Contact
Mijn UnitedConsumers

E10 Benzine: brandstof met 10 procent bio-ethanol

E10 benzine is een motorbrandstof waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd. Ethanol wordt vaak gemaakt van suiker of zetmeel uit biomassa en is minder schadelijk voor het milieu dan benzine. De naam E10 benzine is gebaseerd op het ethanolpercentage van 10% in de benzine.

Wat is E10 benzine en bio-ethanol?

E10 brandstof bestaat uit 90% benzine en maximaal 10% bio-ethanol. Ethanol, een ander woord voor alcohol, wordt vaak toegevoegd aan benzine om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Doordat de productie en samenstelling van E10 benzine minder slecht voor het milieu is, spreekt men over een duurzame benzine. Als het percentage ethanol onder de 5% ligt, wordt de benzine verkocht onder de naam E5.

Met een volle tank E10 brandstof komt u in principe minder ver dan met een tank reguliere benzine. Dit komt doordat E10 een lagere energiedichtheid heeft. Een benzinemotor verbruikt ongeveer twee procent meer als er E10 wordt getankt.

Waarom E10 benzine tanken?

Omdat bio-ethanol wordt gemaakt van planten, zoals maïs, is de productie van E10 brandstof is CO2-vriendelijker. Door het verhogen van de bio-ethanolgehalte, hoopt de rijksoverheid de CO2-uitstoot te beperken. Nog een voordeel is dat het een hernieuwbare brandstof is. Maïs planten kan altijd! Fossiele brandstof raakt uiteindelijk op.

Hoe herkent u E10 benzine bij het tankstation?

E10 benzine is te herkennen aan de universele brandstofstickers op de pomp en het tankpistool. Het gaat dan om een ronde sticker met zwarte rand waarin staat vermeld dat het om E10 benzine gaat. Deze brandstofstickers zijn in heel Europa gelijk, zodat de kans dat het misgaat zo klein mogelijk is.

Verkeerd getankt, wat nu?

Is uw auto niet geschikt voor E10 benzine, maar heeft u deze brandstof per ongeluk toch getankt? Geen zorgen, uw motor kan dit voor één keer prima verdragen. Let er wel op dat de auto niet voor langere tijd stil staat, dan kan de benzine uw motor(onderdelen) aantasten. U kunt de auto ook bijvullen met E5 na een paar ritten. Op die manier verhoogt u het ethanolgehalte in uw tank en ontstaat er geen schade.

Verschil tussen E10 en E5 benzine

Het grote verschil tussen E10 en E5 benzine is het percentage bio-ethanol. E5 benzine bevat maximaal 5 procent bio-ethanol en E10 benzine maximaal 10 procent. Het gaat dus niet over het maximaal percentage ethaan. Dit wordt ook na 1 oktober 2019 gewoon aangegeven met Euro95 en Euro98. In principe ontstaan er dus vier verschillende benzines. 

  • Euro95/E10: Octaangetal 95 + 10% bio-ethanol
  • Euro98/E10: Octaangetal 98 + 10% bio-ethanol
  • Euro95/E5: Octaangetal 95 + 5% bio-ethanol
  • Euro98/E5: Octaangetal 98 + 5% bio-ethanol

Wat is het verschil tussen octaan- en ethanolgehalte?

Het ethanolgehalte en octaangehalte zijn verschillende, los van elkaar staande, productspecificaties van diverse benzines. Octaan wordt aangegeven met bijvoorbeeld Euro95, Euro98 of Euro85. De specificatie van ethanol is het onlangs geïntroduceerde E5 of E10. Octaan zorgt ervoor dat de benzine niet te snel ontbrand in de motor. Ethanol is een bio-component die wordt toegevoegd aan benzine.

Is de E10 benzine prijs duurder?

In het buitenland is E10 benzine per liter in de afgelopen jaren iets goedkoper geweest dan Euro 95 E5. Dan praten we over 1 of 2 cent per liter. Op de langere termijn hoeft het gebruik van E10 benzine niet voordeliger te zijn. Doordat E10 benzine voor een hoger verbruik zorgt, moet u iets vaker tanken. Uiteraard ontwikkelt de productie en het gebruik van bio-brandstoffen van E10 zich in rap tempo. Dit kan invloed hebben op de prijs.

Waar kan ik E10 tanken?

Vanaf 2019 kunt u bij de meeste tankstations E10 benzine tanken. Tankstations met meer dan 2 pompen moeten verplicht E10 aanbieden. Vanaf 1 oktober 2019 zijn tankstations met twee of meer tankinstallaties verplicht om met 50 procent van de vulpistolen E10 benzine aan te bieden.

In landen als België, Duitsland en Frankrijk is E10 al jaren een stuk populairder. Zo kunt u in Duitsland op de meeste plekken zowel Euro95 en E10 vinden. In Frankrijk is Euro95 nog vrijwel overal verkrijgbaar, behalve langs de snelweg. Daar wordt vooral E10 benzine aangeboden.

Is mijn auto geschikt voor E10 benzine?

Is uw benzinemotor in de auto wel geschikt voor E10 benzine? Vrijwel iedere (nieuwe) auto kan E10 benzine tanken, op enkele oude modellen na. E10 kan uitsluitend gebruikt worden door personenauto's met een benzinemotor die geschikt is voor het gebruik van E10 benzine. Een auto die geschikt is voor E10 kan ook E5 benzine tanken.

Bij oudere voertuigen kan ethanol in E10 benzine problemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld de aluminium onderdelen in de auto aantasten.  Ook sommige slangen en afdichtingen kunnen door de toevoeging van extra bio ethanol worden aangetast. Het is daarom slim om een E10 check voor uw auto te doen voordat u E10 benzine tankt.

Doe de E10 Check