Jongeren zorgverzekering

Tot je 18e verjaardag liep jouw zorgverzekering gratis bij één van je ouders. Nu je 18 jaar bent of dit binnenkort wordt, heb je een eigen zorgverzekering nodig. En natuurlijk wil jij een goedkope jongeren zorgverzekering. Daar helpen wij je graag bij. 

Omdat je jong en fit bent, heb je waarschijnlijk nog geen dure extra’s nodig. Als je daarnaast ook het eigen risico vrijwillig verhoogt, bespaar je flink op de maandelijkse premie. Met onze tips kom je er wel!

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd

1. Kies voor de goedkope basisverzekering

Voor iedereen in Nederland is een basisverzekering vanaf 18 jaar verplicht. Hier kom je dus helaas niet onderuit. Het voordeel van de basisverzekering is dat deze alle nodige basiszorg vergoedt, zoals een bezoek aan de huisarts, EHBO, psychologische zorg en medicijnen. Als je geen andere zorgkosten verwacht dan deze basiszorg, dan heb je waarschijnlijk ruim voldoende aan een basisverzekering.

2. Sluit een budgetpolis af

Gelukkig zijn er ook nog keuzes in deze basisverzekering. Je kunt namelijk kiezen tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Maar je kunt ook kiezen voor een goedkope budgetpolis. De naam zegt het al: een budgetzorgverzekering. Een goedkope zorgverzekering dus. In ruil voor een lagere prijs, kun je met een budgetverzekering bij minder zorgverleners terecht. Meestal kun je wel bij de grote ziekenhuizen in Nederland terecht. Waarschijnlijk is dat voor jou al voldoende.

3. Aanvullende verzekering, ja of nee?

Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als extra optie bij je basis zorgverzekering. Dit kost je dus maandelijks extra geld. Als het in jouw situatie kan, is het dus slim om daarop te besparen. Let wel op dat in sommige gevallen een aanvullende verzekering juist geld kan schelen. Bijvoorbeeld als je verwacht veel fysiotherapie behandelingen of alternatieve zorg nodig te hebben.

4. Vrijwillig eigen risico

Jaarlijks wordt er een verplicht eigen risico vastgesteld door de overheid. Dit is een bedrag dat je zelf moet betalen voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. De komende jaren blijft deze vaststaan op € 385,-. Helaas is dit ook iets waar je niet onderuit kunt.

Maar maak je eigenlijk nooit gebruik van het eigen risico? Dan kun je deze vrijwillig verhogen tot maximaal € 885,-. Wat is het voordeel daar dan van? Een maandelijkse korting op je premie! Als je dus geen eigen risico verbruikt, ben je goedkoper uit! Het risico is wel dat je de eerste € 885,- euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Kun je dit? Geen probleem. Kun je dit niet? Dan kun je beter het vrijwillig eigen risico niet verhogen.

Eigen risico verhogen?

5. Zorgtoeslag voor jongeren

Als jongere heb je vaak niet veel te besteden. Je hebt waarschijnlijk niet zo'n hoog inkomen en vermogen. Als je vanaf je 18e ineens maandelijks zorgpremie moet betalen, kan dat een behoorlijke hap uit je budget zijn. Om je daarmee tegemoet te komen, biedt de overheid de zorgtoeslag: een maandelijks bedrag dat je helpt de kosten van de basisverzekering te dekken. 

Weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Voor jongeren met een zorgverzekering maakt het niet uit of ze thuis wonen of uitwonend zijn. Of je recht hebt op zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van je (gezamenlijk) inkomen en vermogen.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Studenten zorgverzekering

Als je nog studeert, kan het zijn dat je stage in het buitenland gaat lopen. In dat geval kun je de jongeren zorgverzekering uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering. Lees meer over zorg in het buitenland en aanvullende verzekeringen voor jongeren en studenten. En hoe je daar extra voor verzekerd kunt zijn.

Studenten zorgverzekering

Jongeren zorgverzekering

Als je 18 wordt, en dus je eigen zorgverzekering moet afsluiten, is het makkelijk om bij je ouders op de polis te blijven staan. Dit kost je de minste moeite, maar misschien kost het je ook wel meer geld dan nodig is. Je ouders zijn al wat ouder en hebben waarschijnlijk meer zorg nodig dan jij. Daardoor is de kans groot, dat zij voor een duurdere zorgverzekering hebben gekozen dan jij in jouw situatie zou doen.

Jij daarentegen, hebt waarschijnlijk nog helemaal niet zoveel zorg nodig. Het zou dus zonde zijn, als je voor verschillende vergoedingen betaalt waar je helemaal geen gebruik van maakt. De tijd en moeite nemen voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering kan je misschien wel maandelijks geld opleveren!

Jongeren zorgverzekering afsluiten