Basisverzekering 2019

Een zorgverzekering is verplicht voor alle Nederlanders. De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en eventueel aanvullende verzekeringen. De samenstelling van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar gelijk. U bent vrij om te kiezen bij welke zorgverzekeraar u deze verzekering wilt afsluiten. Een zorgverzekeraar kan u niet weigeren voor de basisverzekering, ongeacht uw leeftijd of gezondheidssituatie.

Korting op uw basisverzekering van VGZ

In 2019 krijgt u bij het UnitedConsumers ZorgCollectief korting op uw VGZ basisverzekering. Omdat wij voor duizenden verzekerden tegelijk een zorgverzekering afsluiten, profiteert u van korting op uw maandelijkse premie. U kunt eenvoudig online uw zorgverzekering afsluiten. Wij regelen de rest voor u. Geen gedoe wel de korting.

Keuze uit 3 Basisverzekeringen

U kunt kiezen uit 3 verschillende basisverzekeringen: VGZ Ruime Keuze, VGZ Eigen Keuze en de Bewuzt Basisverzekering. Het verschil tussen de 3 verzekeringen zit met name in de keuzevrijheid die u heeft tussen zorgverleners en in de vergoeding die u krijgt wanneer u naar niet-aangesloten zorgverleners gaat. Kiest u voor een basisverzekering van VGZ, dan krijgt u altijd korting via het UnitedConsumers ZorgCollectief waarmee u meer overhoudt om er bijvoorbeeld eens lekker op uit te gaan.

Bewuzt Basisverzekering - € 105,95 per maand

Bij Bewuzt verzekert u alleen wat u nodig heeft en daardoor betaalt u nooit teveel. Door slim te kiezen heeft u zelf uw premie in de hand. Via Bewuzt kunt u bij de meeste zorgaanbieders terecht. Wanneer u een zorgaanbieder kiest die geen contract heeft met Bewuzt krijgt u 70% vergoed. Daarnaast kunt u bij elke huisarts terecht en kunt u ook voor spoedeisende hulp overal terecht. Bij de basisverzekering krijgt u ook een gratis tandongevallen verzekering tot € 10.000,-.

VGZ Ruime Keuze - € 108,85 per maand

Zeker zijn van goede zorg én een zeer ruime keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders? Dan zit u goed met de meest gekozen basisverzekering van VGZ, de Ruime Keuze. Er is altijd wel een zorgaanbieder bij u in de buurt. U kunt altijd naar uw eigen huisarts en ook voor spoedeisende hulp kunt u overal terecht.

Via UnitedConsumers, in het kort UC, krijgt u 10% korting op de premie van de VGZ Ruime Keuze. Hiermee bespaart u € 145,20 per jaar.

VGZ Eigen Keuze - € 114,25 per maand

Met VGZ Eigen Keuze kunt u kiezen uit alle zorgaanbieders. Hiervoor betaalt u wel meer premie. Bij de zorgaanbieders waarmee VGZ een contract heeft, bent u verzekerd van goede zorg. Kiest u voor een andere zorgaanbieder, dan kan VGZ goede zorg niet garanderen. U ontvangt dan een vergoeding tot maximaal het marktconform tarief. Via UC krijgt u 10% korting op de premie van de VGZ Eigen Keuze. Hiermee bespaart € 152,40 per jaar.

Hoeveel ga ik betalen?

Een VGZ Basisverzekering heeft u vanaf € 108,85 per maand, inclusief korting via het UnitedConsumers ZorgCollectief. Hiermee heeft u één van de scherpste premies van Nederland. Uw besparing is per volwassene maar liefst € 145,20 per jaar!

Kan ik van zorgverzekeraar veranderen?

U heeft al een Bewuzt Basisverzekering voor € 105,95 per maand. U kunt elk jaar van zorgverzekeraar veranderen. Als u voor 31 december een zorgverzekering afsluit via het UnitedConsumers ZorgCollectief, dan zorgen wij dat uw oude verzekering wordt opgezegd. Natuurlijk geheel kosteloos.

