Contact
Mijn UnitedConsumers

Salderingsregeling zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Maar, hoe werkt de salderingsregeling precies? Op deze pagina lees je alles over salderen en terugleveren. 

salderingsregeling


 

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Op zonnige dagen komt het wel eens voor dat je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt. En op bewolkte dagen heb je misschien te weinig stroom opgewekt dan je zelf nodig hebt. Dankzij de salderingsregeling voor zonnepanelen kun je dit tegen elkaar wegstrepen en stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Salderen is dus het verrekenen van je teruggeleverde stroom met je verbruik op je energierekening.

Voorbeeld salderingsregeling

Om de salderingsregeling uit te leggen, geven we een voorbeeld. Stel je verbruikt in een jaar 2.500 kWh en je zonnepanelen wekken 1.000 kWh op. Je kunt de opgewekte stroom een-op-een wegstrepen met je totale verbruik. Dit noemen we salderen. Daarna blijft er nog 1.500 kWh stroomverbruik over. Hiervoor betaal je het leveringstarief uit je energiecontract.

salderingsregeling voorbeeld

 

Terugleveren en de terugleververgoeding

Verbruik je niet alle stroom die je jaarlijks opwekt? Dan ga je energie terugleveren aan het net. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding van de energieleverancier. Wel blijft het slim om opgewekte energie die dag zoveel mogelijk te gebruiken.

Voorbeeld terugleveren

Stel je verbruikt in een jaar 2.000 kWh en je zonnepanelen wekken 3.000 kWh op. Je hebt dan flink meer opgewekt dan je hebt verbruikt. Dankzij de salderingsregeling kun je 2.000 kWh opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik van dat jaar. Daarna blijft er nog 1.000 kWh opgewekte stroom over. Dit lever je terug aan het net en hiervoor ontvang je een terugleververgoeding van de energieleverancier.

terugleveren voorbeeld

 

Salderingsregeling vanaf 2025

De salderingsregeling blijft in zijn huidige vorm bestaan. Het kabinet heeft het plan om de salderingsregeling in de toekomst af te bouwen. Dit plan is op 13 februari 2024 afgewezen door de Eerste Kamer. Het is op dit moment niet duidelijk of en wanneer de saldering zal worden afgebouwd. Zodra hierover meer bekend is, passen wij deze pagina aan.


 

Zelf opgewekte energie verbruiken: 4 tips

Je kunt je opgewekte zonne-energie eenvoudig zelf vebruiken. Het is namelijk slim om elektrische apparaten zo veel mogelijk overdag te gebruiken. Dat doe je zo:

auto opladen

Tip 1:
Auto overdag opladen

Heb je een elektrische auto? Laad dan je auto overdag op met zonne-energie van jouw zonnepanelen!

 

wasmachine

Tip 2:
Draai wasjes overdag

Ditzelfde geldt voor de wasmachine en droger. Met zonnepanelen kun je het beste wasjes overdag draaien.

 

vaatwasser

Tip 3: 
Zon? Vaatwasser aan!

Laat vieze vaat tot de volgende ochtend in de vaatwasser staan. Zo profiteer je van zonne-energie.

 

airco

Tip 4:
Airco in de zomer

Heb je een airco? Die draait natuurlijk op volle toeren als de zon schijnt. Handig als je zonnepanelen hebt!


 

Zonnepanelen salderingsregeling en UnitedConsumers

Heb je een energiecontract bij ons? Dan kun je natuurlijk met je zonnepanelen stroom terugleveren aan het net. De stroom die je teruglevert wordt vervolgens in mindering gebracht op je jaarnota. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding. 

Tip: bekijk je teruglevertarieven in Mijn UnitedConsumers.

Voordelig salderen en terugleveren

Wil je profiteren van voordelige energie en gunstige teruglevertarieven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden 100% Nederlandse groene stroom tegen een voordelig tarief. Goed voor het milieu én jouw portemonnee!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

energie vergelijken zonnepanelen

Zo kun je energie vergelijken met zonnepanelen!

> Lees meer

 

energie besparen tips

Energie besparen? Dit zijn onze tips!

> Lees meer

 

energie opwekken

Hoe kun je zelf elektriciteit opwekken?

> Lees meer