Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzineprijs naar nieuw record

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 24 februari 2022

Benzine wordt de komende dagen waarschijnlijk nog duurder in Nederland door de oplopende spanningen rond Oekraïne tussen het Westen en Rusland. Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers denkt dat er per dag wel ongeveer een cent bij kan komen, waarmee de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) elke dag duurder wordt.

De grote oliemaatschappijen in Nederland hanteren nu nog een gemiddelde adviesprijs van € 2,185. Dat is iets onder het record van € 2,187 dat vorige week werd neergezet. Ook de prijzen van diesel en lpg staan momenteel rond hun hoogste niveau ooit. Bij de duurste pompstations staan al prijzen van € 2,20 of meer op de borden.  

Oorzaken blijvende stijging

De benzineprijzen staan al langer op een recordhoogte door de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland de oliekraan niet extra open te zetten. Ook de Nederlandse staat zorgt voor een hoge prijs; van een benzineprijs van € 2,19 is circa €1,19 accijns en btw.

Van Selms wijst erop dat de spanningen rond Oekraïne inmiddels ook al enige tijd spelen. De oliemarkten hebben de huidige ontwikkelingen daarom voor een groot deel al in de prijs verwerkt. Anders zouden de olieprijzen nu nog veel harder omhoog gaan, geeft hij aan.

Zodra de spanningen weer wat afnemen, ligt het in zijn ogen voor de hand dat de prijzen weer wat omlaag gaan. Toch rekent hij erop dat Nederland nog langere tijd met benzineprijzen boven de € 2,- per liter zit opgescheept.

Actuele brandstofprijzen UnitedConsumers

UnitedConsumers houdt al sinds november 2000 de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp in de gaten. De laagste adviesprijs voor Euro95 werd gemeten op 13 december 2001. Toen ging het om € 1,049 per liter. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Automobilisten zijn vaak het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Laatste ontwikkelingen brandstofprijzen
 

Benzine- en dieselprijs licht gedaald (update 15-3-2022)
Benzine en diesel zijn de afgelopen dagen weer iets goedkoper geworden, nadat de prijzen op vrijdag ook al iets waren gedaald. De gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 (E10) staat vandaag op € 2,446.

Ook de literprijs van diesel, die vrijdag nog een stijging liet zien, is afgelopen weekend gedaald. Vrijdag kostte diesel nog € 2,38 per liter, vandaag is dat € 2,321. Daarmee is de gemiddelde landelijke adviesprijs van diesel dus iets sterker gedaald dan die van benzine. Bij lpg blijft de prijs juist relatief constant.

Prijs van een liter Euro95 staat inmiddels op € 2,50 (update 10-3-2022)
De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine staat vandaag op € 2,50. Vergeleken met een week geleden is de benzineprijs dus met € 0,19 cent gestegen.

Ook de prijs voor een liter diesel en lpg zijn weer gestegen. Inmiddels betaalt u voor een liter diesel gemiddeld € 2,38 en voor lpg staat de prijs vandaag op € 1,31.

Benzineprijs blijft stijgen: een liter Euro95 gaat naar € 2,31 (update 03-03-2022)
Door de steeds hogere olieprijzen blijft de benzineprijs stijgen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine stijgt vrijdag (4 mrt.) met 4 eurocent. Aan de pomp kost een liter Euro95 dan 2,31 euro. Dit is de sterkste stijging op één dag ooit.

Ook de prijs van diesel en lpg gaat omhoog. Een liter diesel gaat meer dan 2 euro kosten. Op de wereldmarkt zijn de toch al hoge olieprijzen door de oorlog van Rusland in Oekraïne hard gestegen. De prijs van een vat ruwe Brent-olie is in twee weken tijd met 20 dollar gestegen, naar 112 dollar.

Benzineprijs voor eerst boven € 2,25 per liter (update 02-03-2022)
De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro 95 gaat met 2,8 cent omhoog. Daarmee komt dat gemiddelde uit op 2,265 euro voor een liter. Een liter diesel wordt 1,8 cent duurder en kost 1,935 euro.

UnitedConsumers berekent dagelijks de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs o.b.v. de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. De adviesprijzen worden doorgaans alleen langs de snelweg gehanteerd. Langs andere wegen worden vaak kortingen gegeven, maar ook daar is nu nauwelijks meer mogelijk om benzine te vinden voor minder dan 2 euro per liter.

Een vat van 159 liter Amerikaanse WTI-olie kost nu bijna 105 dollar. De prijs van Brentolie ligt op ongeveer 106 dollar per vat, een stijging van 8 procent. Vanwege de harde westerse sancties tegen Moskou is er vrees op de oliemarkt dat de Russische olieleveringen verstoord kunnen raken.

Sancties tegen Rusland zorgen voor stijging olieprijs (update 01-03-2022)
De olieprijzen gingen maandag (28 feb.) hard omhoog vanwege de nieuwe sancties tegen Rusland. Verschillende Russische banken zijn uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Daardoor kunnen de olieleveringen van Rusland worden geraakt, omdat betalingen voor die olie via Russische banken niet meer mogelijk zijn.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg maandagochtend met meer dan 6 procent tot 97,33 dollar en Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, steeg ruim 5 procent tot meer dan 103 dollar per vat.