Contact
Mijn UnitedConsumers

EHIC pas, 111 formulier en de verzekeringsverklaring

Als je naar het buitenland op vakantie gaat en medische zorg nodig hebt, dan is het wel zo fijn om te weten welke documenten je nodig hebt. Wat zijn de EHIC pas, het 111 formulier en de verzekeringsverklaring? En wanneer heb je het nodig? Met spoed zorg nodig?

Bel voor zorg in het buitenland altijd eerst de VGZ Alarmcentrale. De VGZ Alarmcentrale staat 7 dagen in de week, 24 uur per dag voor je klaar.

alarmcentrale

Bel +31 40 297 55 50


 

EHIC pas

Op de EHIC kaart (Europese zorgpas) staan alle gegevens die je nodig hebt bij medische hulp in het buitenland. Met de EHIC pas voorkom je in de meeste gevallen dat je zorgkosten voor moet schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten direct bij je verzekeraar en je ontvangt bericht van je zorgverzekeraar welke kosten je eventueel zelf moet betalen.

Op de EHIC pas staan de volgende persoonlijke gegevens:

 • Naam en identificatiecode van de zorgverzekeraar.
 • Je burgerservicenummer (BSN).
 • Je voorletter(s) en achternaam.
 • Je geboortedatum.
 • Vervaldatum.
 • Pasnummer.

Waar is de Europese zorgpas geldig?

De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Met je EHIC kun je in de meeste gevallen voorkomen dat je meteen kosten moet voorschieten. Je buitenlandse zorgverlener declareert dan de kosten rechtstreeks bij de verzekeraar. Je krijgt vervolgens bericht van de verzekeraar welke kosten je zelf moet betalen.

Reis je buiten Europa of ga je voor langere tijd naar het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Voor landen waar EHIC niet geldt, heb je een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heb je een verzekeringsverklaring nodig.

Geldigheidsduur EHIC kaart

De geldigheidsduur staat vermeld op je EHIC, maar de pas is alleen geldig wanneer je bij VGZ (ook via UnitedConsumers) bent verzekerd. Gebruik je de pas en ben je niet verzekerd bij VGZ? Dan worden de kosten achteraf op je verhaald.

Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

 • Je zorgpas is gratis en je kunt deze alleen voor jezelf gebruiken.
 • Is het doel van je buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.
 • Tijdens je verblijf in een Europese lidstaat kun je een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Ben je bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heb je recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.

Goed om te weten: privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat je meestal zelf de kosten moet voorschieten. Je kunt dan achteraf de nota's declareren via de Zorg app of Mijn VGZ. Privéziekenhuizen vind je vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Geen spoed of een klein bedrag?

Heb je wel zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Of gaat het om een klein bedrag? Dan kun je de kosten het beste ter plekke betalen en achteraf declareren via de Zorg app of Mijn VGZ. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek.

EHIC aanvragen

De digitale EHIC is geen officiële EHIC, dus het kan zijn dat de buitenlandse zorgverlener om een officieel (fysiek) bewijs vraagt. Neem in dit geval contact op met de alarmcentrale van de zorgverzekeraar, zodat deze het bewijs naar de zorgverlener kan sturen. 

Wil je liever een fysieke zorgpas met EHIC mee op reis? Vraag deze voor vertrek aan via de Zorg app of Mijn VGZ. De EHIC pas ontvang je binnen 7 dagen gratis thuis

Je hoeft de digitale EHIC pas niet aan te vragen. Je vindt de informatie die op de EHIC staat ook digitaal in de Zorg app onder het kopje 'Verzekering'. 


 

111 formulier

Niet alle landen in Europa zijn lid van de Europese Economische Ruimte. Dit betekent dat je de EHIC pas in sommige landen niet kunt gebruiken. Hiervoor in de plaats heb je een 111 formulier nodig. Een 111 formulier is nodig in de volgende landen:

 • Bosnië-Herzegovina.
 • Montenegro.
 • Tunesië.
 • Turkije.
 • Servië.

111 formulier voor vertrek aanvragen

Ga je naar een van de landen die hierboven genoemd worden? En is dat het land waar je vandaan komt? Dan vraag je voordat je vertrekt het 111 formulier bij VGZ aan. Bel daarvoor naar 0900-8490 (gebruikelijke belkosten). Je kunt het 111 formulier gebruiken voor spoedeisende zorg als je korter dan een jaar in dit land verblijft.

