Contact
Mijn UnitedConsumers

Subsidie isolatie in 2023

Heeft u plannen om uw huis beter te isoleren? Dan is het handig om te weten dat u subsidie kunt krijgen van de overheid. Wij vertellen u alles over de subsidieregeling voor isolatie in 2023 én hoe u deze subsidie kunt aanvragen.

subsidie isolatie


 

Subsidie isolatie in 2023

In Nederland is het mogelijk om subsidie te krijgen van de overheid als u uw huis wilt laten isolerenPer 1 januari 2022 zijn nieuwe subsidieregels ingegaan. Sindsdien is het mogelijk om - onder voorwaarden - tot wel 30% subsidie te krijgen als u een koophuis isoleert. De subsidie voor isolatie wordt onderverdeeld in twee subsidies, namelijk ISDE isolatie subsidie voor particuliere huiseigenaren en SEEH subsidie voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's).


 
 

ISDE isolatie

De ISDE isolatie subsidie is een subsidie die de Rijksoverheid biedt aan particulieren die hun huis willen verduurzamen. ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing.

Wanneer isolatie subsidie?

De individuele subsidie voor verduurzamen mag u meerdere keren aanvragen, maar u dient minimaal 2 - of meer - duurzame maatregelen te treffen. Het is mogelijk om de isolatie subsidie te verkrijgen als u een van de volgende vijf hoofdmaatregelen uitvoert:


 
 

SEEH subsidie

Woont u in een appartement of flat? Dan kunt u gebruikmaken van de SEEH subsidie voor VvE's. Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, afgekort SEEH, is in het leven geroepen door de overheid om duurzame maatregelen in woningen te stimuleren. Met behulp van deze SEEH subsidie kunnen VvE's subsidie krijgen voor het isoleren van het dak, de buitenmuren, spouwmuren, vloeren en glas. 

Goed om te weten: De SEEH subsidie mag u slechts één keer aanvragen per woning. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, dan kunt u geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom geldt dit ook, als u individuele isolatie subsidie heeft ontvangen, kunt u niet meer meedoen als de VvE de SEEH subsidie aanvraagt.    


 
 

Voorwaarden isolatie subsidie

Om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie, dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • U moet eigenaar zijn én in de woning (gaan) wonen.
  • Er zijn een of meer energiebesparende maatregelen uitgevoerd.
  • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatievoorwaarden.
  • De isolatie subsidie wordt aangevraagd nadat de maatregelen zijn uitgevoerd.
  • De subsidie verduurzamen geldt alleen voor maatregelen die uitgevoerd zijn door een bedrijf.
  • Voor elke maatregel geldt dat een minimum aantal vierkante meters moet worden geïsoleerd.
  • De subsidie voor isolatie kan enkel aangevraagd worden indien de maatregelen binnen 24 maanden zijn uitgevoerd.
  • Enkel een bestaande woning komt in aanmerking voor een isolatie subsidie, een aanbouw of nieuwbouwwoning dus niet.
  • Voor deze woning mag u meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet dan wel om andere maatregelen gaan.

Goed om te weten: vanaf 2 april 2022 kunt u ook subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Bij één isolatiemaatregel is het subsidiebedrag per m2 de helft van het normale subsidiebedrag.


 

Hoeveel subsidie isolatie krijg ik?

De SEEH subsidie en de ISDE subsidie gelden voor isolatiemaatregelen. In onderstaande tabel zetten we de verschillende energiebesparende maatregelen voor u op een rij, inclusief de subsidie per m².

Isolatiemaatregel Subsidie isolatie per m² (in 2023) Min. en max. oppervlakte (in 2023)
Spouwmuurisolatie subsidie € 4,00 10 m² / 170 m²
Subsidie dakisolatie € 15,00 20 m² / 200 m²
Zoldervloer of vlieringvloer € 4,00 20 m² / 130 m²
Subsidie gevelisolatie (buitenmuur) € 19,00 10 m² / 170 m²
Subsidie vloerisolatie € 5,50 20 m² / 130 m²
Bodemisolatie € 3,00 20 m² / 130 m²
HR++ glas € 23,00 8 m² / 45 m²
Triple glas € 65,50 8 m² / 45 m²
Kozijnpanelen (samen met HR++ glas) € 10,00 Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas
Kozijnpanelen (samen met triple glas) € 45,00 Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas
Goed om te weten: bovenstaande subsidiebedragen verdubbelen als u 2 of meer maatregelen neemt.
Bron: Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland

Tip: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handige rekentool waarmee u zelf de hoogte van uw subsidie voor isolatie in 2023 kunt berekenen. 

