Contact
Mijn UnitedConsumers

Algemene vragen coronavirus en uw zorgverzekering

| Laatste update: 6-1-2023 |

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en roept de nodige vragen op. Daarom hebben wij de belangrijkste algemene vragen rondom het coronavirus en uw zorgverzekering voor u op een rij gezet.


Wat kan ik zelf doen?

vink Hoest in uw elleboog.
vink Geen handen schudden.
vink Uw handen vaak wassen.
vink Ventileer uw woning goed.
vink Papieren zakdoekjes gebruiken.
vink Minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen.

coronavirus handen wassen


Actuele informatie coronavirus

Op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) staat alle actuele informatie rondom het coronavirus (COVID-19).

Actuele informatie over het coronavirus


 

Machtiging aanvragen

Voor sommige zorg heeft u eerst toestemming nodig van uw verzekeraar, voordat u de kosten vergoed krijgt. Dit noemen we een machtiging. Zodra de machtiging goedgekeurd is door uw verzekeraar, kunt u de zorg die u nodig heeft vergoed krijgen. Kunt u door corona nog steeds een machtiging aanvragen en heeft het virus invloed op de reactietijd?

Een machtiging vraagt u aan bij uw officiële verzekeraar. In uw geval is dat VGZ. Uw aanvraag wordt zo snel mogelijk verwerkt indien u deze online aanvraagt. 

Machtiging online aanvragen

De meeste medewerkers van VGZ werken thuis, zoals het RIVM aanraadt. Zij doen er echter alles aan om machtigingen zo snel mogelijk te verwerken. U kunt een machtiging via de post aanvragen, maar mogelijk kan de verzekeraar deze minder snel voor u verwerken.


 

Vaccinatie tegen corona

Het vaccin wordt volledig vergoed en is dus voor iedereen gratis. U kunt een afspraak voor een coronavaccinatie op de volgende website maken: www.coronatest.nl. Meer informatie over het vaccineren tegen het coronavirus vindt u op de website van de Rijksoverheid.


 

Wachtlijst en dringende zorg

Wanneer u op een wachtlijst staat of dringende zorg nodig heeft, dan is het fijn om te weten wat u moet doen. Graag helpen wij u bij het vinden van een andere zorgverleners bij u in de buurt en we geven u graag advies wat u kunt doen als u dringend zorg nodig heeft.

Voor een aantal te plannen behandelingen kunt u misschien ergens anders eerder terecht. U moet er wel rekening mee houden dat u dan een nieuwe verwijzing van de huisarts nodig heeft. Wilt u weten of u ergens anders eerder terecht kunt? Dan helpen onze zorgadviseurs u graag! 

Neem contact met VGZ op

Wanneer u dringend zorg nodig heeft, dan kunt u naar het ziekenhuis, de huisarts of de Spoedeisende Hulp (SEH) gaan. De huisartsen en ziekenhuizen hebben inmiddels weer tijd voor andere patiënten en de kans dat u bij de huisarts of in het ziekenhuis besmet raakt, is klein. Overal worden maatregelen getroffen om corona te voorkomen, maar:

  • Neem eerst telefonisch contact op met uw huisarts of de huisartsenpost om uw klacht te bespreken.
  • Is uw klacht levensbedreigend? Dan belt u 112 of gaat u direct naar de spoedeisende hulp.

Huisartsenpost of spoedeisende hulp


 

Afspraken, behandelingen en operaties

Door het coronavirus zijn veel afspraken, behandelingen en operaties uitgesteld. Dit heeft te maken met het aantal beschikbare bedden in het ziekenhuis en het groeiend aantal coronapatiënten dat direct zorg heeft. Wat voor invloed heeft dit op uw afspraak en wat kunt u doen?

Ziekenhuizen hebben het enorm druk door het coronavirus. Is uw behandeling in het ziekenhuis onderbroken of uw behandeling of operatie uitgesteld? Dan neemt het ziekenhuis contact met u op als uw behandeling verder gaat,of uw operatie alsnog gepland is. Het ziekenhuis maakt hierin een goede en zorgvuldige afweging. Uiteraard denken wij graag met u mee om een passende oplossing voor u te vinden.

Neem contact met ons op

Wanneer u niet naar het ziekenhuis wilt waar u een afspraak heeft, dan kunt u contact opnemen met het betreffende ziekenhuis. Indien u een ander ziekenhuis zoekt, dan vindt u in onze Zorgzoeker alle gecontracteerde zorgverleners bij u in de buurt.

Zorgverlener vinden

Bij bepaalde klachten, zoals knie- en heupklachten, kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut om te informeren naar de (online) behandelmogelijkheden om fit te blijven in de aanloop naar of bij uitstel van uw operatie.

Vergoeding fysiotherapie


 

Gezondheidsklachten en preventie

Wanneer u gezondheidsklachten heeft, dan twijfelt u misschien of u direct een zorgverlener in moet schakelen. Ook wanneer u chronisch ziek bent of juist preventief gezonder wilt leven, dan is het misschien lastig om te weten wat u moet doen. Wij geven u hier graag advies in.

Het is soms moeilijk om te beoordelen of uw klachten dringend zijn of niet. Wij adviseren u echter om altijd contact op te nemen met de huisarts. Uw huisarts kan vervolgens de ernst van de klacht beoordelen en ervoor zorgen dat u de zorg krijgt die u nodig heeft.

Vergoeding huisarts

U kunt met een diëtist in gesprek gaan om uw voedingspatroon door te nemen. Met goede voeding wordt de kans op complicaties kleiner en herstelt u vaak sneller na een ingreep.

Vergoeding diëtist

Wij hebben een uitgebreid aanbod van preventieve trainingen en cursussen. Of u nu een dagje ouder wordt of leeft met een chronische aandoening; u wilt gezond en vitaal blijven leven! Daar kan preventieve zorg u bij helpen.

Preventie

Bent u chronisch ziek? Dan kunt u deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s voor onder andere diabetes mellitus type 2, COPD, hart- en vaatziekten en astma (als u 16 jaar of ouder bent). Begeleiding bij het stoppen met roken is vaak onderdeel van het programma.

Bekijk vergoeding

betalen

Hulp met betalen

Heeft u door de coronacrisis zorgen over uw geldzaken? U kunt de premie in delen betalen. Hiervoor kunt u een betalingsregeling bij VGZ treffen.

Direct regelen

 

vergoedingen

Coronavirus vergoedingen

Heeft u door corona vragen over de vergoedingen die uw zorgverzekering biedt? Wij zetten de vergoedingen graag voor u op een rij.

Bekijk vergoedingen


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3