E10 Benzine: benzine met 10 procent bio-ethanol

E10 benzine is een motorbrandstof waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd. Ethanol wordt vaak gemaakt van suiker of zetmeel uit biomassa en is minder schadelijk voor het milieu dan benzine. De naam E10 benzine is gebaseerd op het ethanolpercentage in de brandstof.

Wat is E10 benzine?

E10 bestaat uit 90% benzine en maximaal 10% bio-ethanol. Ethanol, een ander woord voor alcohol, wordt vaak toegevoegd aan benzine. Doordat de productie en samenstelling van E10 minder slecht voor het milieu is spreekt men over een duurzame brandstof. Als het percentage ethanol onder de 5% ligt, wordt de benzine als Euro 95 of Superplus 98 verkocht.

Verschil tussen E10 benzine en Euro 95

Het grote verschil tussen E10 en Euro 95 is het percentage bio-ethanol. Euro 95 bevat maximaal 5 procent bio-ethanol en E10 benzine maximaal 10 procent. Let op: het gaat dus over een maximaal percentage ethanol. Dit betekent dat er ook minder dan 10 procent bio-ethanol in E10 kan zitten.

Met een volle tank E10 benzine komt u in principe minder ver dan met een tank reguliere benzine. Dit komt doordat E10 een lagere energiedichtheid heeft. U rijdt met 40 liter Euro95 ongeveer 600 kilometer en met E10 komt u uit op 580 kilometer. Dat is zo'n 3 procent minder.

E10 Benzine verbruik

Opvallend genoeg verschilt de CO2-uitstoot tussen E10 en Euro95 niet veel van elkaar. De gassen die de uitlaat produceert zijn bijna even schadelijk. De brandstof is vooral milieuvriendelijker door de manier waarop de brandstof wordt gemaakt. Het produceren van bio-ethanol is duurzamer dan het winnen van een fossiele brandstof als aardolie voor benzine. De CO2-uitstoot van een auto die op E10 benzine rijdt ligt onder de streep gemiddeld 2 procent lager.

Tegenwoordig worden vaak nog bossen gekapt voor het produceren van bio-ethanol. Dit komt de ecologische voetafdruk van deze bio-brandstof niet ten goede. De verwachting is dat voor de productie van bio-ethanol meer gebruik gaat worden gemaakt van restproducten als stro en houtresten. Dit wordt de tweede generatie ethanolproductie genoemd.

E10 Benzine prijs

In het buitenland is E10 benzine per liter in de afgelopen jaren iets goedkoper geweest dan Euro 95. Dan praten we over 1 of 2 cent per liter. Op de langere termijn hoeft het gebruik van E10 benzine niet voordeliger te zijn, omdat u iets vaker moet tanken. Uiteraard ontwikkelt de productie en het gebruik van bio-brandstoffen van E10 zich in rap tempo. Dit kan invloed hebben op de prijs.

Goedkoop E10 benzine tanken

Met uw UnitedConsumers tankkaart krijgt u gegarandeerd korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA). De adviesprijs van E10 benzine ligt naar verwachting lager dan de adviesprijs van Euro95 benzine. Op dit moment is het vaststellen van een actuele prijs niet mogelijk, omdat E10 vrijwel nergens in Nederland wordt aangeboden. Wilt u brandstof met korting tanken? U krijgt met de tankkaart van UnitedConsumers gegarandeerd korting per liter.

Waar kan ik E10 tanken?

Vanaf 2019 kunt u bij de meeste tankstations E10 benzine tanken. Tankstations met meer dan 2 pompen moeten verplicht E10 aanbieden. Vanaf 1 oktober 2019 zijn tankstations met twee of meer tankinstallaties verplicht om met 50 procent van de vulpistolen E10 benzine aan te bieden.

In landen als België, Duitsland en Frankrijk is E10 al jaren een stuk populairder. Zo kunt u in Duitsland op de meeste plekken zowel Euro95 en E10 vinden. In Frankrijk is Euro95 nog vrijwel overal verkrijgbaar, behalve langs de snelweg. Daar wordt vooral E10 benzine aangeboden.

Is mijn auto geschikt voor E10?

Is uw benzinemotor in de auto wel geschikt voor E10? Vrijwel iedere (nieuwe) auto kan E10 benzine tanken, op enkele oude modellen na. E10 kan uitsluitend gebruikt worden door personenauto's met een benzinemotor die geschikt is voor het gebruik van E10. 

Bij oudere voertuigen kan ethanol de aluminium onderdelen in het brandstofsysteem aantasten. Ook sommige slangen en afdichtingen kunnen door de brandstof worden aangetast. Het is daarom slim om voor gebruik van E10 benzine een E10 check voor uw auto te doen.

Benieuwd of uw auto geschikt is voor E10 benzine? Doe dan nu de E10 check voor uw auto.

E10 vervangt Euro 95 

Vanaf 2019 zijn de regels aangescherpt en kunt u bij vrijwel ieder tankstation met meerdere pompen E10 benzine tanken. De tankstations met meer dan twee pompen moeten verplicht E10 aanbieden met 50 procent van de vulpistolen. Het gebruik van E10 wordt extra gestimuleerd, omdat deze brandstof beter is voor het milieu. Het is de verwachting dat E10 benzine uiteindelijk Euro 95 vervangt.