111 formulier aanvragen op het moment dat het nodig is

Ben je niet geboren in het land waar je naartoe gaat? Dan vraag je het 111 formulier telefonisch aan op het moment dat je zorg nodig hebt. Dit doe je via de VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50 (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen in de week). VGZ regelt je 111 formulier.

Ook vertellen zij welk ziekenhuis of kliniek het formulier accepteert. En waar je dus terechtkunt. VGZ verstuurt het formulier gratis en rechtstreeks naar de zorgverlener. Heb je al zorgkosten gemaakt voordat je het 111-formulier hebt aangevraagd? Bel dan ook zo snel mogelijk de VGZ Alarmcentrale. Zij helpen je graag verder.


 

Verzekeringsverklaring

In sommige landen heb je een verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee kun je aantonen dat je tijdens je verblijf verzekerd bent voor medische zorg.

In welke landen heb je een buitenlandverklaring nodig?

Je hebt een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig in:

 • Cuba
 • Rusland
 • Venezuela
 • Wit-Rusland
 • Zuid-Afrika

Vraag een buitenlandverklaring telefonisch aan

Je kunt een buitenlandverklaring telefonisch aanvragen bij VGZ via 0900 - 84 90 (je betaalt de gebruikelijke belkosten). Je ontvangt de verklaring binnen 4 weken per post of per e-mail. Vraag de verklaring dus ruim voor vertrek aan.


Ga zorgeloos op vakantie met deze tips

Heb je alles gecheckt omtrent je zorgverzekering? Wij helpen je bij een goede voorbereiding met onze 6 tips voor een zorgeloze vakantie!

 • Tip 1: Vergeet je zorgdocumenten niet
  In landen van de Europese Economische Ruimte (EER) kun je een EHIC-pas gebruiken. Ga je op vakantie buiten Europa? Dan heb je mogelijk een 111-formulier nodig.
   
 • Tip 2: Check of jouw medicijnen mee op reis mogen
  Vallen de medicijnen onder de Opiumwet? Dan heb je een Schengenverklaring nodig. Deze vraag je aan op de website van het CAKVallen deze buiten de Opiumwet? Dan heb je mogelijk een gezondheidsverklaring nodig.
   
 • Tip 3: Noteer het alarmnummer van de zorgverzekeraar
  Zo kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland en niet kunt wachten tot je thuis bent. Twijfel je of heb je vragen over vergoedingen tijdens je reis? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.

 • Tip 4: Controleer of je een buitenlandse nota kunt declareren

  Soms kun je zorgkosten uit het buitenland achteraf bij de zorgverzekeraar declareren. De nota moet altijd in een gangbare taal zijn opgesteld en alle gegevens van jou en de betreffende zorgverlener bevatten. Check wel of de zorgkosten vergoed worden in jouw zorgpolis.

 • Tip 5: Check de vergoedingen in het buitenland
  Vanuit de basisverzekering krijg je spoedeisende medische hulp in het buitenland vergoed tot het maximale Nederlandse tarief. In sommige landen is zorg duurder dan in Nederland. Wil je een hogere vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland of voor repatriëring? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
   
 • Tip 6: Check of je vaccinaties nodig hebt
  Op de website van het GGD zie je of je vaccinaties nodig hebt voor je vakantiebestemming én hoe ver van tevoren je deze vaccinaties het beste kunt laten zetten. Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar misschien wel vanuit de aanvullende verzekering. Check jouw zorgpolis om te kijken of je aanvullend verzekerd bent voor reisvaccinaties. 
   

Check je verzekering voor vertrek

Een verzekeringsverklaring geeft je niet automatisch recht op medische zorg in het buitenland. Een zorgverlener in het buitenland kan bijvoorbeeld een behandeling weigeren of aanvullende eisen stellen, zoals contante betaling vooraf of het ondertekenen van een contract.

Het is verstandig om de vergoedingen van je zorgverzekering voor vertrek te checken. Dit kun je doen in Mijn UnitedConsumers.

Naar mijn vergoedingen