TopImage

Doorlopend voordeelzo geregeld

Zorgverzekering in het buitenland: de EHIC en E111 formulier

De basis zorgverzekering dekt ook noodzakelijke zorg in Europese landen. Op de achterkant van de Zorgpas van uw VGZ zorgverzekering staat uw Europese Gezondheidskaart, de EHIC (European Health Insurance Card). Deze gebruikt u wanneer u spoedhulp nodig heeft in het buitenland. Op de EHIC staan alle gegevens van uw zorgverzekering die het buitenlandse ziekenhuis van u nodig heeft. Zorg dus dat u uw EHIC ook in het buitenland altijd op zak heeft.

In Europese landen waar de EHIC niet volstaat gebruikt u het E111 formulier. Dit formulier vervult dezelfde functie als de EHIC.

Een EHIC aanvragen bij VGZ

Bent u via UnitedConsumers bij VGZ verzekerd? In dat geval staat de EHIC op de achterkant van uw VGZ Zorgpas. Neem daarom uw VGZ Zorgpas mee als u op vakantie gaat. Bent u uw VGZ Zorgpas kwijtgeraakt? Vraag dan een nieuwe zorgpas aan via VGZ. U ontvangt deze binnen twee weken gratis thuisgestuurd. U bent dan automatisch in het bezit van een EHIC.

In welke landen is de EHIC geldig?

Op de website EHIC.nl kunt u lezen in welke landen de EHIC geldig is. U kunt de pas in elk geval gebruiken in alle lidstaten van de Europese Unie.

In welke landen is de EHIC niet geldig en gebruik ik het E111 formulier?

In Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Servië, Montenegro, Tunesië en Turkije is de EHIC niet geldig en gebruikt u het E111 formulier. Dit kunt u aanvragen bij VGZ. Op vakantie kunt u dit formulier aanvragen via de VGZ Alarmcentrale via +31 (0)40 29 75 550.

Wanneer gebruik ik de EHIC?

U gebruikt uw EHIC wanneer u spoedhulp in het buitenland nodig heeft. Volgens de polisvoorwaarden van de basis zorgverzekering is dit alleen in het geval van direct noodzakelijke zorg. Als de behandeling kan wachten tot u terug in Nederland bent, heeft u geen recht op vergoeding.

De EHIC verstrekt alle nodige gegevens aan de buitenlandse zorgverlener. Hierdoor hoeft u meestal geen bedragen voor te schieten. Neem in het geval van spoed altijd contact op met de VGZ Alarmcentrale via +31 (0)40 29 75 550. Zij kunnen u precies vertellen wat u moet doen en wat u kunt verwachten.

Wat als het geen spoed is?

Heeft u zorg nodig in het buitenland maar bent u niet zeker of het spoedeisend is of niet? Neem contact op met een VGZ Zorgadviseur via +31 (0)88 131 16 11 (werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). 

De Vakantiedokter

Geen spoed, maar wel een medische vraag? Bel dan de Vakantiedokter op +31 (0)24 343 72 50 (werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 21.00 uur). U krijgt een Nederlandse verpleegkundige aan de telefoon die u met uw vraag kan helpen.

Bewaar uw zorgnota

Als u in het buitenland naar een huisarts of apotheek gaat voor niet-spoedeisende zorg, dan betaalt u de rekening eerst zelf. Terug in Nederland kunt u de nota bij VGZ declareren. Vergeet dus niet om de rekening te vragen!

Andere veelgestelde vragen over de zorgverzekering

Voorkeursbeleid
Medische indicatie
Gemoedsbezwaarde
Spoed in het buitenland
Polisblad zorgverzekering
Eerstelijns/tweedelijns zorg
Medisch-specialistische zorg

> Alle veelgestelde vragen

Al uw voordelen

  • Bespaar 10% op uw premie
  • Betrouwbare verzekeraar
  • Gratis overstapservice
  • Kies zelf uw huisarts
  • 14 dagen bedenktijd