Contact
Mijn UnitedConsumers

Terugleverkosten

Steeds meer huishoudens met zonnepanelen krijgen te maken met terugleverkosten. Wat zijn terugleverkosten en waarom betaal ik terugleverkosten? Op deze pagina krijg je antwoord op deze vragen en lees je wat terugleverkosten voor jou betekenen.

Ga direct naar...

> Wat zijn terugleverkosten?
> Waarom betaal ik terugleverkosten?
> Dit betekenen terugleverkosten voor jou

terugleverkosten

 

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn vaste kosten die je betaalt aan de energieleverancier wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen en deze stroom teruglevert aan het net. Je betaalt dus alleen terugleverkosten als je stroom teruglevert aan het net. De hoogte van je terugleverkosten hangt af van de hoeveelheid stroom die je opwekt. Dit wordt bepaald op basis van de gegevens van de netbeheerder.

Goed om te weten: de terugleverkosten staan vast tijdens de looptijd van je contract. Zo weet je precies waar je aan toe bent.


 

Waarom betaal ik terugleverkosten?

Bijna 40% van alle Nederlandse gezinnen heeft zonnepanelen en maakt daarmee gebruik van zonne-energie. Heel duurzaam! Toch zorgt de groei van het aantal zonnepanelen ook voor uitdagingen.

Op zonnige dagen wordt er veel energie opgewekt die wordt teruggeleverd aan het energienet. Daardoor ontstaat er een druk op het energienet en dit zorgt voor kosten. Eerder werden deze kosten verdeeld over huishoudens met en zonder zonnepanelen. Om deze kosten op een eerlijke manier te verdelen, betalen vanaf nu alleen huishoudens met zonnepanelen terugleverkosten. Huishoudens zonder zonnepanelen hoeven deze kosten dus niet meer te betalen. 


 

Dit betekenen terugleverkosten voor jou

vast contract

Ik heb een vast contract

Heb je een vast contract en heb je zonnepanelen? Tijdens je huidige contract verandert er niets. Bij het verlengen van je energiecontract worden terugleverkosten onderdeel van je nieuwe tarieven.

> Bekijk mijn tarieven

 
variabel contract

Ik heb een variabel contract

Heb je een variabel contract en zonnepanelen? Dan zijn terugleverkosten onderdeel van je vaste leveringskosten. Dertig dagen voordat je nieuwe variabele tarieven ingaan, ontvang je hierover een e-mail.

> Bekijk mijn tarieven

 
nieuw contract

Ik heb een nieuw energiecontract

Sluit je een nieuw energiecontract af bij UnitedConsumers en heb je zonnepanelen? Dan zijn terugleverkosten onderdeel van het energietarief in je energiecontract.
 

> Bereken mijn maandbedrag


Veelgestelde vragen over terugleverkosten

Wek je zelf stroom op met zonnepanelen, dan lever je deze stroom terug aan het energienet. Doordat er in Nederland steeds meer zonne-energie wordt opgewekt, stijgen ook de kosten. Dit zijn profilerings- en onbalanskosten.

Zonne-energie wordt meestal opgewekt op momenten dat stroom relatief goedkoop is (in de zomer). De teruggeleverde stroom wordt vervolgens weggestreept tegen verbruik op momenten dat stroom duurder is (in de winter). De kosten die huishoudens met zonnepanelen betalen voor stroom komen daardoor niet overeen met de werkelijke kosten. Dit noemen we profileringskosten.

Het opwekken van zonne-energie is erg onvoorspelbaar. Hierdoor weten we niet precies hoeveel stroom er ingekocht moet worden. Wordt er meer opgewekt dan verwacht? Dan hebben we een overschot, dat we moeten verkopen tegen lagere tarieven. Als er minder wordt opgewekt dan verwacht, moeten we stroom bijkopen tegen hogere tarieven. Dit noemen we onbalanskosten.

Eerder waren deze extra kosten laag en werden ze verdeeld over alle klanten, met of zonder zonnepanelen. Door de sterke groei van het aantal huishoudens met zonnepanelen zijn deze kosten de afgelopen jaren fors gestegen. Daarom hebben we besloten om deze kosten alleen nog in rekening te brengen bij huishoudens met zonnepanelen. Dit is een noodzakelijke stap, zoals ook te zien is bij andere energieleveranciers.

Je terugleverkosten staan gedurende de looptijd van je energiecontract vast. De terugleverkosten worden berekend op basis van de gegevens van de netbeheerder over jouw teruglevering. Bij de verlenging van je contract worden de terugleverkosten opnieuw berekend.

Ja, je betaalt terugleverkosten voor het terugleveren van stroom aan het net. Dit gebeurt zelfs als je jaarlijks meer verbruikt dan je teruglevert. Vooral op zonnige dagen, want dan produceer je meer stroom dan je nodig hebt. Deze terugleverkosten worden berekend op basis van jouw teruglevergegevens bij de netbeheerder.

Ben je deelnemer bij ons? Je vindt de terugleverkosten in Mijn UnitedConsumers.

Laat je zonnepanelen plaatsen en heb je een vast energiecontract, dan betaal je geen terugleverkosten tijdens de looptijd van dit contract. Bij de verlenging van jouw contract worden de terugleverkosten berekend op basis van de gegevens bij de netbeheerder over jouw teruglevering.

Terugleverkosten zijn de kosten die je betaalt aan de energieleverancier wanneer je stroom teruglevert aan het net. Een terugleververgoeding ontvang je op je jaarafrekening voor de teruggeleverde stroom na toepassing van de salderingsregeling.

Voorbeeld: je verbruikt in een jaar 3.500 kWh en je levert 4.000 kWh terug. Voor alle teruggeleverde stroom (4.000 kWh) betaal je terugleverkosten. Je mag de teruggeleverde stroom salderen met je totale verbruik. Daarna blijft er nog 500 kWh stroom over. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Ik heb een andere vraag