E10: benzine met 10 procent ethanol

E10 is een motorbrandstof waaraan ethanol is toegevoegd. Ethanol wordt gemaakt van suiker of zetmeel uit biomassa. De naam E10 is gebaseerd op het ethanolpercentage. E10 bestaat uit 10% ethanol en 90% benzine. Ethanol wordt vaker toegevoegd aan benzine. Als het percentage onder de 5% ligt mag de benzine gewoon als Euro95 of Superplus 98 verkocht worden.

Wilt u goedkoop E10 tanken? Vraag dan nu de UnitedConsumers tankkaart aan. Daarmee krijgt u altijd extra korting per liter.

Vraag nu de tankkaart aan

Voordelen van E10

De meeste nieuwe auto’s kunnen zonder problemen op E10 rijden. De uitstoot van broeikasgassen is bij het gebruik van bio-ethanol lager dan bij gebruik van conventionele brandstoffen. Dit is voornamelijk het geval als de ethanol wordt gewonnen uit houtachtige plantenresten.

Nadelen van E10

Niet alle voertuigen kunnen zomaar E10 gebruiken. Over het algemeen zijn nieuwere auto’s hier wel geschikt voor, maar auto’s die voor 2000 gebouwd zijn, minder. Bij oudere voertuigen kan de ethanol aluminium onderdelen in het brandstofsysteem aantasten. Ook sommige slangen en afdichtingen kunnen door de brandstof worden aangetast. Het is daarom verstandig om voor gebruik van E10 te controleren of uw auto geschikt is voor deze brandstof.

Andere brandstoffen

E85
LPG
Diesel
Benzine
Biodiesel
Waterstof
Blue One 95
Biobrandstof
Premium brandstoffen

Alles over tanken en brandstof