Contact
Mijn UnitedConsumers

EHIC (Europese zorgpas)

Achterop op de VGZ zorgpas vindt u uw EHIC (Europese zorgpas). Dit zijn gegevens die u nodig heeft bij medische hulp in het buitenland. Met de EHIC voorkomt u in de meeste gevallen dat u zorgkosten voor moet schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten direct bij uw verzekeraar en u ontvangt bericht van uw zorgverzekeraar welke kosten u eventueel zelf moet betalen. De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Bekijk hier waar de EHIC geldig is. Met spoed zorg nodig?

Bel voor zorg in het buitenland altijd eerst de VGZ Alarmcentrale. De VGZ Alarmcentrale staat 7 dagen in de week, 24 uur per dag voor u klaar.

alarmcentrale

Bel +31 40 297 55 50


 

EHIC kaart: wat staat er allemaal op?

Op de EHIC kaart staan alle gegevens van uw zorgverzekering die een buitenlands ziekenhuis van u nodig heeft. Op de EHIC pas staan de volgende persoonlijke gegevens:

  • Naam en identificatiecode van de zorgverzekeraar.
  • Uw burgerservicenummer (BSN).
  • Uw voorletter(s) en achternaam.
  • Uw geboortedatum.
  • Vervaldatum.
  • Pasnummer.

 

Europese zorgpas EHIC: waar geldig?

De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Met uw EHIC kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat u meteen kosten moet voorschieten. Uw buitenlandse zorgverlener declareert dan de kosten rechtstreeks bij uw verzekeraar. U krijgt vervolgens bericht van de verzekeraar welke kosten u zelf moet betalen.

Reist u buiten Europa of gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Voor landen waar EHIC niet geldt heeft u een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heeft u een Verzekeringsverklaring nodig.


Geldigheidsduur EHIC

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC, maar de pas is alleen geldig wanneer u bij VGZ (ook via UnitedConsumers) bent verzekerd. Gebruikt u de pas en bent u niet verzekerd bij VGZ? Dan worden de kosten achteraf op u verhaald.


Geen spoed of een klein bedrag?

Heeft u wel zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Of gaat het om een klein bedrag? Dan kunt u de kosten het beste ter plekke betalen en achteraf declareren via de UC Zorg app of Mijn VGZ. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek.


Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

  • Uw zorgpas is gratis en u kunt deze alleen voor uzelf gebruiken.
  • Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.
  • Tijdens uw verblijf in een Europese lidstaat kunt u een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heeft u recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.

EHIC niet geaccepteerd in privéziekenhuizen

Privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's declareren via de UC Zorg app of Mijn VGZ. Privéziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.


 

Digitale EHIC pas

Heeft u een zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ? Dan ontvangt u vanaf 2020 niet meer standaard een zorgpas met EHIC thuis, ook niet als deze verlopen is. U vindt de informatie op de EHIC staat ook digitaal in de UC Zorg app onder het kopje 'Verzekering'. 

App Store  Google Play


 

Fysieke EHIC pas aanvragen

De digitale EHIC is geen officiële EHIC, dus het kan zijn dat de buitenlandse zorgverlener om een officieel (fysiek) bewijs vraagt. Neem in dit geval contact op met de alarmcentrale van de zorgverzekeraar, zodat deze het bewijs naar de zorgverlener kan sturen. Wilt u liever een fysieke zorgpas met EHIC mee op reis? Vraag deze voor vertrek aan via de UC Zorg app of Mijn VGZ. De EHIC pas ontvangt u binnen 7 dagen gratis thuis.


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over de EHIC is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3