Uw polis

Er bestaan drie verschillende soorten polissen: de restitutiepolis, de selectiefpolis (budget) en de naturapolis. Wij vinden het belangrijk om altijd een kwalitatief goede zorgverzekering aan te bieden. Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kunt u daarom kiezen welke verzekering het beste bij u past.

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis bepaalt u zelf welke zorgaanbieder het beste bij u past. U kunt hiervoor advies inwinnen bij uw zorgverzekeraar. De zorgnota's worden vaak direct aan u gestuurd. U schiet dus zelf de rekening voor en declareert deze bij uw zorgverzekeraar. Qua premie is een restitutiepolis duurder dan een naturapolis.

Wat is een Naturapolis?

Uw zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders (ziekenhuizen, huisartsen en apotheken). Als u gebruik maakt van zorg, stuurt de zorgaanbieder de nota direct door naar uw zorgverzekeraar. U hoeft met een naturapolis dus geen geld voor te schieten. De meeste Nederlanders hebben een natura zorgverzekering.

Wat is een selectiefpolis?

Een selectiefpolis, ook wel budgetpolis genoemd, is een naturaverzekering, maar dan met minder keuze uit gecontracteerde zorg. Daarnaast is er vaak ook een lagere vergoeding wanneer u naar een zorgaanbieder gaat waar uw zorgverzekeraar geen contract heeft.

Bespaar € 145,20 per persoon

Bereken snel uw premie en korting op het UnitedConsumers ZorgCollectief.

Eigen risico 2019

In 2008 heeft de overheid besloten dat iedere verzekerde van 18 jaar of ouder een verplicht eigen risico heeft. Voor 2019 is dit eigen risico gelijk gebleven op € 385,- per jaar. Dit houdt in dat u de eerste € 385,- aan medische kosten zelf betaalt. Als u geen zorgkosten heeft, betaalt u niets. Het verplichte eigen risico geldt niet voor:

 • Huisarts
 • Kraamzorg
 • Verloskundige zorg
 • Voorkeursmedicijnen
 • Zorg uit uw aanvullende verzekering

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit loopt in stappen van € 100,- op tot € 500,-. Als u medische kosten maakt, dan tellen de kosten eerst mee voor het verplichte eigen risico, daarna voor het eventuele vrijwillige eigen risico. U kunt dus tot € 885,- van de zorgkosten die u maakt zelf dragen. In ruil hiervoor geeft een zorgverzekeraar u een korting op uw maandelijkse premie van de basisverzekering.

Wat verandert er in de basisverzekering ten opzichte van 2018?

Ieder jaar stelt de overheid de vergoedingen voor het basispakket vast. In 2019 veranderen daardoor een aantal zaken ten opzichte van 2018. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje gezet.

Zorgtoeslag

Omdat de premies naar verwachting gaan stijgen, stijgt ook de zorgtoeslag. Volgend jaar krijgen huishoudens met een laag inkomen maximaal € 94 euro zorgtoeslag. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag naar € 281,-.

Nieuwe vergoedingen in de basisverzekering

 • Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed.
 • Oncologiepatiënten die immuuntherapie ondergaan krijgen vanaf volgend jaar een vergoeding voor het zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling.

Waaruit bestaat het basispakket?

Met het basispakket bent u verzekerd voor:

 • Kraamzorg
 • Hulpmiddelen
 • Geneesmiddelen
 • Ziekenhuisverblijf
 • Verpleging en verzorging thuis
 • Ziekenvervoer (ambulance en zittend vervoer)
 • Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar, daarna alleen specialistische zorg en kunstgebit)
 • Geneeskundige zorg (huisartsen, ziekenhuizen, medische specialisten en verloskundigen)
 • Paramedische zorg (beperkt fysiotherapie/oefentherapie, logopedie, ergotherapie, dieetadvisering)

Daarnaast krijgt u bij uw Bewuzt Basisverzekering een tandongevallen verzekering tot € 10.000,-.

Voor een volledig overzicht van alle vergoedingen in de basisverzekering kunt u het vergoedingsoverzicht raadplegen.