Jongeren zorgverzekering

Tot je 18e verjaardag was je voor ziektekosten gratis bij één van je ouders meeverzekerd. Nu je 18 jaar bent of dit binnenkort wordt, dien je zelf een zorgverzekering te regelen. Daar komen kosten bij kijken. 

Maar gelukkig kun je die laag houden door een goedkope zorgverzekering voor jongeren af te sluiten. Omdat je jong en fit bent heb je waarschijnlijk geen dure extra’s nodig. Als je daarnaast ook jouw eigen risico verhoogt, bespaar je flink op de maandelijkse premie. Met onze tips kom je er wel!

Jongeren zorgverzekering

 

1. Kies voor de basisverzekering

Voor iedereen in Nederland is een basis zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht. Hier kom je dus helaas niet onderuit. Het voordeel van de basisverzekering is dat deze alle nodige basiszorg vergoedt, zoals de huisarts, EHBO, psychologische zorg en medicijnen. Als je geen andere zorgkosten verwacht dan deze basiszorg, dan heb je ruim voldoende aan een basisverzekering

2. Sluit een budgetpolis af

Gelukkig zijn er ook nog keuzes in deze basisverzekering. Je kunt namelijk kiezen tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Maar je kunt ook kiezen voor een budgetpolis. De naam zegt het al: een budgetzorgverzekering. Een goedkope zorgverzekering dus. In ruil voor een lagere prijs, kun je met een budgetverzekering bij minder zorgverleners terecht. Maar is dat erg? Als je toch geen zorgkosten verwacht?

3. Aanvullende verzekering, ja of nee?

Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als extra optie bij je basis zorgverzekering. Dit kost je dus extra geld. Als het in jouw situatie kan, is het dus slim om daarop te besparen. Let wel op dat in sommige gevallen een aanvullende verzekering juist geld kan schelen. Bijvoorbeeld als je verwacht veel fysiotherapie nodig te hebben of een beugel nodig hebt.

4. Vrijwillig eigen risico

Jaarlijks wordt er een verplicht eigen risico vastgesteld door de overheid. Dit is een bedrag dat je zelf moet betalen voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. De komende jaren blijft deze vaststaan op € 385,-. Helaas is dit ook iets waar je niet onderuit komt. Maar maak je eigenlijk nooit gebruik van het eigen risico? Dan kun je deze vrijwillig verhogen tot maximaal € 885,-. Wat is het voordeel daar dan van? Een maandelijkse korting op je premie! Als je dus geen eigen risico verbruikt, ben je goedkoper uit!

5. Zorgtoeslag voor jongeren

Als jongere heb je vaak niet veel te besteden. Je hebt namelijk vaak weinig inkomen en vermogen. Als je vanaf je 18e ineens maandelijks zorgpremie moet betalen, kan dat een behoorlijke deuk in je budget slaan. Om je daarmee tegemoet te komen, biedt de overheid de zorgtoeslag: een maandelijks bedrag dat je helpt de kosten van de basisverzekering te dekken. 

Voor jongeren met een zorgverzekering maakt het niet uit of ze thuis wonen of uitwonend zijn. Of je recht hebt op zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van je gezamenlijk inkomen en vermogen.

Studenten zorgverzekering

Als je nog studeert, kan het zijn dat je stage in het buitenland gaat lopen. In dat geval kun je de jongeren verzekering uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering. Lees meer over zorg in het buitenland en aanvullende verzekeringen voor jongeren en studenten.

Studenten zorgverzekering

Jongeren zorgverzekering

Als je 18 wordt, en dus je eigen zorgverzekering moet afsluiten, is het makkelijk om bij je ouders op de polis te blijven staan. Kost je de minste moeite, maar misschien kost het je ook wel teveel geld. Je ouders zijn wat ouder en hebben waarschijnlijk meer zorg nodig dan jij. Daardoor is de kans groot, dat zij voor een duurdere zorgverzekering hebben gekozen dan jij zou doen.

Jij daarentegen, hebt waarschijnlijk nog helemaal niet zoveel zorg nodig. Het zou dus zonde zijn, als je voor verschillende vergoedingen betaalt waar je helemaal geen gebruik van maakt. De tijd en moeite nemen voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering kan misschien wel geld opleveren!

Goedkope zorgverzekering afsluiten