Contact
Mijn UnitedConsumers

UnitedConsumers trotse supporter van iGem 2018 team Leiden

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 24 juli 2018

Als consumentencollectief helpen wij de wetenschap graag vooruit. Daarom supporten we ook dit jaar een team van enthousiaste toekomstige wetenschappers van de Universiteit Leiden tijdens de iGem challenge 2018.

Aan de iGem challenge doen studententeams van over de hele wereld mee. De teams proberen een oplossing te vinden voor maatschappelijke problemen. Daarvoor gaan ze aan de slag in de laboratoria van hun universiteit. Na een paar maanden komen ze met een oplossing die gepresenteerd wordt in de Amerikaanse stad Boston.

Antibiotica resistentie

Het team van de Universiteit Leiden richt zich dit jaar op antibiotica resistentie. Een belangrijk probleem in de gezondheidszorg dat in de hele wereld speelt, omdat bacteriën ongevoelig kunnen worden voor dit medicijn. Hoe vaker we antibiotica gebruiken, hoe groter de kans dat het medicijn niet meer aanslaat. Het is dus belangrijk dat artsen het alleen voorschrijven in hoge nood.De Leidse studenten gaan een systeem ontwikkelen dat in beeld brengt hoe bacteriën reageren op bepaalde middelen. Die reactie noem je bacteriële stress. De stress wordt uiteindelijk zelfs zichtbaar met het blote oog, doordat de bacterie een bepaalde kleur krijgt. Hopelijk kan deze methode in de toekomst ook in de gezondheidswetenschap en -zorg toegepast worden.

Antibiotica; waar moet je op letten?

  • Ga precies na hoeveel en wanneer je het moet gebruiken
  • Gebruik geen restjes of antibiotica van iemand anders
  • Gebruik antibiotica alleen op doktersrecept
  • Stop niet zomaar met de antibioticumkuur
  • Sla nooit een dosis over

Wij wensen het iGem team van de Universiteit Leiden heel veel succes tijdens het onderzoek en de presentatie in Boston.