Extra subsidie verduurzamen woning

Naast bovengenoemde isolatiemaatregelen, kunt u nog meer doen om uw huis energiezuinig te maken. U kunt nog een extra subsidie voor verduurzamen krijgen voor de volgende energiebesparende maatregelen:

Extra energiebesparende maatregelen Subsidie verduurzamen (in 2023)
Isolerende buitendeur
U-waarde maximaal 1,5
tussen € 23,00 en € 65,50 per m²
CO2 -gestuurd ventilatiesysteem
Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw) met een rendement van minstens 90%
30% van de kosten tot maximaal € 1.200,00
Waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem € 90,00
Energieverbruiksmanager of slimme thermostaat € 120,00
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Tip: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handige rekentool waarmee u zelf de hoogte van uw subsidie voor isolatie in 2023 kunt berekenen. 

Zeer energiezuinig pakket (ZEP) voor VvE's

Wilt u met uw VvE uw gebouw energiezuinig of maakt u het gebouw zelfs energieneutraal? Dan ontvangt u een bonusbedrag van € 4.000,00 van de RVO, bovenop de subsidie voor de losse maatregelen. Om in aanmerking te komen voor deze bonus, moeten de maatregelen gecontroleerd worden met een kierdichtheidstest en luchtdichtheidstest.


 

Van het gas af subsidie

Vanaf 2050 is het niet meer mogelijk om te koken of te stoken met aardgas. Dit kan dan alleen nog met duurzame installaties. Wilt u van het gas af? Dan kunt u investeren in zo'n duurzame installatie waarmee u kookt en warmte opwekt. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een zonneboiler.

Hoe hoog de subsidie is als u van het gas af gaat, hangt af van het soort apparaat dat u installeert en van het vermogen. Het subsidiebedrag van een warmtepomp ligt tussen de € 500,00 en € 5.100,00. De precieze bedragen per warmtepomp vindt u in de apparatenlijst van de RVO. Installeert u een zonneboiler? Dan krijgt u een subsidiebedrag tussen de € 1.500,00 en € 3.150,00. Bekijk de apparatenlijst van de RVO voor de precieze bedragen per type zonneboiler.


 

Subsidie aanvragen isolatie

U kunt zowel als particulier en als VvE een isolatie subsidie aanvragen. Wij raden het aan om, voordat u de duurzame maatregelen laat uitvoeren, de aanvraagprocedure en alle subsidievoorwaarden goed te bekijken. De isolatie subsidie vraagt u aan nadat de maatregelen zijn uitgevoerd.

U heeft na het plaatsen van de isolatie tot 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Wij adviseren dit zo snel mogelijk te doen. Bent u van plan om een aantal maanden later nog een duurzame maatregel uit te voeren? Vraag dan in één keer subsidie aan. Bij het aanvragen van slechts één duurzame maatregel komt u namelijk in aanmerking voor de helft van het isolatie subsidiebedrag.

ISDE subsidie aanvragen

Een ISDE subsidie vraagt u, als particulier, aan bij de RVO. Om de subsidie aan te vragen, moet u inloggen met DigiD. Op de website van RVO vindt u alle informatie met betrekking tot de aanvraagprocedure. Het is slim om deze informatie van tevoren goed door te nemen en te bekijken welke gegevens u nodig heeft om een isolatie subsidie aan te vragen.

SEEH subsidie aanvragen

Een SEEH subsidie vraagt u aan bij de RVO, in de omgeving voor VvE's. Op deze website staat alle informatie omtrent de aanvraagprocedure en de voorwaarden van de subsidie voor verduurzamen. Tevens kunt u daar alle informatie vinden omtrent de subsidie aanvraag als Vereniging van Eigenaren. Net als bij de ISDE subsidie geldt bij de SEEH subsidie dat u tot 24 maanden na het plaatsen van de isolatiemaatregel de tijd heeft om de subsidie aan te vragen. 


 

Meer isolatie subsidies

Naast bovengenoemde ISDE en SEEH subsidies, kunt u ook subsidies met elkaar combineren. De SEEH subsidie wordt verstrekt vanuit de RVO, maar mag gecombineerd worden met extra isolatie subsidies van uw gemeente of provincie. Daarnaast mag u de isolatie subsidies ook combineren met een energiebespaarlening of u mag extra hypotheekruimte voor energiebesparing afsluiten bij uw bank. Let wel dat u de SEEH subsidie niet mag combineren met de ISDE subsidie.


Ook interessant voor u
 

gasloos wonen

Stap voor stap naar een gasloze woning

> Lees meer

 

Energieneutraal wonen

Hoe kan ik mijn huis energieneutraal maken?

> Lees meer

 

Huis isoleren

Huis isoleren: hoe kan ik dat het beste aanpakken?

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage