Orthodontie verzekering

Een orthodontie verzekering is in sommige gevallen heel erg handig. Veel kinderen hebben tegenwoordig namelijk een beugel nodig, maar ook volwassenen krijgen steeds vaker een beugel. Vroeger werd alle orthodontie vergoed uit de basisverzekering, tegenwoordig is dat niet meer zo.

Orthodontie verzekering uit aanvullende verzekering

Tegenwoordig heeft u een goede aanvullende verzekering nodig om een beugel vergoed te krijgen. Verwacht u dat u of een gezinslid binnenkort een beugel nodig heeft? Dan is het verstandig om een goede aanvullende orthodontie verzekering af te sluiten. Wij helpen u graag met het maken van een keuze die bij u past.

Orthodontie verzekering tot 18 jaar

Orthodontie wordt vanuit de basisverzekering vrijwel nooit meer vergoed. Alleen wanneer uw kind een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis heeft van de mond, het gebit of de kaak. Is dit het geval? Dan wordt een orthodontiebehandeling eventueel vergoed uit uw basis zorgverzekering.

Zijn geen van deze situaties van toepassing op uw kind? Dan sluit u voor een beugelvergoeding een aanvullende tandartsverzekering af, hieronder valt ook de orthodontie verzekering. Voor kinderen tot 18 jaar zijn er genoeg aanvullende tandartsverzekeringen om uit te kiezen.

Orthodontie verzekering voor volwassenen vanaf 18 jaar

Voor volwassenen gelden andere vergoedingen dan voor kinderen. Vaak zijn de vergoedingen voor volwassenen beperkter. Wilt u een beugel en bent u 18 jaar of ouder? Dan is het verstandig om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende orthodontie verzekeringen. De premie voor een tandartsverzekering die orthodontie vergoedt, is vaak hoog, terwijl u als volwassene niet veel vergoeding krijgt. U kunt er dan voor kiezen om de kosten van uw beugel zelf te betalen. Dit is vaak voordeliger.

Verzekering met orthodontie zonder wachttijd

Een beugel is erg duur. Daarom krijgt u bij veel verzekeraars aanvullende voorwaarden bij een orthodontie verzekering. U kunt dus niet zomaar een orthodontie verzekering afsluiten en hier direct gebruik van maken.

Als iedereen die het nodig heeft een beugel neemt, lopen de zorgkosten ontzettend op. Dit kan leiden tot een stijgende zorgpremie. Daarom wordt er bij hogere orthodontie vergoedingen gebruik gemaakt van een wachttijd of medische acceptatie.

Orthodontie verzekering met wachttijd

U sluit een orthodontie verzekering af, omdat u of uw kind een beugel nodig heeft. Sommige verzekeraars hanteren echter een wachttijd. Dit betekent dat u een bepaald aantal maanden moet wachten voor u gebruik mag maken van de orthodontie verzekering. 

Bij de VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers wordt geen wachttijd gehanteerd. Krijgt u een vergoeding voor orthodontie toegewezen, dan mag u hier meteen gebruik van maken. Bij de hoogste orthodontie verzekering van VGZ gelden echter wel een paar acceptatievragen.

Orthodontie verzekering afsluiten

Bij ons kunt u kiezen tussen verschillende aanvullende verzekeringen met een orthodontie vergoeding. Wij zetten voor u de vergoedingen op een rijtje. Alle vergoedingen gelden eenmalig voor de hele looptijd van de verzekering.

Verzekering met orthodontie vergoeding Vergoeding orthodontie tot 18 jaar Vergoeding orthodontie vanaf 18 jaar
VGZ Tand Beter 100% tot € 1.500,- 100% tot € 500,-
VGZ Tand Best * 100% tot € 2.500,- 100% tot € 1.500,-
VGZ Gezin Uitgebreid 80% tot € 2.500,- 100% tot € 350,-
VGZ Jong Uitgebreid Geen vergoeding 100% tot € 350,-
VGZ Single/Duo Uitgebreid Geen vergoeding 100% tot € 450,-

* Bij het afsluiten van de VGZ Tand Best verzekering worden acceptatievragen gesteld. Verwacht u of uw kind in het komende jaar te starten, of bent u al gestart, met een orthodontiebehandeling? Dan mag VGZ u voor deze tandartsverzekering afwijzen.

Wat kost een beugel?

De kosten voor orthodontie zijn bij ieder persoon verschillend. Een beugel is immers maatwerk. Een gemiddelde orthodontiebehandeling kost ongeveer tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Er zijn maximale tarieven voor orthodontie vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het traject van een beugel is onderverdeeld in codes met vaste tarieven. De orthodontist stelt bij de eerste afspraak een behandelplan op. Zo krijgt u meer duidelijkheid over de totale kosten van de beugel.