energieleverancier, waarna de nieuwe energieleverancier dit de opzegvergoeding aan u kan terugbetalen. Informeer bij uw nieuwe energieleverancier altijd eerst of zij de opzegvergoeding aan u terugbetalen, want er zijn bedrijven die dit niet doen. Daarbij is het ook verstandig om te vragen naar de hoogte van de vergoeding. 

Houd er rekening mee dat er situaties zijn waarin de nieuwe leverancier de boete niet vergoedt, bijvoorbeeld wanneer u overstapt via een vergelijkingssite of wanneer u een contract met een korte looptijd afsluit. Ook dit verschilt per energieleverancier. Vraag daarom goed van tevoren naar de voorwaarden.

Overstappen energie zonder boete

Weet u niet goed wanneer u het beste kunt overstappen? Wij geven u advies!

Het beste overstapmoment

Terug naar boven