Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling zonnepanelen maakt het mogelijk om het overschot van energie terug te leveren aan het energienet. Maar hoe kunt u met uw zonnepanelen energie terugleveren? En hoe zit het met de salderingsregeling nu en na 2023?

salderingsregeling

 

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Soms komt het wel eens voor dat u met uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekt dan u zelf nodig heeft. De salderingsregeling voor zonnepanelen zorgt ervoor dat u dit overschot kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. En dat is super voordelig! Want de stroom die u teruglevert aan het net, wordt door uw energieleverancier in mindering gebracht uw energierekening


 

Salderingsregeling zonnepanelen nu

Met de salderingsregeling ontvangt u momenteel hetzelfde bedrag terug voor de teruggeleverde stroom als wat u zou betalen voor stroom die u bij de energieleverancier afneemt. Dit is inclusief alle belastingen. Dankzij de salderingsregeling kunt u nu dus flink besparen op uw energierekening. Sterker nog; u kunt hier zelfs geld aan overhouden!

Zonnepanelen terugleveren

Het terugleveren van stroom met uw zonnepanelen heeft invloed op de variabele kosten op uw energierekening, oftewel uw verbruikskosten. De vaste leveringskosten worden niet minder ondanks de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Het is niet zo dat u eindeloos energie kunt terugleveren met uw zonnepanelen. Want wanneer u jaarlijks meer stroom teruglevert dan u van uw energieleverancier afneemt, ontvangt u een lagere vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Het is dus een goed idee om op een slimme manier met de energie van uw zonnepanelen om te gaan!  


 

Salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2023

De salderingsregeling blijft in zijn huidige vorm in ieder geval tot 2023 bestaan. Hierna wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. De vergoeding voor de teruggeleverde stroom zal blijven bestaan, maar het voordeel op de energiebelastingen zal verdwijnen. In 2031 zal dit voordeel helemaal afgebouwd zijn.

Voorlopig is er door de regering nog niets vastgelegd over de salderingsregeling voor zonnepanelen na 2023. Dit betekent dat het voorstel nog kan veranderen. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de wijziging van de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen na 2023

De terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n zeven jaar. In deze periode heeft u dus ongeveer uw investering in zonnepanelen terugverdiend. Ook als de salderingsregeling gaat veranderen en het belastingvoordeel wordt afgebouwd, blijft de terugverdientijd hetzelfde.

Dat zonnepanelen een interessante financiële investering blijven, komt door de verwachting dat de prijs van zonnepanelen in de komende jaren zal afnemen. U betaalt dan dus minder voor de zonnepanelen, en kunt uw investering in dezelfde tijd terugverdienen.


 

Minder salderen? Verbruik uw eigen opgewekte energie!

Mogelijk wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen na 2023 afgebouwd. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u minder hoeft te salderen? Dat is vrij simpel, namelijk door optimaal gebruik te maken van uw eigen opgewekte stroom. Uw zonnepanelen slim gebruiken doet u zo:

Tip 1: Laat de vieze vaat van een avondje uitgebreid dineren tot de ochtend erna in de vaatwasser staan. U kunt namelijk het beste de vaatwasser aanzetten wanneer de zon weer op is, en op uw zonnepanelen schijnt! 

Tip 2: Ditzelfde geldt voor de wasmachine en droger. U kunt met zonnepanelen het beste uw wasjes overdag draaien. Is de was klaar, maar is de zon al onder? Dan kunt u het beste de was aan een rekje ophangen.

Tip 3: Heeft u een elektrische auto? Dan kunt u het beste de accu van uw auto overdag opladen. Zo weet u zeker dat uw auto wordt opgeladen met zonne-energie van uw zonnepanelen. 

Tip 4: Bij een airconditioner is het eigenlijk best makkelijk, want die draait vaak op volle toeren wanneer de zon flink schijnt. Wel zo handig als u zonnepanelen heeft!

Tip 5: Eigenlijk is dus de beste tip om elektrische apparaten zoveel mogelijk overdag te gebruiken. Probeer daar echter wel een balans in te vinden, want u wilt niet meer stroom verbruiken dan u opwekt. Zet dus niet alle apparaten tegelijk aan.  


 

Zonnepanelen salderingsregeling en UnitedConsumers

Ook met een energiecontract bij UnitedConsumers kunt u met uw zonnepanelen stroom terugleveren aan het net. De stroom die u teruglevert aan het net, worden bij de periodieke meteropname zowel de meterstanden van de levering als van de teruglevering aan ons doorgegeven. Op de jaarnota wordt vervolgens de teruglevering in mindering gebracht op de kosten van de levering.

Indien er sprake is van een stroommeter die terugloopt bij het registreren van de teruglevering, wordt de teruglevering direct op de meter gesaldeerd en het verbruik dat overblijft wordt door de energieleverancier gefactureerd op de jaarnota. 

Tarieven terugleveren stroom zonnepanelen

Voor het vergoeden van uw teruggeleverde stroom, hanteren wij hetzelfde tarief als u betaalt voor de levering van stroom. Dit is dus inclusief overheidsheffingen.

Indien u meer teruglevert dan verbruikt, ontvangt u voor het overige gedeelte het kale tarief per terug geleverde kWh. Dit is het leveringstarief zonder overheidsheffingen.

Zonnepanelen terugleveren aanmelden

Wanneer u zonnepanelen heeft aangeschaft, is het belangrijk dat u de teruglevering aanmeldt bij de netbeheerder. Ook wanneer u een salderende meter (een stroommeter die terugloopt) heeft. Het aanmelden bij uw netbeheerder kan via energieleveren.nl.

Salderingsregeling zonnepanelen én goedkope energie?

Dat kan bij UnitedConsumers! Heeft u nog geen energie van UnitedConsumers? Start dan vandaag nog met besparen, want u ontvangt van ons namelijk altijd 10% korting op de Gemiddelde Landelijke Energieprijs én een mooie welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven