Oefentherapie in de zorgverzekering

Wandelen, zitten, tillen, bukken, liggen: we bewegen continu en meestal doen we dat zonder er bewust van te zijn. Door de jaren heen ontwikkelt u uw eigen bewegingen en manieren, maar dat zijn niet altijd de beste manieren. Beweegt u consequent verkeerd, dan heeft u kans op klachten in schouders, rug en nek. Daarnaast hebben mensen die lijden aan bijvoorbeeld astma of reuma meer kans op bewegingsproblemen.

Om goed beweeggedrag aan te leren is oefentherapie ontwikkeld. Oefentherapie heeft als doel klachten te voorkomen, te verminderen of helemaal te laten verwijderen. De therapeut gaat uit van uw eigen bewegingsmogelijkheden en houdt rekening met uw situatie en wat voor activiteiten u dagelijks uitvoert.

oefentherapie

Waarvoor kan ik bij een oefentherapeut terecht?

U kunt terecht bij de oefentherapeut voor hulp bij nek- en rugklachten, gewrichtspijn, klachten door chronische aandoeningen, spanning, incontinentie, afwijkende houdingen en hoofdpijn. Een oefentherapeut weet precies hoe hij u goed beweeggedrag aanleert. Hij kijkt naar uw lichaamshouding, manier van bewegen en naar uw leefstijl. Wat gebeurt er precies als u loopt of als u gaat zitten? Welke gewrichten krijgen het zwaar te verduren als u iets zwaars optilt? De oefentherapeut kijkt daarbij naar uw hele lichaam.

Oefentherapie in de basisverzekering

Oefentherapie (ook Cesar/Mensendieck) is vanuit de basis zorgverzekering beperkt vergoed. Volwassenen krijgen oefentherapie pas na twintig behandelingen vergoed en alleen bij bepaalde chronische aandoeningen. Dat is fijn wanneer u meer dan twintig behandelingen nodig denkt te hebben, maar voor de gemiddelde volwassene wordt oefentherapie niet vanuit de basisverzekering vergoed. Voor verzekerden onder de 18 is het anders. Jongeren en kinderen krijgen per jaar maximaal 18 behandelingen vergoed. Bij een chronische aandoeningen worden alle behandelingen vergoed.

Oefentherapie in de aanvullende verzekering

Er veel aanvullende pakketten waar u uit kunt kiezen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende polissen en er een te vinden die bij u past. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden oefentherapie, maar kijk altijd goed naar de voorwaarden. In alle aanvullende pakketten van VGZ zit een vergoeding voor een aantal behandelingen voor beweegzorg. Dit zit ook in de Alles-in-1 pakketten. Bij Bewuzt valt oefentherapie onder de vergoeding fysiotherapie en kunt u voor deze aanvullende optie kiezen. Goed voor elkaar.

Op zoek naar een oefentherapeut

Wanneer u op zoek bent naar een zorgverzekering en hem gaat vergelijken, kijk dan altijd goed of de vergoedingen voor oefentherapie bij uw situatie passen. Als u minder verbruikt dan u betaalt, is het erg zonde. En kijk ook altijd naar de verdere inhoud van het pakket, die moet natuurlijk wel relevant zijn. Wanneer u op zoek gaat naar een oefentherapeut doet u er goed aan ervaringen en reviews te lezen op internet. Zo krijgt u een beeld van de therapeut die u op het oog heeft en weet u hoe hij anderen is bevallen. Daarnaast is het raadzaam om altijd even op intake te gaan en te bekijken of u een goed gevoel heeft bij deze oefentherapeut.